Καινοτόμες πρακτικές και νέες ιδέες στο χώρο της υγείας και της ιατρικής τεχνολογίας παρουσίασαν έλληνες ερευνητές στο TEDxNijmegen Live, που διοργάνωσαν για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη εθελοντικές ομάδες. Στην εκδήλωση προβλήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης επιλεγμένες παρουσιάσεις ξένων ερευνητών που συμμετείχαν στο αντίστοιχο συνέδριο στην πόλη Νιμέγη της Ολλανδίας και το οποίο αποτελεί συνέχεια του TEDxMaastricht, την πρώτη διοργάνωση για τη συμμετοχή ιατρική και καινοτομία παγκοσμίως, που καθιέρωσε τη συμμετοχή ασθενών ως ισότιμων συνέδρων και ομιλητών.

Στη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν βραβευμένες εφαρμογές για την αντιμετώπιση βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με διάφορες παθήσεις, όπως ο πλοηγός για άτομα με προβλήματα όρασης, ο μεταφραστής νοηματικής γλώσσας, το σύστημα ανίχνευσης πόνου και το περιβάλλον υποστήριξης ασθενών με αλτσχάιμερ, που δημιούργησαν ομάδες φοιτητών υπό την καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του ΑΠΘ Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.

Επίσης η ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ παρουσίασε το βραβευμένο πρόγραμμα Symbiosis, τη νέα θεώρηση για την υποστήριξη των ασθενών με αλτσχάιμερ και των συγγενών τους, ενώ η αντίστοιχη ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανέπτυξε τη φιλοσοφία του προγράμματος Aeon Health που δημιούργησε για την καλύτερη παρακολούθηση των ατόμων που πάσχουν από πάρκινσον.

Στο πνεύμα του συνεδρίου παρέμβαση έκανε η πρόεδρος του συλλόγου για την Κυστική Ίνωση Αγγελική Πρεφτίτση. Η νομική σύμβουλος των Ευρωπαίων ασθενών στην οργανωτική επιτροπή της ευρωπαϊκής καταγραφής των πασχόντων από τη νόσο τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή έλλειψη κοινοτήτων και ψηφιακών εργαλείων, που μπορούν να παράσχουν υποστήριξη και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Στη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι διαδικτυακές κοινότητες ασθενών αναφέρθηκε ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, που πάσχει από τετραπληγία. Ο ίδιος επισήμανε ότι το διαδίκτυο είναι η πόρτα του στον κόσμο από το 1983, οπότε έμεινε παράλυτος έπειτα από σοβαρό τροχαίο ατύχημα. Ενδεικτικά ανέφερε το πόρταλ ενημέρωσης, ανταλλαγής απόψεων και νομικής πληροφόρησης www.disabled.gr, τα περιοδικά Αναπηρία Τώρα και Αυτονομία, μέσα από τα οποία έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανθρώπων, ο καθένας από τους οποίους συνεισφέρει στους τομείς συμβουλευτικής και υποστήριξης.
«Το συνέδριο, εκτός του ότι περιλαμβάνει σημαντικές διαλέξεις για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της υγείας, έχει διαδραστικό χαρακτήρα, αφού ο καθένας μπορεί να κάνει ερωτήσεις και να πάρει απαντήσεις. Βέβαια, προκειμένου οι νέες αυτές πρακτικές να αξιοποιηθούν προς όφελος των ασθενών, θα πρέπει να συνδεθούν με την επιχειρηματικότητα, αφού στερούνται κρατικής χρηματοδότησης», εξήγησε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής Παναγιώτης Μπαμίδης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η διαδικτυακή ομάδα ανοιχτών συζητήσεων για θέματα υγείας «opnhealth», το ελληνικό παράρτημα του Open Knowledge Foundation, το Discover Skills for Carers και το Mobile Monday Athens.