«Η Γερμανία κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα ήταν υπεύθυνη για τις μεγαλύτερες εθνικές χρεοκοπίες, είναι βασίλισσα όσον αφορά τα χρέη. Υπολογίζοντας με βάση το ποσό των ζημιών σε σχέση με τις οικονομικές επιδόσεις, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραβάτης χρέους του 20ού αιώνα… Η γερμανική αθέτηση πληρωμών χρέους μόνο τη δεκαετία του 1930 ήταν εξίσου σημαντική με το κόστος της οικονομικής κρίσης του 2008. Σε σύγκριση με εκείνη τη στάση πληρωμών, τα σημερινά ελληνικά προβλήματα είναι πραγματικά ασήμαντα». Αυτά υποστήριζε ο γερμανός ιστορικός της Οικονομίας Αλμπερτ Ριτσλ σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ», τον Ιούνιο 2011.

 Η έγκυρη εφημερίδα «Λε Μοντ» σε μία σειρά άρθρων για το δημόσιο χρέος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, τα οποία αναδημοσιεύθηκαν στα «ΝΕΑ» (Σεπτέμβριος 2012) αναφέρεται στη Γερμανία με τον τίτλο: «Η διαγραφή χρεών της Γερμανίας και το «οικονομικό θαύμα»». Αναφέρεται κυρίως στη διαγραφή όλων των χρεών της Γερμανίας με τη Συμφωνία του Λονδίνου του 1953, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

 «Αυτή η διαγραφή χρεών», γράφει η γαλλική εφημερίδα, «είχε μια έκταση σπάνια για τον 20ό αιώνα. Πώς κατάφερε άραγε η ΟΔΓ να πετύχει τόσο ευνοϊκούς όρους; Η απάντηση βρίσκεται εν μέρει στην επιχειρηματολογία του Αντενάουερ και του οικονομικού συμβούλου του: δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο το «οικονομικό θαύμα» της νεαρής δημοκρατίας, ένα επιχείρημα που πιάνει στους Αμερικανούς. Αυτοί οι τελευταίοι θέλουν να λογαριάζουν την ΟΔΓ ως πελάτη, αλλά κυρίως ως έπαλξη εναντίον του κομμουνιστικού συνασπισμού».

Με τις πλάτες των ΗΠΑ η Γερμανία πέτυχε να διαγραφούν όλα τα χρέη της και οι υποχρεώσεις για αποζημιώσεις, επανορθώσεις και δάνεια από τους Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν είναι αγνώμων… Οταν το 1961 οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν οικονομική κρίση και το δολάριο είχε καταρρεύσει ο πρόεδρος Κένεντι απευθύνθηκε στον Αντενάουερ και του ζήτησε οικονομική βοήθεια. Υστερα από ημέρες σε αναμονή η απάντηση ήταν ότι μόνο ένα δισ. δολάρια μπορούσε η Γερμανία να δώσει. Και όταν ο Κένεντι απείλησε ότι θα αποσύρει από τη Γερμανία τις έξι αμερικανικές μεραρχίες, οι Γερμανοί  έσπευσαν να αγοράσουν αμερικανικά οπλικά συστήματα!

Περισσότερα για την περιπέτεια του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων, στο τελευταίο βιβλίο του Γιώργου Ρωμαίου «Από τον ανήλικο Οθωνα στην Καγκελάριο Μέρκελ», Εκδόσεις Πατάκη