Βόμβα φυτοφαρμάκων στο πιάτο μας

Τον περασμένο μήνα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλε πρόστιμα 135.000 ευρώ σε 61 εμπόρους και παραγωγούς για παράνομη διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων. «Σταγόνα στον ωκεανό» σχολιάζουν ειδικοί καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 36 εκατ. ευρώ. Πιο απλά, το 20% των φυτοφαρμάκων που πέφτουν στα ελληνικά χωράφια προέρχονται από τη μαύρη αγορά!

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2013 08:00 |
Βόμβα φυτοφαρμάκων στο πιάτο μας
Ο βαμβακοπαραγωγός Κώστας Ζακαλκάς επιδεικνύει τα «καμένα» υπολείμματα της σοδειάς του στα Κύμινα Θεσσαλονίκης

Στις αρχές του περασμένου Αυγούστου, οι βαμβακοπαραγωγοί Κώστας Ζακαλκάς και Σωτήρης Σέφης στα Κύμινα της Θεσσαλονίκης αντίκρισαν ξαφνικά ένα πρωί τις καλλιέργειές τους «καμένες». Τα ζωηρά βλαστάρια των φυτών είχαν μαραθεί και τα φύλλα τους είχαν υποστεί εγκαύματα.
Γρήγορα αποκαλύφθηκε η έκταση της αγροτικής πληγής. Περισσότερα από 7.000 στρέμματα βαμβακιού και οπωροκηπευτικών σε όλο τον κάμπο της Μακεδονίας, από τη Χαλκηδόνα ώς το Κλειδί Ημαθίας, είχαν καταστραφεί. Το κακό είχαν προκαλέσει ρυζοπαραγωγοί στα Κύμινα και στη Χαλάστρα, οι οποίοι παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποίησαν το ζιζανιοκτόνο Εστέρας 2,4D. Πρόκειται για εγκεκριμένο σκεύασμα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά, το οποίο όμως χρησιμοποιείται αυστηρά μόνο στα σιτηρά και το κυριότερο αποκλειστικά τους χειμερινούς μήνες.
Οι ρυζοπαραγωγοί επέλεξαν τον Εστέρα γιατί ήταν φθηνότερος - έως και στη μισή τιμή - από τα υπόλοιπα επίσης εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα. Υπήρχε όμως ακόμη ένα μυστικό στα Κύμινα. Γεωπόνοι ανακάλυψαν ότι ο Εστέρας είχε αναμειχθεί με το φάρμακο Προπανίλ, επικίνδυνο φυτοφάρμακο που έχει απαγορευθεί και δεν κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Στον καιρό της κρίσης, πολλοί αγρότες στρέφονται στο λαθρεμπόριο φθηνών φυτοφαρμάκων που εισάγονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, αδιαφορώντας για τη δική τους υγεία και τη δηλητηρίαση των χωραφιών τους, κατά συνέπεια και για την ποιότητα και την ασφάλεια των αγαθών που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή. Στην ελληνική ύπαιθρο υπάρχει ομερτά για το θέμα - «κλείνουμε ο ένας το μάτι στον άλλο» λένε παραγωγοί. Οσοι μίλησαν στο πλαίσιο της έρευνας των «ΝΕΩΝ» - αγρότες, γεωπόνοι, έμποροι φυτοφαρμάκων και εκπρόσωποι εταιρειών - περιγράφουν ότι λαθραία φυτοφάρμακα δηλητηριάζουν τα χωράφια σε πολύ μεγαλύτερη έκταση από ό,τι γράφουν οι εκθέσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
«Σε αποθήκες αγροτών και γεωπόνων μπορείς να βρεις σήμερα μέχρι και παραθείο, ακόμη και DDT, δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες» αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» αγρότης των Σερρών. Τα κυριότερα παράνομα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα περιέχουν τις δραστικές ουσίες Propoxur, Simazine, Chlorpyrifos, Carbendazim, Triazo-phos, Disulfoton-sulfotone, Sebuthylazine, Terbuthyla-zine, Atrazine, Atrazine-desethyl, Bensulfuronmethyl, Metobro-muron, Rotenone, Rimsulfuron. Υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούν ότι μόνο το 2012 πέρασαν από την Τουρκία 100 τόνοι του απαγορευμένου ζιζανιοκτόνου Προπανίλ. Ολα τα παραπάνω θεωρούνται ύποπτα για την εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών και νευρολογικών παθήσεων και γι' αυτό αποσύρθηκαν.
Η κρίση έχει πλήξει τους αγρότες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον τελευταίο χρόνο οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί κατά 9%. Πρόσφατα μάλιστα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς δήλωσε ότι παρατηρούνται μέθοδοι καρτέλ στην αγορά φυτοφαρμάκων, αφήνοντας αιχμές για τη σχέση γεωπόνων κα αγροτικών συνεταιρισμών με συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής και διακίνησης σκευασμάτων.
Στη Βουλγαρία κυκλοφορούν ακόμη φάρμακα που έχουν απαγορευτεί στην ΕΕ. Εχουν το μισό κόστος των αντιστοίχων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και επιπλέον οι αγρότες τα γνωρίζουν και τα εμπιστεύονται. Και οι λαθρέμποροι κάνουν πάρτι. «Σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας μοιράζονται κατά καιρούς τιμοκατάλογοι καταστημάτων από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια, με φθηνά φάρμακα, απαγορευμένα στη χώρα μας αλλά δοκιμασμένα προ της απαγόρευσής τους από τους αγρότες...» αναφέρει βαμβακοπαραγωγός.
«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα συνέβαινε αν υπήρχε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα φυτοφάρμακα. Σε περιπτώσεις όπως στα Κύμινα, θα γνωρίζαμε τι ακριβώς ζήτησαν οι παραγωγοί και τι οδηγίες χρήσης παρείχε ο γεωπόνος. Οπως ακριβώς συμβαίνει στα φάρμακα για τον άνθρωπο και τη σχέση ασθενούς και φαρμακοποιού. Δυστυχώς, όμως, η διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη» σημειώνει ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μακεδονίας-Θράκης Γρηγόρης Νικολαΐδης.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τροποποίησε τη νομοθεσία, επιτρέποντας την πώληση φυτοφαρμάκων από οποιονδήποτε έμπορο χωρίς να κατέχει άδεια γεωπόνου. «Αντίστοιχα, το 2005 επιτράπηκε η εισαγωγή φυτοφαρμάκων, εκτός από τις εταιρείες, σε οποιονδήποτε ιδιώτη. Τότε εμφανίστηκαν τα πρώτα παράνομα σκευάσματα μέσω Ιταλίας» διευκρινίζει.

Από την Κίνα στην Τουρκία. Τον προηγούμενο μήνα αστυνομικοί εντόπισαν στο αυτοκίνητο 45χρονου έξω από την Αλεξανδρούπολη 298 συσκευασίες με 87 κιλά φυτοφαρμάκου και 90 πλαστικά δοχεία με 170 λίτρα ζιζανιοκτόνου. Οι ετικέτες ήταν γραμμένες στα τουρκικά και το λαθραίο φορτίο είχε παραλήπτες αγρότες στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος διακινητής είχε συλληφθεί ξανά τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχοντας περάσει 290 λίτρα φυτοφαρμάκων από την Τουρκία. Λαθρέμποροι συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα και στο Ορμένιο Εβρου.
Στην τελευταία έκθεση της Europol για το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων (Ιανουάριος 2012) αποκαλύπτεται μια χρυσοφόρα δράση διεθνούς μαφίας. Τα φυτοφάρμακα παρασκευάζονται στην Κίνα και μεταφέρονται χύμα, σε τσουβάλια και βαρέλια, στην Τουρκία. Συσκευάζονται σε δοχεία, πάνω στα οποία τοποθετούνται πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, όπως Syngenta, BASF, DuPont, Dow κ.λπ. Ρώσοι και Ελληνες ομογενείς από την ΕΣΣΔ αναλαμβάνουν τη μεταφορά του κοντραμπάντο στην Ελλάδα. Το λαθραίο εμπόρευμα μεταφέρεται ακόμη και με οπωροκηπευτικά. Η μαφία των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την Europol, έχει συνδέσμους ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, οι οποίοι κατευθύνουν και παραπλανούν τους παραγωγούς. Το λαθρεμπόριο εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, υπολογίζεται μάλιστα ότι προκαλεί απώλειες στη φορολογία των κρατών-μελών έως και 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Κοντέινερ-βόμβες από την Κίνα εντοπίζονται τακτικά σε μεγάλα ευρωπαϊκά λιμάνια.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη προωθείται ρύθμιση με την οποία οι αγρότες θα καταγράφουν τις εισροές τους, περιλαμβανομένων και των φυτοφαρμάκων, στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου. Με δήλωσή του στα «ΝΕΑ» σημειώνει: «Στη γεωργία της ποιότητας και της εξωστρέφειας την οποία οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο, τα παράνομα φυτοφάρμακα δεν έχουν καμία απολύτως θέση»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
10
έλεγχοι ΜΗΔΕΝ
23/03/2013 02:08
Να τα ακούτε αυτά όσοι θεωρείτε ποιοτικά τα ελληνικά προϊόντα. Δεν είναι ότι ο ξένος δεν ρίχνει φυτοφάρματα! Το θέμα είναι ποιος ελέγχει τι ρίχνει ο αγρότης. Στην Ελλάδα η λέξη έλεγχος δεν υπάρχει στα λεξικά κανενός φορέα. Ποιο πολύ εμπιστεύομαι τον ξένο παραγωγό μια οργανωμένης χώρας παρά τον Έλληνα, δυστυχώς! Και μη μου πείτε για τα ευρωπαϊκά διατροφικά σκάνδαλα... το ότι τα ξέρουμε είναι αποτέλεσμα των ελέγχων που εκεί γίνονται. Εδώ γίνονται? Ότι θέλει ταϊζει ο καθένας, ότι θέλει σφάζει, ότι θέλει ψεκάζει... οι γεωπόνοι είναι αραχτοί στα γραφεία και πουλάνε φυτοφάρμακα οι δε ενημερώσεις των αγροτών γίνονται στις πόλεις! Αν δεν πάς στην πλατεία του χωρίου πώς θα ενημερωθεί ο αγρότης?
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Γ.
23/03/2013 01:49
Αυτη η χωρα ειναι διαβρωμενη ηθικα μεχρι το κοκκαλο. Δυστυχως με τετοια αμβλεια συνειδηση οσοι νομοι και αν ψηφιστουν μια τρυπα στον νερο θα κανουμε. Ανεξελεγκτη κερδοσκοπεια, εγκληματικη απληστεια, ωχαδερφισμος, αδιαφορια για τον συνανθρωπο. Ο κομμουνισμος καποτε στερουσε την ελευθερια απο τον ανθρωπο, ο καπιταλισμος στον βωμο του κερδους σκοτωνει χωρίς ηθικους ενδειασμους. Δυο αρρωστημενα συστηματα που ενω δειχνουν διαφορετικα τελικα μοιαζουν αφανταστα, τοσο σε πρακτικες, όσο και σε αποτελεσμα. Η "κοινωνια" που δομηθηκε με τετοιες "λογικες" θελει ενα ριζικο reset διαφορετικα δεν μας βλέπω καλα.
Ελλας
22/03/2013 22:55
Δυστυχώς, όμως, η διακίνηση και χρήση φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα είναι ανεξέλεγκτη» Και ποια διακινηση ειναι ελεγμενη στην Ελλαδα; Εδω εχουμε φαει ολα τα γαϊδουρακια της ευρωπης και μη, τα φαρμακα θα ελενξουμε; Μπορουμε να φανταστουμε τι περναει τα συνορα καθε μερα; Και δεν ειναι μονο οτι περναει λαθραια, η εις γνωση των αρχων. Αυτο δειχνει οτι τοσα χρονια δεν γινοταν κανενας ελεγχος. Περναγαν τονους κρεατος και οχι μονο, χωρις να ξερουν και να ξερουμε, αν στο κατω κατω ηταν μολισμενα και επικυνδινα προς καταναλωση. δηλαδη αν ηθελαν μας ξεκαναν κιολας. Και τωρα λενε.... («Στη γεωργία της ποιότητας και της εξωστρέφειας την οποία οραματιζόμαστε και για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά στο υπουργείο, τα παράνομα φυτοφάρμακα δεν έχουν καμία απολύτως θέση») Μας δουλευουν κιολας! («Σε αποθήκες αγροτών και γεωπόνων μπορείς να βρεις σήμερα μέχρι και παραθείο, ακόμη και DDT, δηλητήρια που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες») Εχουν απαγορευτει εδω και 10ετιες!!!!! Κατα τα αλλα εργαζονται καθημερινα! με καποιες δεκαετιες αμνησιας! Δεν θυμουντε αν δουλευαν η ειχαν ρεπο! Βρε ποτισμα με παραθειο θελουν!
Παναγιώτης
22/03/2013 19:53
Πρώτο θέμα έπρεπε να είναι καθημερινά το θέμα της διατροφής. Πολύ σοβαρό θέμα σοβαρότερο από κάθε άλλο, κρίση, Κύπρος κ.λ.π. γιατί είναι θέμα υγείας αλλά και γεύσης (νοστιμιάς). Θεέ μου τι βλάκας είναι αυτός ο λαός που δεν ξέρει να φάει. Όλα ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ξυπνήστε επί τέλους?
πανος
24/03/2013 14:49
Σε μια χώρα που κυριαρχεί η κομπίνα, η αδιαφάνεια, η ασυνηδεισία, η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο μπροστά στο ατόμικό κέρδος, η περιορισμένη λειτουργία των ελεγκτικών αρχών, η φράση ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ είναι για μένα μια απλή ταμπελα και τιποτα παραπάνω. Σε μία αλλη χώρα και κοινωνία, ενδεχομένως να το έβλεπα διαφορετικά.
χρηστοσ
23/03/2013 14:33
ναι αλλα να μπορουμε να τα αγορασουμε γιατι και οι παραγωγοι λειτουργουν ως εμποροι οποτε ο κοσμος απομακρυνετε οταν αντιλαμβανετε διαθεση αισχροκερδιας
πανος
22/03/2013 14:27
Στις σημερινές κοινωνίες περισσοτερο απο κάθε αλλη φορά "εν αρχή ήν το κέρδος", του αγρότη, του εμπόρου, της εταιρείας κτλ. Για τους υπόλοιπους υπάρχει η προσέγγιση: ε, κι αν αρρωστήσει κανένας τι να κάνουμε, κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε....
Εμμανουέλα
23/03/2013 18:54
Οι Αγρότες δυστυχώς δεν έχουν Κέρδος. Το ξέρετε ότι αγοράζουν με ψίχουλα και πουλάνε όσο θέλουνε?.. Είμαι Από Αγροτική Οικογένεια και ξέρω καλύτερα από το καθένα, πόσο δύσκολα τα βγάζει πέρα μια Οικογένεια Αγροτών!.. Δε μιλάμε για φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι ''Άπληστοι'' στη Ψυχή ! Καλό είναι να αναφερόμαστε στο Κόπο του Κάθε Εργαζόμενου να Ανταπεξέλθει στους δύσκολους καιρούς. Ο Καρκίνος είναι στον Αέρα που Αναπνέουμε. Είναι Παντού!!.. Αλλά πρέπει να Μάθουμε να Ζούμε Έξυπνα
πολιτης
22/03/2013 13:24
καλή όρεξη τώρα που αρχίζει η νηστεία. Ο νοών νοείτο!
Τ. Γ
22/03/2013 12:07
τι κρίμα για τους αγρότες και τους καταναλωτές. τίποτε δεν απέμεινε πια καθαρό.