Φρένο στην ανεργία με τη δημιουργία 700.000 θέσεων εργασίας επιδιώκει να βάλει αναλυτικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, για το οποίο ενημερώθηκε χθες και η τρόικα. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έστειλε σημείωμα στους εκπροσώπους των δανειστών –σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα –στο οποίο επεξηγεί διεξοδικά όλα τα βήματα που απαιτείται να γίνουν ώστε να ανασχεθεί το «κορυφαίο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας». Τους επισημαίνει επίσης ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 400.000 νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο και χωρίς άλλους πόρους.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμα αφορά στη στήριξη-διατήρηση 500.000 θέσεων εργασίας σε κλάδους που απειλούνται (κόστος 500 εκατομμύρια ευρώ), στη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης αυτεπιστασίας και κοινωνικής εργασίας (450 εκατ. ευρώ), στη δημιουργία 20.000 θέσεων σε συνεταιριστικές εταιρείες κοινωνικής οικονομίας (100 εκατ.) και επιπλέον στο άνοιγμα 80.000 θέσεων για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους ανθρώπους (250 εκατ. ευρώ).

Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός, «που τον έχουμε μετρήσει ευρώ ευρώ», είναι 1,3 δισ. Από αυτά 750 εκατ. προέρχονται από τους πόρους του ΕΣΠΑ που πρέπει να μεταφερθούν από άλλα προγράμματα στο κοινωνικό ταμείο. Επίσης 150 εκατ. ευρώ υπάρχουν διαθέσιμα στο ΛΑΕΚ και άλλα 400 εκατ. μπορούν να βρεθούν από τον αλληλόχρεο λογαριασμό του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ.

Στο σημείωμα που έχουν από χθες στα χέρια τους οι τροϊκανοί αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα πρέπει να έχει στόχευση με προτεραιότητα τις οικογένειες χωρίς εργαζομένους και επίσης να κατανέμεται δίκαια με κριτήρια γεωγραφικά και πληθυσμιακά.

Για τη διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση των προγραμμάτων επανακατάρτισης θα βοηθούσε η αύξηση του deminimis (ελάχιστου ποσού από την ΕΕ) στις 500.000 ευρώ από τις 200.000 ευρώ που είναι σήμερα. Επίσης να γίνει επιλογή των επιχειρήσεων που έχουν αποδεδειγμένα μείωση του κύκλου εργασιών και προτίθενται να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.

Στο πρόγραμμα προτείνεται η ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων από τον πρωτογενή τομέα, την παροχή κατ’ οίκον φροντίδας και άλλων υπηρεσιών κοινωνικού σκοπού, την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων με αναπηρία και ατόμων από διάφορες ευπαθείς ομάδες. Επίσης να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, λαχανόκηπων, συσσιτίων και άλλων δομών κοινωνικής φροντίδας.

Προτείνεται, εξάλλου, πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας έως 32 ετών. Θα συνδυάζει πρακτική άσκηση και απασχόληση για διάστημα έξι μηνών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το ΠΑΣΟΚ, το ποσό που μπορεί να εξασφαλιστεί για τη στήριξη του προγράμματος για το 2013 ανέρχεται στα 650 εκατομμύρια ευρώ. Συμπληρωματικά με την αξιοποίηση των πόρων ΛΑΕΚ και ΟΑΕΔ προκύπτουν άλλα 150 εκατ., τα οποία μαζί με τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ-ΟΑΕΔ μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις του προγράμματος.