Τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα θα καταβάλλονται σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, το ελάχιστο της εξαμηνιαίας δόσης θα πρέπει να καλύπτει το 5% της συνολικής αξίας του ακινήτου. Αν το ποσό καταβληθεί εφάπαξ, εντός 30 ημερών, τότε θα υπάρξει έκπτωση 20%. Εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου, εντός έξι μηνών, τότε η έκπτωση θα φθάσει το 10%.

Oπως επισημαίνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα γίνει συμψηφισμός των καταβληθέντων προστίμων. Η εκτίμηση είναι ότι όσον αφορά το 5% των ιδιοκτητών που πλήρωσαν για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (είναι γύρω στους 15.000) θα υπάρξει επιστροφή χρημάτων από τα πρόστιμα που κατέβαλαν με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, προκειμένου οι δόσεις να συγχρονιστούν με τον νέο τρόπο του υπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων με το ισχύον καθεστώς λήγει στις 31 Μαΐου, ενώ το νέο καθεστώς που προβλέπει νομιμοποίηση και τακτοποίηση (ανάλογα με την περίπτωση του κάθε αυθαιρέτου) αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Ιούνιο. Ετσι, αν κάποιος ιδιοκτήτης θέλει να πουλήσει το ακίνητό του ή να το μεταβιβάσει τώρα, θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση τακτοποίησης μέχρι το τέλος Μαΐου. Αν δεν βιάζεται μπορεί και να περιμένει να υπαχθεί στο νέο καθεστώς.