Ηταν η στιγμή που έσκασαν όλοι στα γέλια στον έβδομο όροφο των γραφείων όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Αττικής. Η δυνατή έκπληξη. Η οθόνη έπαιζε ένα βιντεάκι «jib jab» και break dance, ενώ τα μέλη τόσο της ελληνικής όσο και της γερμανικής αντιπροσωπείας είχαν πάρει θέση στο μακρόστενο τραπέζι των συνεδριάσεων.
Τα κεφάλια των χορευτών στο βιντεάκι άλλαζαν με ταχύτητα. Φούχτελ, Ρεχάγκελ, Σγουρός και τούμπαλιν. Ενα ωραίο animation. Εικόνες που έπεφταν η μία πάνω στην άλλη. Και στο καπάκι ένα άλλο, με καρχαρία να τους κυνηγά, αλλά τελικά να μην τους τρώει –αντιθέτως, να υποκύπτει στους πρωταγωνιστές. Ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας το καταδιασκέδασε. Το ίδιο και ο Ρεχάγκελ, δίπλα στον Τοπαλίδη, τον άνθρωπο που του εξηγούσε τα πάντα. Απέναντι, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, οικοδεσπότης. Αμέσως μετά προβλήθηκε βίντεο με την τουριστική προβολή της Αττικής, με τον κ. Φούχτελ να απολαμβάνει την Ακρόπολη, την Αίγινα με τα γραφικά ταβερνάκια και την Αφαία, τις Σπέτσες με την Αρμάτα.
Και όταν έσβησαν τα φώτα, άρχισαν τα περισσότερο σοβαρά. Πίσω από τις κλειστές πόρτες. Με τον κ. Σγουρό να στέλνει μήνυμα ότι «οι Ελληνες έχουν και μνήμη και φιλότιμο». Η μακρά συζήτηση ανάμεσα σε Γερμανούς και Ελληνες στόχο έχει όχι μόνο τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά συμφωνίες που θα τονώσουν τον τουρισμό και την οικονομία. «Να αξιοποιήσετε τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις», λέγεται ότι ήταν μία από τις επισημάνσεις του Οτο Ρεχάγκελ. Γιατί και αυτός έχει την απορία πώς γίνεται να μην πηγαίνουν ξένες ομάδες (ή και ελληνικές) να προπονούνται στα ελληνικά υπερσύγχρονα γήπεδα. Η απάντηση δόθηκε από τον κ. Σγουρό και έχει να κάνει με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να γίνεται επιλογή ορεινών προορισμών και αθλητικών κέντρων.
Μια συνάντηση που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Με τον Γιάννη Σγουρό να προσφέρει αναμνηστικές φωτογραφίες στον Ρεχάγκελ, από την εποχή που ο Οτο ήταν για τους Ελληνες «ο καλύτερος Γερμανός». Αλλωστε οι δυο τους είχαν αναπτύξει καλή χημεία από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, όταν ο κ. Σγουρός παρακολουθούσε τις προσπάθειες της ΕΠΟ να δώσει το χρίσμα του ομοσπονδιακού στον Ρεχάγκελ. Λίγο νωρίτερα είχε φύγει από το πόστο του γενικού γραμματέα Αθλητισμού.
Ανετος ο κ. Σγουρός, στον επίσημο χαιρετισμό του επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα προβλήματα απαιτούν την ανυστερόβουλη αλληλεγγύη των εταίρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά της Γερμανίας. Ο κ. Ρεχάγκελ με το κύρος που διαθέτει στη χώρα του και ο κ. Φούχτελ από τη θέση που κατέχει μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά. Αγαπητέ Οτο, μας φέρνεις μηνύματα φιλίας και ενότητας και σ’ ευχαριστούμε. Να μεταφέρεις όμως και στη χώρα σου το δικό μας μήνυμα. Αυτό που έκανες πράξη στο γήπεδο πετυχαίνοντας άθλους. Ευκαιρίες και δίκαιη αντιμετώπιση. Ευκαιρίες για να δείξουμε τις δυνατότητές μας, τις οποίες γνωρίζεις καλά. Δίκαιη αντιμετώπιση για να έχουμε τη δύναμη να ξεπερνάμε τις δυσκολίες. Το δράμα που ζει η Κύπρος και τα αδέλφια μας στη Μεγαλόνησο είναι η κορυφαία πρόκληση και δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ενότητα και τη βιωσιμότητα του ευρώ. Το επισημαίνουν όλα τα μέσα εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό το μήνυμα μπορούν να περάσουν οι κ.κ. Φούχτελ και Ρεχάγκελ. Οι Ελληνες έχουν και μνήμη και φιλότιμο». Ο Ρεχάγκελ, ερωτώμενος για το κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, απέφυγε να μιλήσει ευθέως και αρκέστηκε στο «δεν είμαι γνώστης οικονομικών, αθλητικά είναι η δουλειά μου και η ΕΕ θα έπρεπε να βάλει τους καλύτερους εμπειρογνώμονες για να βρουν λύση». Ηταν όμως λαλίστατος και χαμογελαστός, ενθυμούμενος πώς οι Ελληνες τον υποδέχθηκαν.

Ο Γιόαχιμ Φούχτελ δεν είπε πολλά. Μίλησε για προθυμία και σοβαρότητα ώστε να επιτευχθεί η υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. «Γεύτηκα το ελληνικό φιλότιμο και τη φιλοξενία, να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία», τόνισε και πρόσθεσε στα ελληνικά: «Μαζί μπορούμε»!