Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή οι δύο συλληφθέντες από την Ιερισσό Χαλκιδικής, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές τα ξημερώματα της 17ης Φεβρουαρίου.

Οι δύο κατηγορούμενοι, 33 και 44 ετών, οδηγήθηκαν χθες το πρωί να απολογηθούν για λόγους ασφαλείας στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες κάτοικοι της Ιερισσού. Οι διαδηλωτές, που βρίσκονταν μέσα σε ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό, ζητούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες, ενώ με πανό (φωτογραφία επάνω) και συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επένδυση χρυσού στην περιοχή.

Απολογούμενοι στον ανακριτή και την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής, που επίσης μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους προσάπτονται, ωστόσο κρίθηκαν ομόφωνα προσωρινά κρατούμενοι καθώς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι ιδιαίτερως επιβαρυντικά.

Οι δύο άνδρες, οι οποίοι συνελήφθησαν τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης έπειτα από αστυνομική έφοδο στα σπίτια τους, φέρεται ότι ήταν μεταξύ των δραστών της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και εις βάρος τους ασκήθηκαν διώξεις για κακουργηματικές πράξεις. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το γενετικό υλικό του ενός ταυτοποιήθηκε σε μάλλινο σκούφο που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, ενώ για τον δεύτερο η καραμπίνα που κατείχε προέκυψε από τη βαλλιστική επίθεση ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο εργοτάξιο.

Για την υπόθεση η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής έχει ασκήσει δίωξη εις βάρος άλλων δεκαοκτώ ατόμων για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού και της ληστείας.

Πώς έδρασαν. Στη δικογραφία περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι κατηγορούμενοι, έχοντας νωρίτερα σχεδιάσει στη λεπτομέρεια την επίθεση στο εργοτάξιο. Ειδικότερα, φέρεται ότι είχαν χωρισθεί σε δύο ομάδες που προσέγγισαν από διαφορετικά σημεία το εργοτάξιο, αιφνιδιάζοντας τους φύλακες. Είχαν φροντίσει να αποκλείσουν με κορμούς δένδρων την πρόσβαση της Πυροσβεστικής προς το χωριό Μεγάλη Παναγιά και κατά συνέπεια προς το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός. Με τον τρόπο αυτόν όμως είχαν διευκολύνει και τη δική τους απομάκρυνση από το σημείο.

Το λάθος και τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, βασικό λάθος των δραστών ήταν ότι δεν κατέστρεψαν τις κάμερες ασφαλείας και με βάση το υλικό που είχαν καταγράψει η Αστυνομία άρχισε να φτιάχνει τα προφίλ των υπόπτων. Το επόμενο βήμα ήταν να γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για το κρίσιμο διάστημα πριν και μετά την επίθεση στο εργοτάξιο. Οι συνομιλίες τις οποίες άκουσαν οι αστυνομικοί ήταν ένα επιπλέον στοιχείο, παρότι μετά την επίθεση –όπως διαπιστώθηκε –αρκετοί από τους ήδη κατηγορουμένους κράτησαν τα κινητά τους τηλέφωνα κλειστά, ενώ ορισμένοι προχώρησαν και σε αλλαγές συνδέσεων.

Κατά τη δικογραφία, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον των φυλάκων με «ανθρωποκτόνο πρόθεση» και ο λόγος που οι φύλακες είναι ζωντανοί είναι ότι κράτησαν την ψυχραιμία τους και τράπηκαν σε φυγή. Το επόμενο διάστημα, με βάση το υλικό που ήδη έχει συγκεντρωθεί αλλά και στοιχεία που προκύπτουν τόσο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. όσο και από την επιτόπια αστυνομική έρευνα, αναμένεται να προσωποποιηθούν οι κατηγορίες και για τους άλλους δεκαοκτώ κατηγορουμένους. Σημειώνεται ότι όλοι έχουν κληθεί και έχουν δώσει ανωμοτί καταθέσεις (χωρίς όρκο, ως δυνάμει ύποπτοι) και ακολούθως ασκήθηκαν οι ποινικές διώξεις για τις πράξεις (in rem).