Εκρυθμη παρέμενε χθες η κατάσταση στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, μια ημέρα μετά την επεισοδιακή σύλληψη στις 3 τα ξημερώματα από αστυνομικούς των ΕΚΑΜ δύο κατοίκων του χωριού, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στην καταδρομική επίθεση στις Σκουριές.

Κάτοικοι στην Ιερισσό βρίσκονταν όλη τη μέρα στα οδοφράγματα που έχουν στηθεί στις δύο εισόδους του χωριού, τόσο προς Γομάτι όσο και προς Στρατώνι, κρατώντας το χωριό αποκλεισμένο. Για λίγες ώρες άνοιγαν τον δρόμο προκειμένου να διεξαχθεί κανονικά η κυκλοφορία, ωστόσο το μεγαλύτερο διάστημα της χθεσινής μέρα τα αυτοκίνητα που ήθελαν να μπουν στο χωριό ακολουθούσαν έναν χωμάτινο ορεινό δρόμο. Στο μεταξύ, οι δύο συλληφθέντες Ιερισσιώτες, 33 και 44 ετών, κρατούνται στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης και πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή την Κυριακή.

Την ίδια ώρα, σειρά κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στους δύο συλληφθέντες προγραμματίζουν κάτοικοι της Ιερισσού μαζί με τις επιτροπές αγώνα από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Αύριο διοργανώνεται πορεία στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Κυριακή, ημέρα των απολογιών, κάτοικοι θα συγκεντρωθούν εκ νέου μπροστά στο αστυνομικό μέγαρο.

Πόλεμος δηλώσεων. Στο μεταξύ, συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια και του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις συλλήψεις στην Ιερισσό. «Δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα γεγονότα της Κερατέας.

Ο νόμος θα επιβληθεί και θα αποκατασταθεί η αίσθηση της νομιμότητας» δήλωσε μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της τακτικής της Αστυνομίας να κάνει συλλήψεις στις 3 τα ξημερώματα, ενώ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει πολιτική κάλυψη στα επεισόδια της Ιερισσού και τις αντιδράσεις κατά των μεταλλείων.

«Κλίμα τρομοκρατίας» στη Χαλκιδική καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Θεσσαλονίκης.