«Εχει σήμερα δίκη ο Λάκης Γαβαλάς; Πού είναι;» ρωτούσαν πολλοί που βρέθηκαν χθες για δικές τους υποθέσεις στο Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας, ντυμένος στην… τρίχα, και η αδελφή του Νότα μεταφέρθηκαν από τα κρατητήρια του Εφετείου στο ακροατήριο, όπου είχε προσδιοριστεί η δίκη τους για υπόθεση μη καταβολής Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εικόνα του ήταν άψογη. Φορούσε μπλε σακάκι, ανοιχτό μπεζ παντελόνι και στον λαιμό του ένα μαντίλι μεταξωτό σε παστέλ χρώματα. Το μόνο που μαρτυρούσε ότι ο Λάκης Γαβαλάς ερχόταν από τις φυλακές του Κορυδαλλού ήταν οι χειροπέδες που φορούσε και ήταν δεμένος μαζί με την αδελφή του.

Το δικαστήριο την ώρα εκείνη βρισκόταν σε διακοπή για την έκδοση αποφάσεων από προηγούμενες δίκες και ο Λάκης Γαβαλάς ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των συνοδών αστυνομικών κάθησε στη θέση που του υπέδειξαν και περίμενε να φτάσει η σειρά να εκδικαστεί η δική του υπόθεση.

Ο ίδιος κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να παραχωρήσει την περιουσία του για την εξόφληση των οφειλών του. «Είτε χρωστάει είτε δεν χρωστάει η εταιρεία μου, με συνεχείς προτάσεις μου προς την Εφορία ζητώ να της εκχωρήσω όλη την ακίνητη περιουσία μου, ατομική και των εταιρειών μου, που υπερκαλύπτει τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά, δεν γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση».

Οπως είναι γνωστό, εκκρεμεί και η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στην πρόταση που έχει διατυπώσει ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων ιδιοκτησίας Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα Αττικής που παραμένουν δεσμευμένες από το Δημόσιο και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγαστούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Μέσω αυτής της οδού, όπως επισημαίνουν νομικοί, και το Δημόσιο θα μπορούσε να βγει κερδισμένο και ο ίδιος ο κατηγορούμενος να εξοφλήσει τις οφειλές του και να μην παραμένει κρατούμενος στις φυλακές.

Ωστόσο, για τίποτα από όλα αυτά δεν πρόλαβε να μιλήσει χθες ο Λάκης Γαβαλάς. Ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας ανανέωσε το ραντεβού του με τους δικαστές για τις 23 Απριλίου 2013, όταν και θα αρχίσει επί της ουσίας η δίκη του. Και μέχρι τότε επέστρεψε πίσω στο κελί του, περιμένοντας μια απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών και την κρίση των δικαστών για τις υποθέσεις που τον οδήγησαν στο εδώλιο.