Ηταν Μάιος του 2007 όταν η ιστοσελίδα Αντεπίθεση, που εξέφραζε το Μέτωπο Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, χαιρέτιζε τη δημιουργία του μπλογκ Λευκός Ακτιβισμός. Εκεί, τόνιζαν οι συντάκτες της ιστοσελίδας, θα εμπνέονταν τα μέλη τους για μεθόδους εξάπλωσης των αντιλήψεών τους στο πεζοδρόμιο. Εξι μήνες αργότερα, δημοσιεύεται στον Λευκό Ακτιβισμό κατάλογος με 88 τρόπους δράσης (αριθμός που για τους νεοναζί παραπέμπει στον χαιρετισμό Heil Hitler). Μεταξύ άλλων προτείνουν στρατολόγηση νέων, αναδιοργάνωση των μεγαλυτέρων σε πολυφυλετικές γειτονιές, προσπάθεια διάδοσης των ιδεών σε λύκεια και πανεπιστήμια, στρατολόγηση δασκάλων και μαθητών, ίδρυση τοπικών γραφείων. Παράλληλα συμβουλεύουν τα μέλη τους να φυλάσσουν σε ασφαλές σημείο τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους και ζητούν από τους σκίνχεντς (νεοναζί) της οργάνωσης «να κρατούν αξιοπρεπή συμπεριφορά και να μην καρφώνονται από μακριά».
Από τότε η οργάνωση προσπαθεί να διαδώσει τα μηνύματά της και με άλλους τρόπους. Μετά την είσοδό της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να διεισδύσει και σε διάφορους εργασιακούς κλάδους ιδρύοντας συνδικαλιστικές παρατάξεις που καθοδηγούνται άμεσα από το κόμμα. Η αρχή έγινε με την Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων στη Θεσσαλονίκη που πρόσφατα πραγματοποίησαν την πρώτη συνδιάσκεψή τους και με την ίδρυση του Λαϊκού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί. Ανάλογες κινήσεις προετοιμάζονται σύμφωνα με τη Χρυσή Αυγή και στον χώρο των εκπαιδευτικών, των πολιτικών μηχανικών και των γιατρών. Από τους 98 υποψηφίους του κόμματος στις τελευταίες εκλογές, η επαγγελματική τάξη που εκπροσωπήθηκε περισσότερο ήταν οι αγρότες (13).
Παρά τη δραστηριοποίηση στον –νέο για τη Χρυσή Αυγή –χώρο του συνδικαλισμού, το ιδεολογικό υπόβαθρο παραμένει αμετάβλητο. «Αφού μας το επιτρέπουν θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα της δημοκρατίας εναντίον τους» είχε πει στις 15 Φεβρουαρίου σε ομιλία του στην τοπική οργάνωση των βορείων προαστίων της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Μίχος. Κάποιος από το ακροατήριο είχε προτρέψει «να μπουν στη Βουλή, να τα διαλύσουν όλα» και ο βουλευτής τον εφησύχασε λέγοντας: «Θα είμαστε οι λύκοι ανάμεσα στα πρόβατα».

Σε πρόσφατη ομιλία του προς αυτοκινητιστές ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος είπε ότι δεν επιχειρεί να «καπελώσει τη συνδικαλιστική προσπάθεια» και απέδωσε την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση στους οδηγούς. Εδώ και καιρό όμως η Χρυσή Αυγή στοχεύει σε αυτόν τον κλάδο. Κατά τις δράσεις διανομής φυλλαδίων ή εντύπων της οργάνωσης, τα στελέχη προτρέπουν τους υποστηρικτές τους να εφοδιάζουν με υλικό κάθε διερχόμενο ταξί. Σύμφωνα με μέλη του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής, στην τελευταία συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής μαζεύτηκαν περίπου 80 άτομα, ανάμεσά τους και αρκετοί οδηγοί λεωφορείων της ΕΘΕΛ.

ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Αν και η επίσημη γραμμή της Χρυσής Αυγής παρουσιάζει αυτές τις ενέργειες ως αυθόρμητες εκδηλώσεις επαγγελματικών κλάδων, η παράταξη των προσκείμενων στην οργάνωση δικηγόρων στεγάζεται σε γραφεία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Η Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων βρήκε χώρο στα γραφεία όπου λειτουργεί η Νομική Υπηρεσία Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος. Πρόεδρος της παράταξης είναι ο νομικός Αθανάσιος Χατζηβασιλείου. Το τηλέφωνο των γραφείων όμως είναι δηλωμένο στον ΟΤΕ στο όνομα του Αντώνη Γρέγου, βουλευτή της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος δεν είναι νομικός, αλλά απόφοιτος της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού. Υπήρξε διοικητικός γραμματέας με ειδικότητα στα οικονομικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης από το 1991 και έως την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.
Μέχρι στιγμής η Κίνηση των Εθνικιστών Δικηγόρων έχει προβεί σε δύο ενέργειες. Πέντε μέλη της έστειλαν εξώδικο στον δήμαρχο Κασσάνδρας Χαλκιδικής προειδοποιώντας για μηνύσεις εφόσον δεν τους επέτρεπε να καταθέσουν στεφάνι σε εκδήλωση για τα θύματα της γερμανικής κατοχής. Μέλος της παράταξης επισκέφτηκε λύκειο στη Χαλκιδική και στη συνέχεια τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τον περασμένο Δεκέμβριο, ζητώντας την τιμωρία αλβανού μαθητή και του καθηγητή του. Το γεγονός επιβεβαιώνουν στα «ΝΕΑ» οι διευθυντές του σχολείου και της Δευτεροβάθμιας, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Χαλκιδικής της Χρυσής Αυγής.

Σε μια από τις τάξεις του σχολείου, κατά τη διάρκεια του μαθήματος και όσο ο εκπαιδευτικός είχε γυρισμένη την πλάτη, ένας μαθητής εμφάνισε μια αλβανική σημαία και η κίνησή του καταγράφηκε με κινητό από συμμαθητές του. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκαν στη διεύθυνση του σχολείου τρεις άντρες που συστήθηκαν αρχικά ως χρυσαυγίτες. «Ενας από αυτούς είπε ότι ήταν δικηγόρος και ότι ανήκε στη νομική υπηρεσία του κόμματος» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του σχολείου. «Τους εξήγησα ότι δεν μπορώ να επιτρέψω την είσοδο σε εκπροσώπους κόμματος και επανήλθαν ως απλοί πολίτες, χωρίς κομματική ιδιότητα όπως είπαν, που ήθελαν να καταγγείλουν ένα γεγονός». Οι συνοδοί του δικηγόρου απαίτησαν να τιμωρηθούν οι μαθητές για την αλβανική σημαία. Ενας από αυτούς είπε, σύμφωνα με τον διευθυντή: «Γιατί δεν κόβετε τους αλβανούς μαθητές να γυρίσουν στην πατρίδα τους;» Επειτα ζήτησαν την παρέμβαση της Δευτεροβάθμιας. «Είπαν ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής, ένας συστήθηκε ως δικηγόρος και πρόσθεσαν ότι είχαν συγγενή στο σχολείο» λέει ο Θεόδουλος Ταπανίδης, διευθυντής της Διεύθυνσης. Τελικά τρεις μαθητές τιμωρήθηκαν με αποβολή για χρήση κινητού την ώρα του μαθήματος, που απαγορεύεται από τις εγκυκλίους του υπουργείου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ. Με αφορμή και την ίδρυση της Εθνικιστικής Κίνησης Δικηγόρων η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης έχει προτείνει την ίδρυση παρατηρητηρίου κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. «Κανονικά κάθε δικηγόρος οφείλει να πρεσβεύει τις αρχές της ισότητας» λέει η εκπρόσωπός της, νομικός Ρωξάνη Κωστατζίκη. «Θέλουν να διεισδύσουν, να κερδίσουν εκπροσώπους στα συνδικαλιστικά όργανα, να φέρουν θέματά τους στην ατζέντα και ενδεχομένως να παρέμβουν σε ζητήματα νομικού χαρακτήρα που κρύβουν σύγκρουση ρατσισμού – αντιρατσισμού» λέει ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμτζίδης.

ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ. Υπέρ των φυλετικών διακρίσεων εκφράζονταν σημερινοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής και στα χρόνια που επιχειρούσαν διείσδυση στις τάξεις των οπαδών. Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου οπαδών Γαλάζια Στρατιά ήταν ο σημερινός βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος και στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Γρέγος. «Πολλά από τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς και το ανάποδο» είχε δηλώσει ο Παναγιώταρος στην εκπομπή Transit του Γιώργου Κουβαρά. Τον Νοέμβριο του 2001 μέλη του συνδέσμου έκαψαν την τουρκική σημαία έξω από τα παλιά γραφεία της ΕΠΟ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο συνδιοργάνωσης του Euro 2008 από Ελλάδα και Τουρκία. Τον Μάρτιο του 2007 στο παιχνίδι Ελλάδα – Τουρκία στο Καραϊσκάκη μέλη της Γαλάζιας Στρατιάς χαιρέτησαν ναζιστικά στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Τα τελευταία χρόνια ο σύνδεσμος φαίνεται ανενεργός. Εθνικιστές οπαδοί πάντως επιλέγουν τις Θύρες 5, 6 και 7 στο Καραϊσκάκη, υπό την ομπρέλα των Ultras Hellas, κάθε φορά που παίζει η εθνική ποδοσφαίρου.

Ακροδεξιοί πυρήνες εντοπίζονται σε συνδέσμους διαφόρων ομάδων. Μετά τους Red Nationalists, έχει εμφανιστεί εδώ και λίγο καιρό στο facebook η σελίδα των Ελληνόψυχων Οπαδών Ολυμπιακού με περίπου 4.000 μέλη. Αν και απορρίπτουν τη σχέση με τη Χρυσή Αυγή ή με φασιστική ιδεολογία ενημέρωσαν τα μέλη τους ότι η UEFA θα τιμωρεί τις ΠΑΕ με πρόστιμο εάν οι οπαδοί τους αναρτούν σε ευρωπαϊκούς αγώνες πανό με ναζιστικά σύμβολα. Αντίστοιχα πανό έχουν κρεμαστεί αρκετές φορές στα ελληνικά γήπεδα. Τη σύνδεση Ακροδεξιάς και γηπέδων αποδεικνύει και η πρόσφατη σύλληψη 20χρονου οργανωμένου οπαδού στον Ολυμπιακό, που κατηγορείται για τέσσερις ρατσιστικές επιθέσεις κατά μεταναστών.