Τι ακριβώς είπε η Κική Δημουλά για την Κυψέλη και τους μετανάστες

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2013 00:17 |
Τι ακριβώς είπε η Κική Δημουλά για την Κυψέλη και τους μετανάστες
Η ομιλία της ποιήτριας Κικής Δημουλά για την Κυψέλη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Μόνο όμως η απομαγνητοφώνηση των λεγομένων της δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα και επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα.

Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων οι Atenistas διοργάνωσαν περίπατο-ξενάγηση στην Κυψέλη με στάσεις και διηγήσεις σε μια σειρά ιστορικών κτιρίων της αστικής περιοχής. Η μαζική βόλτα ολοκληρώθηκε στο 21ο Δημοτικό Σχολείο της Κυψέλης στην οδό Κύπρο 46 (περιοχή Πλατεία Αμερικής, ουσιαστικά) και την παρακολούθησα όλη μαζί με τον συνάδελφο και φωτορεπόρτερ Κώστα Κατσίγιαννη στα πλαίσια ρεπορτάζ για ΤΑ ΝΕΑ.

Εκεί, στο γεμάτο σχολείο, η ηλιόλουστη αυλή γέμισε με κόσμο αφού τρεις γνωστοί Κυψελιώτες – και ο αρχιτέκτονας Νίκος Καβαδάς - θα μιλούσαν για την περιοχή: Η ποιήτρια Κική Δημουλά, ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας και ο σκηνοθέτης Μενέλαος Καραμαγγιώλης. Παρακάτω - και λόγω της διαδικτυακής θύελλας που πυροδότησε άρθρο καθημερινής εφημερίδας για όσα είπε η Κική Δημουλά για τους ξένους στην Κυψέλη – παραθέτουμε ακριβώς όπως λέχθηκαν τα πράγματα από την ποιήτρια αφού απομαγνητοφωνήσαμε αυτούσια την συζήτηση που «άναψε» φωτιές στα κοινωνικά δίκτυα.

Κική Δημουλά: «Καλησπέρα λοιπόν στους γείτονες τους αγαπητούς... Ε, όλοι γείτονες είστε, όλη η Αθήνα είναι μια γειτονιά… Τέλος πάντως εγώ ζω στην Κυψέλη 76 χρόνια και στον ίδιο δρόμο. Είναι κάπως μοιραία τα πράγματα,το δικό μου σπίτι ήταν λίγο πιο κάτω από το πατρικό οπότε ούτε ατμόσφαιρα ούτε δεσμά άλλαξα εύκολα.

Εζησα τα ωραία χρόνια της κυψέλης όσο μπορεί κανείς να δει το ωραίο όταν είναι παιδί που προέχει πάντα αυτή η νεότητα και φτιάχνει τα πράγματα πάντα όπως τα θέλει.

Η Κυψέλη ήταν παράδεισος, η οδός Πυθίας που έζησα ήταν ωραίες μονοκατοικίες με κήπους όλα τα σπίτια, γνώριμοι οι κάτοικοι πάρα πολύ, γραφική η Φωκίωνος Νέγρη όπου κατηφόριζα για το Γυμνάσιο το 6ο για την οδό Επτανήσου.

Τώρα έχουν φυτρώσει πάρα πολλά καφενεία εκεί ,τέλος πάντων έζησα εκεί αφού ήταν του πατέρα μου το σπίτι, μετά παντρεύτηκα το 1954, πήγα δυο γωνίες παρακάτω έζησα και εκεί για 15 χρόνια με μια συνεχή νοσταλγία καθώς άρχισαν να χαλάνε τα πράγματα στην περιοχή να φυτρώνουνε οι πολυκατοικίες οι άχαρες και να γκρεμίζονται εικόνες στην ουσία όχι σπίτια, εικόνες που είχαμε επί χρόνια ενστερνιστεί και άρχισα να γκρινιάζω και να λέω: "Θεέ μου θα φύγω από εδώ θα πάω κάπου αλλού".

Επεισα τον απρόθυμο Αθω Δημουλά και πήραμε ένα δάνειο και πήραμε ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή όπου ζούσε και ο γιος μου εκεί παντρεμένος.

Αγοράσαμε λοιπόν με κόπο και ένα δάνειο ένα σπίτι στην Αγία Παρασκευή και σε έξι μήνες ξαναμετακόμισα στην οδό Πυθίας 26. Είχα μάλιστα καταφύγει σε έναν γιατρό στην γειτονιά, ορθοπεδικό-ποιητή, τον Δημητρη Παπαδίτσα - ήταν στην οδό Πατησίων - του λέω: "Κάτι μου συμβαίνει έχει πλακωθεί η καρδιά μου…"

Μου λέει: "Τα πεύκα σε πειράζουν», τέλος πάντων, με πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια του Αθω Δημουλά μεταφέρθηκα πάλι στην οδό Πυθίας 26, ευφρόσυνα και ευδαίμων.

Εκείνος άπαξ και τον πήγα εκεί δεν είχε μεγάλη μανία, δεν άντεχε και τις μετακινήσεις δεν ήταν και της αντοχής άνθρωπος πάντα αλλά υπέκυψε αφού εγώ δεν ήμουν υποχωρητική κι έζησα αρκετά χρόνια ώσπου πριν εφτά χρόνια η κόρη μου αγόρασε ένα σπίτι, τρία σπίτια πιο κεί, από το πατρικό της Φαέθοντος δηλαδή, έμεινε εκεί οκτώ χρόνια, της ντάντεψα τα παιδιά της και αίφνης κατελήφθη κι αυτή από την μανία του προαστίου, έφυγε εντέλει και με πολύ λύπη το έζησα αυτό: συγχρόνως να εγκαταλείψω το συζυγικό μου σπίτι, διότι είχε πάρα πολλές σκάλες και όντως είχα μεγαλώσει πια αρκετά για να μην μπορώ να σαλτάρω.

Έτσι μεταφέρθηκα Φαέθοντος πάλι 26, γωνία Πυθίας. Επομένως η Πυθία δεν έφυγε από το οπτικό μου πεδίο και ζω τώρα εκεί όχι πάρα πολύ συμφιλιωμένη με την αλλαγή.

Τώρα όσοι αναρωτιούνται γιατί δεν ήθελα να φύγω…

Μα γιατί όλη μου η ζωή διεπράχθη σε αυτό το μέρος. Πουθενά αλλού. Ό,τι έζησα σημαντικό και δεν έζησα - και κακά και αρρώστιες και δυσάρεστα και εκπλήξεις - έγιναν σε αυτή την περίφημη Κυψέλη.

Θα πει κανείς, δεν έβλεπα τις παραμορφώσεις;

Ξέρετε, ο άνθρωπος έχει και μια φαντασία. Μπορούσε κανείς να γκρεμίζει τα εξαμβλώματα και να προκύπτουν από κάτω παλιές μορφές του τόπου. Νομίζω πως γεωγραφήθηκε αρκετά η αφοσίωσή μου στην Κυψέλη, αν έχετε κάτι άλλο ρωτήστε με...

Μην ξεχνάμε πως οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ήταν λόγω της φτώχειας των χωρών εκείνων. Ηλθαν να ζήσουν εδώ πέρα. Οι ξένοι (οι Αλβανοί τουλάχιστον) επιστρέφουν βέβαια στις πατρίδες τους. Το μόνο που κάνω για την Κυψέλη είναι να ζω ακόμη εκεί.

Θα πρέπει να το πούμε πάντως και αυτό, πρέπει να πω όμως ότι είναι και ένας συνεχής κίνδυνος, κινδυνεύουν οι ντόπιοι από κλοπές φοβερές ακόμη και στον δρόμο.

Σας λέω ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο πράγμα: Πυθίας 42 ήταν το πατρικό μου όπου ζει σε ένα διαμέρισμα η αδελφή μου. Δύο φορές την πήγαν στο νοσοκομείο, δύο φορές την παραμόρφωσε ένας έξω από το σπίτι διότι δεν έβρισκε τα κλειδιά για να μπει μέσα…

Την πρώτη φορά και εκείνη και τον άνδρα της επί δύο ώρες τους έκλεισαν το στόμα, τους έκλεισαν στο μπάνιο και έκλεβαν το σπίτι ανενόχλητοι.

Περιορισμένα περιστατικά ναι αλλά ο φόβος είναι απεριόριστος. Δεν θέλω να πω ότι οι ξένοι της Κυψέλης είναι και ληστές.

Πάντως εάν πάει κανείς στην πλατεία της Κυψέλης, δεν έχει χώρο να πατήσει. Στα δε παγκάκια κάθονται άνθρωποι ξένοι - πολύ φυσικό βέβαια πώς να περάσουν την ώρα τους - και παίζουν κάτι δικά τους χαρτιά και με χαρτάκια γεμίζει ο τόπος.

Βεβαίως οι Κυψελιώτες έχουν εκτοπιστεί, αυτό είναι μια πραγματικότητα, βεβαίως τους αγάπαμε τους ξένους αφού φύγαν από εκεί για έλθουν και να ζήσουν να δουλέψουν αλλά κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι.

Παίζαμε πεντόβολα ώρες ολόκληρες στα σκαλάκια του σπιτιού. Ητανε μια άλλη κατάσταση, την νοσταλγώ πάρα πολύ και δεν ξέρω αν αυτός είναι ο λόγος που δεν ακολούθησα την κόρη μου στο προάστιο ή απλά ο φόβος να προσαρμοστώ στο καινούριο.

Εγώ συνήθισα με τους ξένους, να ξυπνώ και να τους βλέπω. Έχω συναντήσει πολλούς μαύρους με καρότσια του σούπερ μάρκετ… έχει όμως κι έναν μόδιστρο πακιστανό η γειτονιά μου που δεν τον φτάνει κανείς στο διόρθωμα, Φαέθοντος βρίσκεται… και ανδρικά και γυναικεία.

Είναι περιοχή μετάβασης η Κυψέλη, όλοι σχεδόν έχουν ζήσει εδώ. Φιλόξενη περιοχή.

Μετάβασης, διότι κρίθηκε αυτομάτως επειδή ήταν προσιτή, δεν μπορούσαμε να πάμε στο Κολωνάκι.
Μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα της πείνας, μακάρι οι φυλές του κόσμου να ήταν ανακατωμένες, εδώ πια είναι ένα πρόβλημα πώς συντηρούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Ευχαριστήθηκα πολύ σήμερα που ήμουν με τους Κυψελιώτες, πάρα πολύ».

199
Δανάη ετών 39
13/02/2014 16:42
Από το 2005(προ κρίσης)μέχρι το 2010(μέσα στην κρίση)έμενα στον Άγιο Παντελεήμονα το μόνο που έχω να τονίσω είναι πως ούτε για μία φορά δεν τρόμαξα από κανέναν μετανάστη. Πλ. Αμερικής 8:30 το πρωί περιμένω την θεία μου από την άλλη άκρη της Αθήνας (Ν.Σμύρνη)στα παγκάκια της πλατείας κοιμούνται Αφρικανοί μετανάστες, αδύνατοι και ρακοντυμένοι όσοι έχουν ξυπνήσει προσπαθούν να πλύνουν τα πρόσωπά τους από τις ποτίστρες του γκαζόν,κρατάω ένα κουλούρι και νιώθω να το κοιτάνε περίεργα, δεν άντεξα τους μέτρησα, 11 άτομα, 11 πεινασμένα παλικάρια να προσπαθούν να κρατήσουν την αξιοπρέπειά τους απέναντί σε ένα ''κουλούρι'', όσο και να μην το θέλεις αγριεύεσαι όχι από τους ανθρώπους αλλά από την προσπάθειά τους να παραμείνουν άνθρωποι. Είπα πάλι καλά που είναι καλοκαίρι και δεν τους βρέχει και ο θεός. Ντράπηκα που είχα σπίτι να κοιμηθώ, ντράπηκα για το κουλούρι που έτρωγα μα ποιο πολύ ντράπηκα που είχα μόνο 5 ευρώ πάνω μου και δεν μπορούσα να τους ταΐσω όλους. Όμως αυτό το μισό κουλούρι που έφαγαν τους έδωσε ελπίδα για το μέλλον, μικρή αλλά ελπίδα. Δεν είμαι ρατσίστρια με κανέναν, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτήν την πραγματικότητα περιέγραψε και η Κική Δημουλά μέσα από το πρίσμα της ηλικίας της και εμπειριών της σε μία γειτονιά που αγάπησε έχει το δικαίωμα να πει την αλήθεια της και αν είναι ρατσίστρια με κάτι αυτό είναι ο διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους και η ανέχεια που οδηγεί το μέλλον του κόσμου στα παγκάκια ......
πητ
20/12/2013 19:01
επειδη ειναι ποιητρια δεν σημαινει οτι και να πει ειναι σωστο
Μαρία
05/08/2013 23:44
Έχουμε χάσει κάθε λογική στην μαζική υστερία που μας κυρίεψε! Οι λαθραίοι μας κατακλέβουν, βιάζουν δολοφονούν, ληστεύουν, τρομοκρατούν κι εμείς παριστάνουμε τους ανώτερους! Σε 4 με 5 χρόνια θα τα πούμε! Γιατί τώρα είμαστε τυφλοί!
notis
27/02/2014 17:55
τα χεις χάσει φαίνεται! Οι λαθραίοι σε μάραναν. Δεν κοιτάς τα λαμόγια πολιτικούς, επιχειρηματίες, ΜΜΕ που σε δούλεψαν και σε δουλεύουν λέω γώ. Σου ρίξανε και τη ΧΑ με το παραμύθι για τους αλλοδαπούς για να σε αποκοιμήσουνε. Ποιοί φέρνουν τους αλλοδαπούς στην Ελλάδα, ποιοί τους ενοικιάζουν τα σπίτια τους σε συνεννόηση με τη ΧΑ, αλλοδαπές μαφίες και αστυνομία. Γιατί γέμισε το κέντρο για πες μου; Σκέψου λίγο; Ελληνάρες - ΧΑυγίτες που κάνουν εμπόριο ανθρώπων και οι προστάτες τους αυτοί είναι από πίσω.
Γιάννης Δ. Μπάρτζης
16/06/2013 23:39
Δείτε στην ιστοσελίδα www.akrokorinthos.com στην ενότητα [τελυταία νέα]
Μανωλιός
21/05/2013 14:35
Παιδια η γυναικα ΔΕΝ μιλαει ρατσιστικα. Και θελω να πιστευω οτι δε χρειαστηκε η δε θα χρειαστει να δικαιολογηθει για την ,ηδη, τεκμηριωμενη δηλωση της.. Ντροπη μας που η αγνοια και η καχυποψια μας οδηγουν σε λανθασμενα συμπερασματα..
ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗΣ
16/05/2013 12:41
Τολμώ,, να κατακρατήσω τις λέξεις που χρησιμοποιεί η μεγάλη μας ποιήτρια Κική Δημουλά σαν μια μικρή παρακαταθήκη για τους νέους.. όταν απαντά στο ερώτημα... Τί είναι σήμερα η Κυψέλη;; Απάντηση... Ότι ανοικοδομεί η ανάμνηση και η νοσταλγία, και... αμέσως κατεδαφίζει η σύγκριση.. Αυτή λοιπόν είναι η σημερινή Κυψέλη.. για την μεγάλη σε ποιητικό ανάστημα Κική Δημουλά. Μια θαυμάσια απάντηση που περιλαμβάνει πολύπτυχα στον συνειρμό της την νοσταλγική ανάμνηση το... λές και ήταν χθές .. και το αποκρουστικό κατάντημα του άδοξα ανελέητου... σήμερα. Αλλά... και αυτή είναι η μοναδική.. Κική Δημουλά..
galatsi
15/05/2013 12:15
Η κατάσταση στο κέντρο είναι τραγική και μη αναστρέψιμη. Μετά τις 23:00 η Πατησίων γεμίζει μαυρούλες που εκδίδονται, όλοι την ημέρα Πακιστανοί συναγωνίζονται τους Έλληνες στην ανεύρεση μεταλλικού σκραπ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι οικονομικοί δεσμοί είναι πιο ισχυροί από εθνικούς καθόσον Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι σε Έλληνες εργοδότες. Όπως πάντα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μεγάλο ποσοστό των μεταναστών παρανομεί γιατί από πίσω κρύβονται Έλληνες οι οποίοι έχουν τις άκρες και ξέρουν τους νόμους και βουλευτές. Επίσης υπάρχουν κάποιοι ελαφροί τω πνεύματι που νομίζουν ότι χτυπώντας τον μετανάστη ή τον αριστερό βουλευτή με γροθιές και μάλιστα δημοσίως θα λύσουν τα προβλήματα. Για παράδειγμα στην Βικτώρια οι μετανάστες μετέτρεψαν το πανεπιστήμιο σε γκέτο και το έκαναν αυτό γιατί η Αστυνομία απλώς κοιμάται. Η λύση θα δοθεί μέσα από την επιστροφή της νομιμότητας η οποία και θα ισχύει για όλους και όχι για τους λίγους .
σοφία
05/02/2014 07:08
Συμφωνω απόλυτα μαζί σου φίλε μου...έχεις απόλυτο δίκιο...και Μία και μιλάμε για το συγκεκριμένο θέμα θα ήθελα να θέσω την εξής αφελή ερώτηση...:θα μας πείραζε αν στα συγκεκριμένα παγκάκια καθόντουσαν μόνο έλληνες;;;εγώ πιστεύω πως θα λέγαμε ότι μπράβο στον ελληνικό λαό που η κρίση δεν τον πτοεί και ξέρει πως να να περνά καλά ακόμη και με τα λίγα...επίσης θα βγαίναμε στις συγκεκριμένες πλατεία και θα λέγαμε Αχχ τι όμορφη εικόνα o κόσμος έξω διασκεδάζει κοκ...συνεπώς λοιπόν αυτή μας η άποψη δεν δείχνει Μία ξενοφοβική μανία ;; Θα πρέπει λοιπόν όταν διαβάζουμε Μία τέτοια ομιλία να μην σκεφτόμαστε ποιος μιλάει άλλα το τι λέει έτσι ώστε να είμαστε όσο γίνεται πιο αντικειμενικοί...δεν ακυρώνω σε καμία περίπτωση την καταπληκτική αυτή ποιήτρια..ωστόσο όμως αν πραγματικά εννοεί αυτό που κατάλαβαν οι περισσότεροι (χωρίς να θεωρώ ότι η ομιλία της είναι ρατσιστική) θα πρέπει o καθένας μας να αναθεωρήσει αυτά τα πράγματα και να φιλτράρονται πριν ειπωθούν...ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιερώσατε να διαβάσετε τότε συγκεκριμένη άποψη...με εκτίμηση μετανάστρια 18 χρόνων φοιτήτρια οικονομικών επιστημών ....
Θεόφραστος ο Φιλιππικός
15/05/2013 03:18
Η αλήθεια είναι μία, Υ Π Ο Φ Ε Ρ Ο Υ Μ Ε Ρε στο κέντρο της Αθήνας...! Μήπως είμαι φασίστας γιατρέ μου;
ζαχαρω φρατζεσκου
14/05/2013 17:43
Ζαχαρώ Φρατζέσκου "..... Σκύβοντας, ατένιζα ουρανό που έφτιαχνα από πτώσεις ....." λέει σε ένα ποίημά της η μεγάλη Κική Δημουλά. Μια και μόνη πρόταση κρύβει την ταπεινωσύνη μα και τη μεγαλωσύνη της μαζί, που δεν χρειάστηκε ποτέ να διαλαλήσει. Όσοι την κρίνουν αρνητικά για μια ειλικρινή, μέσα από την καρδιά της, ομιλία, έχουν κατανοήσει την αλήθεια της ποίησής της? Πόσο δίκιο (και καθόλου έπαρση) έχει ο Ελύτης όταν λέει: "... φέρτε μου το θεό, θα συνεννοηθώ αμέσως. Με τους ανθρώπους είναι το δύσκολο..." Πόσο μάλλον με τους πολιτικάντηδες του φασισμού και της αφασίας σ όποια παράταξη κι αν ανήκουν.
ξενος στον τοπο μου
14/05/2013 02:55
μαυρισε η Κυψελη εκει μεγαλωσα και εγω αλλα δεν υπαρχει πια παγκακι ελευθερο να καθησεις να στοχαστεις Αναθεμα σας προοδευτικοι μηδενιστες
Αριστείδης
14/05/2013 02:50
Εγώ δεν είδα πουθενά ρατσισμό πάντως. Προφανώς και δεν εντάσσεται με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε όλη μέρα μαζί με τους ξένους. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να χαρακτηρίσουμε κάποιον ρατσιστή υπάρχει χάσμα μέγα. Πάντως έμεινα σύξυλος με τον τρόπο που μιλάει. Αν και έχω διαβάσει αρκετά ποιήματά της πάντα σε συνεπαίρνει ο λόγος ενός μεγάλου ποιητή. Αυτό το κείμενο θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα ποίημα. Έστω ρατσιστικό κατά άλλους.
Γιώργος Όμοιος
14/05/2013 01:18
Καθημερινά ακούμε σε όλα τα ΜΜΕ κατηγορίες ανθρώπων να κρίνουν να λογοκρίνουν αλλά προς θεού, να μην κριθούν για λάθη που οι καιροί μας όρισαν ποια είναι. Ήρθε ο καιρός να δούμε και να πούμε τις αλήθειες που πονάνε. Ήρθε ο καιρός να πάει λίγο πιο εκεί η αγάπη του ανθρώπου για το έθνος(εθνικισμός) για να βρει λίγο χώρο και η αγάπη του ανθρώπου για τον άνθρωπο(ανθρωπισμός). Είμαι σίγουρος, γιατί κάποια ποιήματα, έκφραση προγενέστερη αυτής της "κολασμένης" πράξης, μου το είπαν: η Κική Δημουλά είναι επικίνδυνη, τα λόγια της περιγράφουν τους ανθρώπους σε στιγμές ψυχικής αποκαθήλωσης. Δεν είμαι ποιητής αλλά αυτά τα λόγια με κάνουν να θέλω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Γ.Γ
Τσάμπα Magas
13/05/2013 01:27
Πρώην Κυψελιώτης και νυν χωριάτης (εσωτερικός μετανάστης), είδα τη γειτονιά μου να αλλάζει με ρυθμό και τρόπο που δύσκολα κάποιος μπορεί να αποδεχτεί. Τα ίδια πάνω-κάτω έλεγα και εγώ από παλιότερα (όπως και τόσοι άλλοι άλλωστε) και γιαυτό το λόγο με ευκολία οι γνωστοί μου, του "προοδευτικού χώρου", με βάφτισαν έλληνα ρατσιστή. Αν με το νέο νόμο βρεθώ στη φυλακή, παρηγορούμαι στη σκέψη ότι να βρίσκομαι στην ίδια πτέρυγα με την ομοϊδεάτισσα Κική Δημουλά και όλους τους πρώην γείτονές μου.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ
12/05/2013 16:22
ΕΠΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΞΕΡΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΤΗΓΩΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΝΤΩΣ ΜΟΛΙΣ ΒΑΣΙΛΕΨΗ Ο ΗΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΓΡΙΟ ΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙΣ ΣΕ ΠΙΑΝΗ ΚΡΥΟΣ ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΕ ΤΗΣ ΦΑΤΣΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΠΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΛΗΘΦΗ ΟΛΟΙ Η ΠΑΤΡΟΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΟΝ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΤΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΛΕΦΤΡΩΝΙΑ ΑΤΑΚΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΩΣ ΦΑΤΡΕΙΕΣ ΠΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΟΛΛΑΡΙΑΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΑΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗ Η ΑΝΥΣΙΧΙΑ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΚΛΕΨΕ ΡΙΜΑΞΕ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΣΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΙΩΣ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΝΑ ΠΕΘΑΝΗΣ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΝΕ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΔΙΑ ΜΑΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΚΡΑΤΕΙΜΕΝΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣΚΑΙ Η ΚΥΨΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠ ΑΡΙΘΜΟΝ ΕΝΑ ΑΝΤΡΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΧΩΝΕΨΟΥΝ Η ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΡΟΥΜΠΑΝΙΑΚΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝΤΖΙΑΣ ΑΥΤΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΑΛΟΝΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΟΚΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΥΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΜΑΣΑ ΟΥΤΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΑ΄Ι΄ΔΟΥΡΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΔΕΚΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΒΡΙΣΙΩΝ ΕΓΩ ΛΕΩ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗ ΔΗΤΕ ΤΟΤΕ ΕΙΣΘΕ ΤΥΦΛΗ
Νικος Κωστοπουλος
12/05/2013 11:28
Οι μεταναστες θα φυγουν κ θα μας αφησουν να τρωμε την φτωχεια μας μονοι μας!Οποτε τσαμπα η φαγουρα ολων..
Καλλιόπη
12/03/2017 14:09
Θα φύγουν ; αμήν και πότε αλλά δεν το πιστεύω ΠΟΥ θα βρούν μισθό χωρίς να δουλεύουν 400 ευρώ μηνιαίως Επιδόματα , περίθαλψη χωρίς κανένα ένσημο , παιδεία το ίδιο και κυρίως ΑΣΥΔΟΣΙΑ και προστασία κρατική ;
Φ.Δανάτσκου
11/05/2013 18:06
Στην πυρά λοιπόν και τη Δημουλά, η οποία τόλμησε να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει επιλέγοντας να μένει στην Κυψέλη. Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι κενοί περιεχομένου και οίστρου δημιουργικού, περιμένουν, με τις πένες έτοιμες και τα ραντεβού στα κανάλια κανονισμένα, να κατακρεουργήσουν οποιονδήποτε τολμήσει να θίξει ευθαρσώς τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα. Από την Κική Δημουλά περίμενε ο συμπαθής κατά τα άλλα συγγραφέας σήμερα το πρωί στο Μega να λύσει το μεταναστευτικό? Αγαπητοί Έλληνες πατριώτες, είτε ανήκετε στους διανοούμενους αυτής της χώρας είτε όχι, ακόμη και η Κική Δημουλά έχει το δικαίωμα να περιγράψει τον τρόμο της αλλαγής της ζωής μιας ηλικιωμένης γυναίκας. Η οποία απέδειξε, χρόνια τώρα, την αξία της ως λογοτέχνης, και τις ευαισθησίες της για τον συνάνθρωπο, άσχετα αν δεν αρέσει σε πολλούς, η πολιτική της χροιά. Η ηρεμία και η ασφάλεια είναι τα μόνα αγαθά που επιθυμούν να απολαμβάνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας. Ένα από αυτά να διαταραχθεί νιώθουν δυστυχείς και ανασφαλής. Ας κοιτάξουμε τα δικά μας αγαπητά πρόσωπα και ας ρωτήσουμε τη γνώμη τους για τις συνθήκες που θα επιθυμούσαν να ζουν. Είμαι σίγουρη ότι η άποψή τους δεν θα διέφερε καθόλου από της Κικής Δημουλά.
Βικτωρια
11/05/2013 17:09
Η αλήθεια είναι ότι στην Αθήνα έγινε εκτοπισμός των Ελλήνων. Όταν πρέπει να συγκατοικήσεις με άτομα που δεν μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εσένα, δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή (ας μην ξεχάσουμε τον άτυχο άντρα που πλήρωσε με την ζωή του μια βιντεοκάμερα) , λες ευχαριστώ δεν θα πάρω. Σέβομαι πραγματικά αυτούς που δουλεύουν και στάθηκαν στα πόδια τους αλλά η πλειονότητα δεν μπορεί πλέον να επιζήσει όπως δεν μπορεί να ζήσει και ο Έλληνας πλέον. Την στιγμή που δεν έχεις στρατό στα σύνορα και μετέπειτα δεν έχεις αστυνομία, σου φταίει ο λαθρομετανάστης; Στην Βικτώρια μετέτρεψαν τους χώρους της ΑΣΟΕΕ σε γκέτο και η Αστυνομία πίνει το καφεδάκι της πιο πάνω και σχολιάζει την επικαιρότητα. Όποιος βρίσκεται στην Ελλάδα είτε Έλληνας, είτε ξένος οφείλει να σέβεται τους νόμους. Όσο δεν βλέπουμε την πραγματικότητα, τόσο θα ανεβαίνει η ΧΑ και αν ψηφιστεί ο επίμαχος νόμος, η ΧΑ θα κερδίσει σημαντικό ποσοστό.
Καλλιόπη
12/03/2017 14:14
Η αστυνομία Βικτωρία έχει τα χέρια δεμένα άνωθεν Μιλάω μαζί τους Τα περισσότερα είναι πολύ νέα παιδιά που ζουν επικινδύνως με όλες τις αλλοδαπές μαφίες κ.λ.π Εγκληματικότητα , διακίνηση ναρκωτικών , γυναίκες Μου απαντούν έχουμε διαταγές να μην τους πειράζουμε διότι και να τους συλλάβουμε τους αφήνουν στην ΓΑΔΑ ελεύθερους !!!
Μιχαήλ Δ.
11/05/2013 15:46
Α, την κα Δαμιανίδου, που ενδιαφέρεται για τους περιθωριακούς και τους άνεργους... Εδώ δεν ήταν στα Νέα και πήρε σύνταξη πριν από 2-3 χρόνια; Γιατί δεν κάθεται στ' αυγά της και πιάνει μιά θέση που θα μορούσε να δοθεί σε άνεργο δημοσιογράφο και μάλιστα από την Αλβανία ή το Μπαγκλαντές; Αυτό δεν είναι το σωστό, ως διεθνίστρια που είναι; Θα χάσει τίποτα η ελληνική διανόηση αν λείψει από τις εφημερίδες, ο πεζός λόγος της κας Δαμιανίδου;
Γιώργος Τσεμπερόπουλος
11/05/2013 15:26
Αντιγράφω κ' προυπογράφω: "Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί η εθνικότητα αλλά η συμπεριφορά. Και έλληνες να ήταν, αν δεν αισθανόμουν ασφαλής θα με ενοχλούσε."
Σωτηρης
11/05/2013 13:09
Μην γελιομαστε αυτοι που τις επιτιθονται ειναι θολοκουλτουριαδες κυριως αριστερων ιδεολογιων. Αυτοι που εχουν αναγαγει τον πολυπολιτισμο και την παγκοσμιοποιηση ως μεγιστο ονειρο τους....
Σαμπ
11/05/2013 08:36
Οι "σοσιαλιστες" του συριζα και του καθε ελληνικου κινηματος, θελουν ....... Ψηφοφορυς. Μη γελιεστε.
Hasan
11/05/2013 07:44
Ego de bori katetai pagkakia se agia paraskevi. Olo aspri me sakoyles super market. Fygo kai gyriso gitonia mou, sto Ag. Panteleimona, poy megalosa...Den pai allo...
Λουίζα Δελφή
10/05/2013 21:23
Γιά το μόνο που αισθάνομαι τύψεις μετά από τις δηλώσεις της κυρίας Δημουλά, ειναι ότι έφυγα και εγώ από την Κυψέλη και μάλιστα από την οδο Φαέθοντος. Η σκέψη ότι θα ξαναγυρίσω κάποτε και όλα θα αρχίσουν πάλι από την αρχή, με κρατάει ακομα στο σαχλοπροάστιο.
DK
10/05/2013 20:46
Νομίζω ότι υπάρχει διαφορετικη ατζέντα στα διάφορα επιχειρήματα. Ας οργανωθούμε λοιπόν. Οι αντιεξουσιαστές του σύριζα θέλουν ταξική συνείδηση και διάλυση των κυρίαρχων καπιταλιστικών δομών όπως είναι τα εθνη (κατά τη γνωμη τους). Αρα θέλουν καταστροφή της κοινωνίας και ξανά φτιάξιμο πάνω σοσιαλιστικές ιδέες. Οπότε όχι μόνο δεν τους ενδιαφέρει η υποβάθμιση του οικιστικού ιστού αλλα αντίθετα τη βλεπουν θετικά. Γιατι μπαίνουν εξαθλειωμενοι προλεταριοι και στην ουσία συνειςφερουν στην καταστροφή του καπιταλισμού. Απο την αλλη υπάρχουμε εμείς που δεν συμφωνούμε με το σοσιαλιστικό όνειρο, δεν θεωρούμε ότι στέκει λογικά, γενικα διαφωνούμε με αυτο και πιστεύουμε ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός προχωράει μπροστά με τα καλα του και τα κακά του, δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το κράτος απλως θέλουμε να είμαστε κι ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα με το βιωτικο επίπεδο των χωρων αυτων. Δεν είμαστε ρατσιστές αλλα δεν μας αρεσει να υποβαθμίζεται το οικιστικό περιβάλλον και έχουμε το δικαιωμα να αντιδρούμε και να σχολιάζουμε ελεύθερα αυτα που συμβαίνουν γύρω μας. Οπότε έχουμε διαφορετικη ατζέντα απο τα δυο ακρα του αντιεξουσιασμου και του ναζισμού. Και πρέπει αυτη η διακριση να γίνεται φανερή. Εμείς θέλουμε πιο όμορφες γειτονιές. Δεν θέλουμε επανάσταση του προλεταριάτου ούτε σφραγίδες ρατστικης καθαρότητας. Θέλουμε να είμαστε υπερήφανοι σε μια προοδευμένη εξοστρεφη οργανωμένη Ελλάδα. Δεν θέλουμε να γινουμε κούβα ούτε το τρίτο ράιχ.
ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑ
13/05/2013 19:30
Αγαπητέ κύριε/κυρία. Μάλλον έχετε μεγάλη θολούρα στο μυαλό σας για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό. Τους προλετάριους που δεν θέλετε να βλέπετε γιατί σας χαλούν το οικιστικό περιβάλλον, τους δημιουργεί ο καπιταλισμός σας που επίσης έχει αλλάξει τα φώτα στο περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές. Επίσης το βιωτικό επίπεδο των χωρών που ευαγγελίζεστε ξεχνάτε ότι ταυτόχρονα δημιουργεί στρατιές προλετάριων, εκτός αν η θέση σας είναι τέτοια στο σύστημα που σας εξασφαλίζει ότι εσείς και τα παιδιά σας δεν θα πέσετε σε αυτή την κατάσταση. Σας έχω όμως ένα νέο. Σήμερα στον καπιταλισμό γίνεται ένας πόλεμος καθώς έχει επιτεθεί ανελέητα με στόχο την συγκέντρωση δύναμης και πλούτου. Στην μέση αυτού του πολέμου βρίσκονται οι λαοί. Μία παροιμία λέει "Όταν στην λίμνη παλεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια", την πλευρά λοιπόν δεν μπορείτε να την διαλέξετε, αποτελεί φυσική θέση. Μπορείτε όμως να αντιδράσετε, αν θέλετε και αν είναι προς το συμφέρον σας. Σε άλλη περίπτωση σας καταλαβαίνω πλήρως αλλά θα είμαι απέναντί σας.
DK
14/05/2013 10:57
Αγαπητή προλετάρια, γνωρίζω την άποψή σου και γενικά την οπτική σου γωνία. Αν πρόσεξες στο παραπάνω σχόλιό μου δεν μπήκα στην ουσία του γιατί διαφωνώ με αυτή την οπτική γωνία. Απλώς είπα ότι έχουμε διαφορετική ατζέντα ακριβώς λόγω αυτής της διαφοράς. Για σένα προέχει η επανάσταση των προλετάριων, οπότε όσοι περισσότεροι μαζεμένοι σε ένα μέρος, τόσο καλλίτερα, για μένα δεν τίθεται τέτοιο θέμα, το βλέπω διαφορετικά οπότε με ενδιαφέρει να πάνε οι λαθρομετανάστες πίσω στα σπίτια τους και να αλαφρώσει κάπως το χάος που έχει δημιουργηθεί λόγω της ολιγωρίας του κράτους μας. Αν μου επιτρέπεις ένα σχόλιο επί τη ευκαιρία. Σημειώνω ότι λες ότι δεν διαλέγω πλευρά καί ότι είτε είμαι με τους μεν είτε με τους δε. Σου έχει περάσει ποτέ απ το μυαλό ότι μπορεί κάποιος να διαφωνεί με αυτό το διαχωρισμό και να βλέπει τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία; Και όταν λέω να διαφωνεί, εννοώ να διαφωνεί όχι τόσο με τα γεγονότα αλλά με την όλη λογική; Έχεις ποτέ αναρωτηθεί μήπως κάνεις λάθος και μήπως θα έπρεπε να ακούσεις ειλικρινά και τις άλλες απόψεις; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξεις άποψη, απλώς σημαίνει ότι μπορείς να συζητάς έξω από το πλαίσιο που έχεις αποδεχτεί και να δίνεις βάση στην άλλη άποψη με ειλικρινή διάθεση να αλλάξεις γνώμη εάν τη βρεις λογική. Διαβάζοντας τον τρόπο που τοποθετήσαι πάντως θα ελεγα πώς μάλλον όχι...
Γιώργος Κ.
11/05/2013 02:19
Ένα λάθος κάνεις: Αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν απολύτος τίποτα, ούτε σοσιαλισμό, θέλουν απλά να είναι κάποιοι. Όπως οι έφηβοι, είναι αντίθετοι στα πάντα-ζουν όμως μια χαρά με τα χρήματα των "αστών" γονιών τους, στο σπίτι που αυτοί έχτισαν με χίλιες θυσίες.
γιαννα κατσαγεωργη
10/05/2013 20:03
Γιαννα Κατσαγεωργη- Νεα Υορκη .10 Μαιου 2013 .Ενα απο τα πολυ ασχημα ελαττωματα της δικιας μας ρατσας ειναι οτι κατηγορουμε τους αλλους απερισκεπτα για στιγμιοτυπα ζωης που δεν ειχαμε ποτε την εμπειρια τους και δεν θα θελαμε να την εχουμε ποτε!!!!. Ποιος απο τους περισσοτερους απο εσας που κρινετε την Δημουλα εχει κατσει στο παγκακι στην Κυψελη η στη γειτονια σας παρεα με τους μεταναστες να καπνισει κανενα τσιγαρακι και να πει καμμια κουβεντα παρηγοριας ? ποιος εχει καλεσει στο σπιτι του για dinner κανενα πακιστανο η Ιρανο? Αφ υψηλου???Ολοι ξερετε να κρινετε. Ειναι φανερο οτι τα αντιρατσιστικα σχολια και οι κρισεις του Νεολελληνα ξεκινανε απο την τραπεζαρια του σπιτιου του και καταληγουν στα σαλονια των επιφανων φιλων που επιδιωκει να εχει. Αυτη και μονη ειναι η διαδρομη. Κατι ειναι βεβαια και αυτο ! απο το να φαινεσαι ρατσιστης !καλυτερα να σου βγει το ματι παρα το ονομα.
katsiki
17/05/2013 02:55
egrapses gianna katsageorgi, egw ime ellinida freskia metanastria sti germania, kai vlepw stous germanous akrivws auto pou periegrapses.... Mia filiki yporkitiki diathesi pros Ellines, TOurkous, >Volgarous, alla ws ekei, parapera MONO ME GERMANOUS. H xenophobia exei piasei kokkino sas to lew, se oli tin Evropi.
βασιλειος
12/05/2013 16:44
αγαπητη γιαννα εγω καθισα να καπνισω τσιγαρακι στο παγκακι αλλα δεν προλαβα. μου βουτηξαν το πακετο,τον αναπτηρα,το ρολοι και κατι ψιλα που ειχα στην τσεπη.τωρα να τους καλεσω και για dinner δεν νομιζω.αλλα μιας και το αναφερεις εσυ καλεις για dinner ατομα απο το harlem?δεν φοβασαι?αμα λες αληθεια και το κανεις μπραβο σου.οταν λεω harlem εννοω το harlem του 1985 που ειχα παει στη νεα υορκη (δεν γνωριζω πως ειναι σημερα).η κυψελη ειναι στην ιδια κατασταση με μονη διαφορα οχι τοσα περιστροφα οπως σε σας.μαχαιρια κλπ το ιδιο.ευχαριστω
Ιωάννης Γαλάνης - Άλλος
12/05/2013 10:39
Σωστά τα λες Γιάννα. Και το όνομά σου μού λέει. Έχεις ερμηνεύσει Χατζιδάκι;
ANT/MEG
11/05/2013 10:00
PIP/ZER εγώ εννοώ, έχω κάτσει στο παγκάκι με μετανάστες, όχι για κανένα τσιγαράκι , γιατί δεν καπνίζω, απλά έχω κάτσει,το τονίζω, ΑΠΛΑ ΕΧΩ ΚΑΤΣΕΙ , γιατί το παγκάκι είχε ελεύθερη θέση, τόσο απλά, και δεν με χάλαγε καθόλου τι χρώμα ήταν ο παρακαθήμενός μου, σε ποιον θεό πίστευε, πιο ήταν ο κοινωνικό του background, ποιο ήταν το κοινωνικό του status, αδιάφορο, αλά έκατσα.... Ναι, έχω καλέσει σπίτι μου για φαΐ, με φίλους και γνωστούς, και Σενεγαλέζους και Αλβανούς και Σύριους και Ιορδανούς και Κούρδους, και στην είσοδο δεν ζήτησα διαβατήριο, ταυτοτητα, άδεια παραμονής, κοκκινο-ροζοπράσινη κάρτα ούτε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Από χαμηλού, λοιπόν, αγαπητή Νεουρκέζα, που ως Νεουρκέζα θα έπρεπε να είχες αντιληφθεί τι σημαίνει να εις σε μια πολυ-πολιτισμική κοινωνία
Κ.Λ
10/05/2013 18:59
"Μακάρι να μην υπήρχε αυτό το θέμα της πείνας, μακάρι οι φυλές του κόσμου να ήταν ανακατωμένες..."
ζακυνθινος
10/05/2013 17:12
Νομιμότητα-Νομιμότητα-Νομιμότητα. Η παρανομία εκτρέφει τη ρατσιστική βία και την εγκληματικότητα. Χρειάζεται ακριβής καταγραφή του μεταναστευτικού πληθυσμού, ανθρωπιστική και ορθολογική διαχείρισή του και έλεγχος της ροής του. Αυτά σε επίπεδο πολιτείας. Σε επίπεδο κοινωνίας χρειάζεται να επανεξεταστούν μερικά πράγματα. Ας πάρουμε τους αντιρατσιστές. Αυτοί σηκώνουν το ανάστημά τους απέναντι στις βίαιες ακρότητες. Με αυτή τη δράση χτίζουν ασπίδα προστασίας όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για όλους μας. Και αυτό επειδή είναι το μέρος εκείνο της κοινωνίας που επικοινωνεί με τους μετανάστες και μπορεί να τους κινητοποιήσει σε δράσεις φιλικές. Αν τα αντιρατσιστικά κινήματα ήταν ευρύτερα και αποτελούσαν πλειοψηφική τάση είμαι σίγουρος ότι η σχέση των κατοίκων με την πόλη τους θα ήταν διαφορετική. Εγώ λοιπόν θα πρότεινα στους κατοίκους των περιοχών με πολλούς μετανάστες να κάνουν κάτι πρωτοποριακό. Να δημιουργήσουν μικτές ομάδες καλής γειτονίας. Ακόμη και αν δεν θέλουν να έλθουν σε επαφή με αυτούς που αποκαλούν αντιρατσιστές-κουλτουριάρηδες να το επιδιώξουν μόνοι τους. Είμαι σίγουρος ότι έτσι θα δημιουργήσουν μια πολύ πιο φιλική γειτονιά.
Μανώλς Π.
10/05/2013 11:46
Δυστυχώς έχομε εθισθει στον ακραίο,πολιτικάντικο ,ξύλινο λόγο. Η ήρεμη φωνή της ποιήτριας που αναπολεί την Κυψέλη των παιδικών χρόνων, δέν μπορεί να είναι κατανοηθεί από τους HOMO SYNDIKALISTIKUS...Κρίμα γιατί αυτή είναι πλεον η Ελλάδα.... που έλεγε και ο αλήστου μνήμης κ. Σημίτης.....
Νικος Λ
10/05/2013 10:36
Είναι αστείο και ντροπή ένα κράτος και μια βουλή, τα οποία δεν μπορουν να ελέγξουν και να εφαρμόσουν το νόμο και τη τάξη στη χώρα να κρύβονται πίσω απο αντιρατσιστικά συνθήματα/μυνήματα και σλόγκαν, παίζοντας στην πλάτη των πολιτών αυτής της χώρας.
Θ.Ε.
10/05/2013 09:26
Μπράβο στο site που δημοσιεύει το πλήρες κείμενο ασχολίαστο.
Γιώργος Κ.
10/05/2013 01:33
Θεωρητικά-ανοίγουμε τα σύνορα και σε ένα χρόνο στην Ελλάδα έχουμε 50 εκατομμύρια ξένους σε 8 εκατομμύρια Έλληνες, με τις αναπόφευκτες συνέπειες,και κάποιος έλεγε, βρε αυτή δεν είναι πια Ελλάδα και η ζωή είναι επικίνδυνη, θα τον λέγαμε ρατσιστή; Το πρόβλημα εξαρτάται σίγουρα και από αριθμούς και αναλογίες. Πρέπει να αποφασίσουμε επίσεις αν θέλουμε να υπάρχει κάτι που να είναι Ελλάδα, αν είναι εντελώς αδιάφορο ποιοι ζουν στην Ελλάδα, πόσοι από αυτούς ζουν σε αυτήν και το πως ζουν, δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει Ελλάδα.Ρατσισμός είναι να λες πως η ανήκεις σε μια ανώτερη φιλή, δεν είναι όμως ρατσισμός να θέλεις να επιζήσει η χώρα σου και οι ανθρώποι της και να διατηρήσει την ταυτότητα της. Ξένοι σε μια χώρα δεν είναι καθόλου πρόβλημα, άπεναντίας προσφέρουν πολλά με τη διαφορετικότητα τους. Πάρα πολλοί ξένοι-και χωρίς δουλειά- σε μια χώρα, κάνουν τους ντόπιους ξένους στη χώρα τους.
Μάριος Κορωναίος
10/05/2013 00:01
Φαίνεται κάποιοι βιώνουμε τους μετανάστες δια ζώσης και κάποιοι τους βιώνουν εξ ακοής. Οι καλοί τρόποι και συνειρμοί προέρχονται από τους αντικειμενικά αντιρατσιστές που βλέπουν ένα κράτος να προσπαθεί δια νόμου να επιβάλλει αυτό που σε περιοχές π.χ. σαν την Κυψέλη, τα Πατήσια, την Αχαρνών λόγω της απουσίας του δεν μπορεί να επιβληθεί. Και τότε η αλήθεια που ξεστομίζει η κα Δημουλά παραποιείται ως μία ποιητική αλήθεια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
09/05/2013 21:22
πραβο στην κυρια ΔΗΜΟΥΛΑ οσο για αυτους που λενε οτι ειναι φασιστρια ας πανε να μεινουν και να δουλεψουν μαζι με ξενους εντος οισαγογικων και τα λεμε δεν ειμαστε ουτε ρατσιστες ουτε φασιστες οσοι δεν συμφονουμε με τους ψεφτοκουλτουριαριδες της διθεν αριστερας τους πιο βολεμενους απ"ολους τους ελληνες
μια Ελληνίδα από την Κυψέλη
10/05/2013 14:08
κρίμα που λες ότι αγαπάς την Ελλάδα. Μάλλον τα Ελληνικά τα μισείς, δεν εξηγείτε αλλοιώς γιατί τα σκοτώνεις
Ιωάννα
11/05/2013 13:25
"εξηγείται"
Ορθογραφία
11/05/2013 02:19
Εξηγείται κυρία μου όχι εξηγείτε. Είναι λυπηρό να μη μπορούμε να ξεχωρήσουμε ενικό από πληθυντικό.
Γιώργος Κ.
15/05/2013 02:06
Είναι βέβαια και λυπηρό που έχουμε μια ορθογραφία τόσο δύσκολη που δεν μπορεί να ανήκει στον λαό.Σε άλλες χώρες που έζησα ο απλός κόσμος δεν φοβόταν τον γραπτό λόγο. Εδώ, ή δεν γράφουν, ή γράφουν greeklish για να μην εκτεθούν.Παλιά χώριζε η καθαρεύουσα τους ανθρώπους και τώρα το κάνει η ορθογραφία.Η Ελλάδα έχει παράξενες ιδιαιτερότητες. Μπορούσαμε να εχουμε τα γραματα μας κε τιν ορθογραφια μας με ενα ι, με ενα ο, με ενα ε , χορις διπλα σιμφονα, να απελεφθερονομασταν δηλαδη απο πραγματα που δεν εχουν πια νοιμα- ουτε η τονι χριαζοντε. Ο σκοπος του αλφαβιτου ινε να εχις για καθε φωνι ενα γραμα. Οσο πιο πολι απομακρινεσε απο αφτο τοσο απομακρινεσε απο τι γραφι και πας σε ενα γραψιμο που εχις για καθε ενια ενα ξεχοριστο σιμβολο- σαν να ζογραφιζις διλαδι καθε ενια ξεχοριστα. Αφτο σιγουρα ινε ενα βιμα πισο στιν εξελιξι τις εκφρασις. Μιν με φατε τορα, ξερο πος φοβαστε πος θα πεθανι η Ελλαδα διχος τα η κε τα ω κε τα αλα. Νομιζετε πος σε αφτα στιριζετε η ταφτοτητα μας. Ισος εχετε δικιο, απλα ιθελα να διξο μια οψι μιας πραγματικοτιτας. Αν θελετε παρτε το ος προβοκατσια-οπος και νανε ομος, κριβι αλιθιες μεσα του. Τουλαχιστον δικεολογι καπος τα πολα λαθι που γραφοντε- η περισοτερι ελινες δεν ξερουν πως ι ελινικι ορθογραφια ινε πιο δισκολι απο καθε αλι- εκτος μαλον σε καπιες ασιατικες γλοσες οπος τα κινεζικα, που κε αφτα εχουν αμετριτα σιμβολα.Έχουμε μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια ζητήματα, πως η χώρα μας όμως έχει θαφτεί στις μουτζούρες-γκράφιτι- και έχει ακυρωθεί κάθε ομορφιά της, δεν το αντιλαμβάνεται κανείς. Όλοι ενοχλούνται εκεί που έχουν μάθει, από μόνοι τους δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν τίποτα.
Ζωή
13/05/2013 09:36
Ξεχωρίσουμε, όχι ξεχωρήσουμε.
maffye
10/05/2013 13:21
Ηθελα να ηξερα πως μπορει να γινει κανεις φασιστας, επειδη επαιρνε κακο βαθμο στο μαθημα της ορθογραφιας?!!Κατανταει διαβολικη συμπτωση αυτο που συμβαινει με εσας τους νεοφασιστες. Μιλατε για Ελλαδα και κατακρεουργειτε τα ελληνικα. Εκτος αν δε μπορειτε να διαβασετε κιολας ευκολα. Αυτο μπορω να το καταλαβω παει στο "ανθρωπος αγραμματος , ξυλο απελεκητο"--κινεζικη παροιμια
Καίτη
11/05/2013 14:30
Καλύτερα άνθρωπος αγράμματος, αλλά με αγνά αισθήματα και επίγνωση της άγνοιάς του παρά τα 9 εκατομμύρια ημιμαθείς ψευτοκουλτουριάρηδες Έλληνες, όπως εσύ, που έχουν άποψη για τα πάντα ! By the way στα Ελληνικά ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝΟΥΣ μορφωμένε.....
lorien
11/05/2013 14:28
Οι «φασίστες» κατακρεουργούν τα ελληνικά; Εσύ, που δεν είσαι φασίστας/φασίστρια, πώς και δεν έχεις μάθει ακόμα να βάζεις τόνους στις λέξεις;
no coincidence
11/05/2013 00:45
maffye η "ανορθογραφία του" είναι φτιαχτή θέλοντας να επιβεβαιώσει τη "διαβολική σύμπτωση" που τόσο γρήγορα αποφάνθηκες οτι διέπει όσους δεν υποστηρίζουν τα αντιρατσιστικά σχόλια.
τζτζ
09/05/2013 19:05
Δε κάθομαι να διαβάσω τα σχόλια μπορεί κάποιος να το έχει ξαναγράψει, άλλωστε το είπε και η Δημουλά. Δε καταλάβανε οι ξένοι τις φτωχογειτονιές, προηγήθηκε η εγκατάλειψή τους από τους Έλληνες για ένα σπίτι στα προάστια με δάνειο από την τράπεζα.
gf
11/05/2013 10:36
Πολύ σωστά.Η άλωση γίνεται πάντα εκ των έσω, όταν δεν υπάρχουν σθεναρές αντιστάσεις. Στην περίπτωση των νεοελλήνων Αθηναίων και μη, είναι σαφές ότι υπήρξαν τεμπέληδες στον να σκεφτούν και να πράξουν έγκαιρα.Βολεύτηκαν στο συστηματάκι των πολιτικών και απεμπόλησαν δικαιώματα και ,ουσιαστικά, αξιοπρέπεια.Με τον ίδιο τρόπο ενέδωσαν στο όνειρο μιας "ποιοτικής"ζωής στα προάστια εγκαταλείποντας την πολυφορεμένη και κουρασμένη πατρική γειτονιά.Υποβάθμισαν οι ίδιοι λοιπόν το πατρικό τους σπίτι προδίδοντάς το.Όσο για το μεταναστευτικό είναι θέμα καθαρά πολιτικών επιλογών,στο πώς ήρθαν ,γιατί ήρθαν,εάν μπορούμε να συνυπάρξουμε χωρίς τις παρενέργειες που ζούμε ή φοβόμαστε και στο εάν πρέπει και πώς να επιστρέψουν.Όμως προφανώς την ευθύνη δεν την αναλαμβάνει κανείς και βρισκόμαστε ως πολίτες στην τραγική θέση να είμαστε άλλοτε θύτες και άλλοτε θύματα.
ΝΙΚΟΣ
09/05/2013 16:41
AΛΛΑ 4-5.000.000 ΛΑΘΡΕΠΟΙΚΟΥΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.!!! Να φέρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους όσοι μετανάστες ζουν στην Ελλάδα προτείνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα» αναφέρει: ''Αν είναι κάποιος χρόνια στην Ελλάδα και εργάζεται πρέπει να έχει χαρτιά και ένα καθεστώς νόμιμης παραμονής. Το να μπορεί υπό τέτοιες συνθήκες να φέρει τη γυναίκα του και τα παιδιά του δεν είναι τόσο παράλογο''. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ
Δ.Β.
09/05/2013 15:28
Καλά κάνατε και δημοσιεύσατε ολόκληρο το κείμενο για να μην παραμορφώνεται η εικόνα των λόγων και του ανθρώπου που τα είπε. Σχετικά με τους ξένους, αλήθεια είναι ότι ήλθαν πάρα πολλοί μαζεμένοι και δημιουργείται πρόβλημα, δεν σημαίνει ότι είμαστε ρατσιστές όταν το λέμε ούτε χρυσαυγίτες. Εμένα προσωπικά δεν με ενοχλεί η εθνικότητα αλλά η συμπεριφορά. Και έλληνες να ήταν, αν δεν αισθανόμουν ασφαλής θα με ενοχλούσε. Ακόμα και κάποιος που πετά συνέχεια σκουπίδια στο δρόμο ή τα αραδιάζει χύμα μπροστά στην πολυκατοικία με ενοχλεί. Με άλλα λόγια, είναι αυτό που λέμε "κλας", που έχει σημασία - και που δεν έχει καμμία σχέση με τα οικονομικά του καθενός - που έχει σημασία, όχι η εθνικότητα. Αν έρχονταν, π.χ. μαζεμένοι μερικοί Ελβετοί ή Σουηδοί, δεν θα παραπονιόταν κανείς, γιατί η περιοχή δεν θα έχανε την αξία της. Ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά και πόλύ θεμιτά.
Γιώργος Κ.
11/05/2013 02:58
Δεν είναι μόνο το θέμα της "κλας". Ούτε Σουηδικά και Γερμανικά θα θέλαμε να ακούμε παντού. Δεν είναι μόνο θέμα ποιότητας, είναι και θέμα ταυτότητας, είναι και θέμα αγάπης. Όπως ο άνθρωπος αγαπάει την οικογένεια του πιο πολύ από άλλες οικογένειες, έτσι αγαπάει την πατρίδα του, την γλώσσα του, τη μουσική του, τις μυρωδιές του τόπου του- χωρίς να υποτιμάει τα αγαπημένα των άλλων.Έτσι είναι ο άνθρωπος. Αυτή είναι η φύση του.Όποιος τα απαρνείται αυτά, απλά δεν έχει καταλάβει τίποτα.
maffye
10/05/2013 13:24
θα ερχοταν ο Σουηδος στο υπογειο της Κυψελης?? θα μενανε οι Ελβετοι 5-5 στο δυαρακι και θα εδινε 100ρικο ο καθενας?
katsiki
17/05/2013 03:18
epi vizantinis autokratorias, ipirksan arketoi souidoi metanastes stin Konstantinoupoli. Malista itan tosoi polloi pou tin ekanan ya Bizantio, pu vgike enas nomos stin Souidia, oti ean feugane, tha ehanan tin gi tous kai tin periousia tous stin hora tous, mpas kai tous apotrepsoun.... Ekeini tin epoxi doulevan ta palikaria san thurwroi sta palatia tis vasilevousan. Emeinan malista stin istoria ws 'oi krasopotires tou vasilia', epeidi olo epinan krasi... Den kserw pou koimountousan, mallon se dwmatia me klines, ws fulakes portas/door control, den nomizw na itan kai se palati.
Άννα
09/05/2013 15:18
Μόνο μια Κική Δημουλά θα μπορούσε να μιλήσει τόσο αληθινά, τόσο απέριττα και τόσο ανθρώπινα...Και δε χρειάζεται να απολογείται για τίποτα. Σε ποιούς να απολογηθεί άλλωστε; Σε όσους μαίνονται κραδαίνοντας 'αντιρατσιστικά πανώ' όντας οι ίδιοι φασίστες του λόγου;...τί θλιβερή αντίφαση!
maffye
10/05/2013 13:26
μπορειτε να μας γραψετε το αγαπημενο ποιημα σας απο τη Κικη Δημουλα ή να μας στειλετε σε link, γιατι δεν εχω διαβασει τιποτα και ειναι κριμα, οπως και φανταζομαι πολλοι απο εδω μεσα. Φαινεται οτι τη ξερετε και ειστε ενημερωμενη ή εστω οπαδος
Άννα
14/05/2013 14:48
Η ποίηση είναι πάντα προσωπική υπόθεση...εγώ πάντως ξεχωρίζω τη συλλογή "Το λίγο του κόσμου" απ' την Κική Δημουλά. Είναι εύκολο να τη βρείτε και στο διαδίκτυο. Ελπίζω να σας αρέσει και εύχομαι καλή ανάγνωση!