Τη διάθεση ποσού επτά εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο κόστος για 7.000 νέες συνδέσεις με το αποχετευτικό δίκτυο και θα εξυπηρετήσουν κατοίκους του Θριασίου Πεδίου, πρότεινε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός (φωτογραφία).

Σύμφωνα με την εισήγησή του στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το ποσό θα δοθεί με τη μορφή μακροχρόνιου δεκαετούς ή δεκαπενταετούς δανείου και η αποπληρωμή του θα γίνεται σταδιακά μέσω ενός συμβολικού τέλους υπέρ της περιφέρειας, που θα παρακρατείται από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ.

Με τον τρόπο αυτόν θα σταματήσει η ομηρεία των κατοίκων της περιοχής από τη βιομηχανία εκκένωσης βόθρων, ενώ θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής και οι υγειονομικές συνθήκες και θα σταματήσει η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, των υπογείων υδάτων και της θάλασσας.

«Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν όχι μόνο φρέσκες ιδέες, αλλά και την ταχεία και αποτελεσματική υλοποίησή τους», τόνισε ο κ. Σγουρός. Οπως υπογράμμισε εξάλλου, η ανυπαρξία σύγχρονων υποδομών αποχέτευσης έχει οδηγήσει την Ελλάδα προ των πυλών για την επιβολή βαρύτατων προστίμων, που ισοδυναμούν με 70.000 ευρώ την ημέρα. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα.