Ανεπαρκής είναι η ενημέρωση που προσφέρεται στους καταναλωτές όταν αγοράζουν τόνο κονσέρβα. Κάποια από τα είδη που περιέχονται μέσα στο τενεκεδάκι υπεραλιεύονται συστηματικά, όπως έχουν δείξει αναλύσεις. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες δεν γράφουν στο κουτί ούτε τη χώρα προέλευσης ούτε το είδος του τόνου.

«Τα περισσότερα είδη τόνου διεθνώς κινδυνεύουν από υπεραλίευση. Οι περισσότερες κονσέρβες δεν περιλαμβάνουν επαρκείς πληροφορίες ώστε ως καταναλωτές να μπορούμε να επιλέγουμε με βάση την κατάσταση των πληθυσμών του τόνου. Οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν κονσέρβες τόνου με πιστοποίηση από βιώσιμη αλιεία που υπάρχουν στην αγορά», αναφέρει η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace Αντζελα Λάζου-Dean.

Το είδος που πωλείται περισσότερο σε κονσέρβα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο τόνος skipjack. Μολονότι αλιεύεται σε υπερβολικούς αριθμούς, τα αποθέματά του θεωρούνται προς το παρόν υγιή, όπως τονίζεται από την Greenpeace. Ωστόσο, άλλα είδη που πωλούνται σε κονσέρβα στην Ευρώπη, όπως ο κιτρινόπτερος και ο μεγαλόφθαλμος, υπεραλιεύονται συστηματικά. Ακόμη όμως και ο τόνος skipjack, που θεωρείται η πιο βιώσιμη επιλογή, μπορεί να συμβάλει στη μείωση άλλων ειδών. Κι αυτό διότι αλιεύεται με κακές πρακτικές – συσκευές συνάθροισης ψαριών. Στα δίχτυα αυτών των συσκευών παγιδεύονται και χελώνες, καρχαρίες και ανήλικα άτομα κιτρινόπτερου και μεγαλόφθαλμου τόνου.

Σε αναλύσεις που είχε πραγματοποιήσει η Greenpeace προ διετίας σε κονσέρβες τόνου που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, είχε καταγράψει παρατυπίες. Είχε εντοπίσει μεταξύ άλλων διαφορετικό τόνο στη συσκευασία απ’ αυτόν που αναγραφόταν στην ετικέτα. Παρόμοια αποτελέσματα είχαν δείξει και άλλες έρευνες της Greenpeac: χρήση υπεραλιευμένων ειδών και παραπλάνηση και σε άλλες 11 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τον ερυθρό ή κυανόπτερο τόνο (bluefin tuna), έχει μπει στο «κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας» με τον χαρακτηρισμό «κινδυνεύον είδος». Απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης. Σύμφωνα με την οργάνωση WWF Ελλάς, το μέγεθος του πληθυσμού ερυθρού τόνου που αναπαράγεται στη Μεσόγειο έχει μειωθεί στο ένα τρίτο σε σχέση με τη δεκαετία του 70.

Υστερα από εκστρατείες και πιέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων τα τελευταία χρόνια, εστιατόρια αλλά και σουπερμάρκετ απέσυραν τον ερυθρό τόνο από τα μενού και τα ράφια τους.