Σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2012, καταγράφηκαν – μέσω συνεντεύξεων με τα ίδια τα θύματα – 154 περιστατικά ρατσιστικής βίας, από τα οποία τα 151 αφορούσαν μετανάστες ή πρόσφυγες ενώ τα υπόλοιπα τρία θύματα ήταν Ευρωπαίοι πολίτες (ένας Ρουμάνος, ένας Βούλγαρος και ένας Έλληνας).

Είναι ενδεικτικό ότι τους πρώτους εννέα μήνες του 2012, ο αριθμός των περιστατικών έφτανε τα 87.

Τα μέλη του Δικτύου, το οποίο αποτελείται από 30 μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που είχαν και την πρωτοβουλία δημιουργίας του, υπογράμμιζαν κατά τη σημερινή δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έκθεσης, ότι το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και ότι τα περιστατικά που καταγράφονται δεν αποτελούν παρά μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

«Η πλειονότητα των περιστατικών έγιναν στο δήμο Αθηναίων, σε περιοχές γνωστές για τα προβλήματά τους, όπως είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, η πλατεία Αττικής και Αμερικής και άλλες περιοχές γύρω από την Ομόνοια.

»Ωστόσο, έχουν καταγραφεί και περιστατικά εκτός Αττικής και πιο συγκεκριμένα 13 στην Πάτρα, τρία στην Κόρινθο αλλά και σε Ρόδο, Νέα Μανωλάδα, Χίο και Κόνιτσα», δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαρμπόπουλος, προσθέτοντας πως τρία περιστατικά που καταγράφηκαν σε Ηγουμενίτσα και Έβρο ήταν σε χώρους κράτησης.

Τα θύματα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του Δικτύου ήταν 149 άνδρες και πέντε γυναίκες, από 24 εθνικότητες, στην πλειονότητά τους από το Αφγανιστάν (47), το Πακιστάν (13), την Αλγερία (12), το Μπαγκλαντές (12), την Αίγυπτο (10) κ.α. Όσο για τις αιτίες, τα θύματα απάντησαν πως δέχθηκαν επιθέσεις επειδή είναι αλλοδαποί και στοχοποιήθηκαν λόγω χρώματος, εθνικότητας ή θρησκείας.

«Το φαινόμενο που συζητάμε έχει όνομα και λέγεται δολοφονική ρατσιστική βία. Έχουμε κλιμάκωση της έντασης είτε με τον τρόπο που γίνονται οι επιθέσεις είτε με τα όπλα που χρησιμοποιούνται – αλυσίδες, ρόπαλα, σιδηρογροθιές, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια -. Από τα αποτελέσματα της έκθεσης βλέπουμε πως κριτήριο για την επιλογή των θυμάτων είναι η καταγωγή αλλά όχι μόνο αυτή», τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου.

Τα στοιχεία του Δικτύου έδειξαν ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν άνδρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα Έλληνες, ηλικίας περίπου 27 ετών. Σε 91 περιπτώσεις, πάντως, τα θύματα απάντησαν στις μαρτυρίες τους ότι οι δράστες συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες.

Σημειώνεται δε ότι οχτώ από τα θύματα ανέφεραν ότι στους δράστες αναγνώρισαν άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, είτε επειδή φορούσαν διακριτικά της οργάνωσης, είτε επειδή γνώριζαν ότι ήταν μέλη τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Στην έκθεση, τα μέλη του Δικτύου έχουν καταγράψει και 25 περιστατικά, όπου η αστυνομική συνδέεται με τη ρατσιστική βία.

Τα επτά από αυτά τα περιστατικά, μάλιστα, εκτυλίχθηκαν σε χώρους κράτησης και αστυνομικά τμήματα. Παράλληλα, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις απευθύνθηκαν αλλοδαποί, οι οποίοι δέχθηκαν ρατσιστική επίθεση μέσα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε δύο από τις περιπτώσεις δράστες ήταν ελεγκτές και οδηγός λεωφορείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα από φτωχές χώρες, στις οποίες η κατάσταση είναι εμπόλεμη, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή. Παλιά, οι μετανάστες γνώριζαν φιλόξενους ανθρώπους, τώρα όμως αυτό το κλίμα έχει αλλάξει και το πρώτο πράγμα που γνωρίζουν πια είναι ο ρατσισμός και η βία.

»Πρόσφατα, στην πλατεία Αττικής, κυνήγησαν τρεις οικογένειες αλλοδαπών, που μόλις είχαν φτάσει στη χώρα και έψαχναν κάπου να μείνουν. Χτύπησαν τους δύο και οι άλλοι κατάφεραν να φύγουν», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ενωμένων Αφγανών, Ρεζά Γκολαμί.

Συμπλήρωσε δε ότι συχνά οι αλλοδαποί πέφτουν δύο φορές θύματα: Η πρώτη από τους δράστες ή τις εξτρεμιστικές ομάδες και η δεύτερη από την αστυνομία που συχνά δείχνει απρόθυμη να βοηθήσει τα θύματα. Πάντως, μόνο 24 θύματα το 2012 ανέφεραν ότι έχουν κινήσει τις ποινικές διαδικασίες ενώ 23 θα το επιθυμούσαν.

Τα μέλη του Δικτύου, πάντως, τόνισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μάστιγα της ρατσιστικής βίας, χωρίς να μπαίνουν στη μέση κομματικά κριτήρια.