Δύο γυναίκες δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση επειδή φορούσαν μαντίλα. Είκοσι άτομα μπήκαν σε σπίτι μεταναστών στο Πέραμα, τραυματίζοντας σοβαρά δύο. Μία γυναίκα αιγυπτιακής καταγωγής δέχθηκε λεκτική επίθεση από οδηγό λεωφορείου, ο οποίος μάλιστα έκλεισε την πόρτα του οχήματος πάνω στο καρότσι του παιδιού της.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας που κατέγραψε το 2012, μέσω συνεντεύξεων με τα ίδια τα θύματα, το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, στο οποίο μετέχουν η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και άλλες 30 ΜΚΟ. Κατά τη χθεσινή δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης, τα μέλη του Δικτύου τόνισαν ότι το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ωστόσο μένουν στην αφάνεια πολύ περισσότερα τέτοια περιστατικά, κυρίως εξαιτίας του φόβου των θυμάτων.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής του Γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα Γιώργος Τσαρμπόπουλος, τα 151 περιστατικά αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες ενώ σε τρεις περιπτώσεις τα θύματα ήταν ευρωπαίοι πολίτες (ένας Βούλγαρος, ένας Ρουμάνος και ένας Ελληνας). «Η πλειονότητα των περιστατικών (107) έγιναν στον Δήμο Αθηναίων, σε περιοχές γνωστές για τα προβλήματά τους, όπως είναι ο Αγιος Παντελεήμονας, η Πλατεία Αττικής και άλλες περιοχές γύρω από την Ομόνοια. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκτός Αττικής, όπως σε Πάτρα, Κόρινθο, Ρόδο, Νέα Μανωλάδα, Χίο και Κόνιτσα». Τα θύματα τα οποία ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του Δικτύου ήταν στην πλειονότητά τους άνδρες, από 24 εθνικότητες –κυρίως Αφγανοί, Πακιστανοί και Μπαγκλαντεσιανοί.

«Το φαινόμενο που συζητάμε έχει όνομα και λέγεται δολοφονική ρατσιστική βία. Εχουμε κλιμάκωση της έντασης, είτε με τον τρόπο που γίνονται οι επιθέσεις είτε με τα όπλα που χρησιμοποιούνται –ρόπαλα, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστής Παπαϊωάννου. Τα στοιχεία του Δικτύου έδειξαν ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν άνδρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ελληνες. Σε 91 περιπτώσεις τα θύματα πιστεύουν ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Πάντως, σε 25 περιστατικά οι ένστολοι ήταν αυτοί που άσκησαν ρατσιστική βία, σε χώρους κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα.

«Παλιά οι μετανάστες που έρχονταν στην Ελλάδα γνώριζαν φιλόξενους ανθρώπους, τώρα το κλίμα αυτό έχει αλλάξει και το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν είναι ο ρατσισμός και η βία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών Ρεζά Γκολαμί.