Οδοφράγματα τύπου Κερατέας στήθηκαν χθες το πρωί στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όταν κάτοικοι προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αστυνομικές δυνάμεις να προσεγγίσουν την περιοχή. Αφορμή για τα νέα βίαια επεισόδια στην εξελισσόμενη «μάχη του χρυσού», στη Βορειοανατολική Χαλκιδική, ήταν έρευνες της Αστυνομίας σε σπίτια υπόπτων στην Ιερισσό για την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές.

Ολη τη νύχτα το κλίμα ήταν τεταμένο στην Ιερισσό. Αστυνομικοί, παρουσία δικαστικών λειτουργών, έκαναν έρευνες στα σπίτια έξι ατόμων που είχαν προσαχθεί από νωρίς το πρωί. Αργά χθες, έγινε γνωστό ότι τέσσερις εξ αυτών συνελήφθησαν, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκαν κυνηγητικά όπλα και ραδιοπομποί που δεν είχαν δηλωθεί στις Αρχές. Αναφορικά με την ταυτοποίηση προσώπων για την επίθεση στις Σκουριές, αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι διαθέτουν αξιοποιήσιμα στοιχεία, ωστόσο δεν υπήρξε σχετική επίσημη ενημέρωση.

Ο νέος κύκλος επεισοδίων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική ξεκίνησε στις 10 το πρωί, όταν κλούβες της Αστυνομίας εμφανίστηκαν στην είσοδο της Ιερισσού. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίτερα έξι άτομα είχαν προσέλθει στην Αστυνομική Διεύθυνση Πολυγύρου για να δώσουν καταθέσεις και οι αστυνομικοί επέστρεψαν μαζί τους στο χωριό, προκειμένου να κάνουν έρευνα στα σπίτια τους.

Εξω από την Ιερισσό είχαν συγκεντρωθεί περί τα 400 άτομα, μεταξύ άλλων κάτοικοι της Ουρανούπολης, των Νέων Ρόδων και της Αμμουλιανής, που έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και απέκλεισαν τον δρόμο. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, με αποτέλεσμα το νέφος των χημικών να καλύψει και το σχολείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού. Ενας 15χρονος που βρισκόταν στο προαύλιο του σχολείου τραυματίστηκε ελαφρά στο χέρι από κάλυκα δακρυγόνου που έπεσε στο σημείο και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας. «Κάποιοι άλλοι μαθητές πανικοβλήθηκαν, πολλοί αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και στο σημείο κλήθηκε γιατρός» είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Λυκείου Ιερισσού, Φάνης Μπουλόνης.

Συννεφα Καπνου. Την ίδια ώρα η γύρω περιοχή θύμιζε πεδίο μάχης. Διμοιρίες αστυνομικών περικύκλωσαν το χωριό μέσα σε σύννεφα καπνού που προκάλεσαν οι φωτιές και τα δακρυγόνα, ενώ οι συγκεντρωμένοι πετούσαν εναντίον τους πέτρες. Η ένταση μεταφέρθηκε στο κέντρο του χωριού, γύρω από το αστυνομικό τμήμα, καθώς και έξω από τα σπίτια των προσαχθέντων. «Το προηγούμενο διάστημα δεν εμποδίσαμε ποτέ τις έρευνες της Αστυνομίας. Αυτή τη φορά, όμως, οι Αρχές ήθελαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους», είπε ο πρώην δήμαρχος της Ιερισσού Μιχάλης Βλαχόπουλος.

Σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρεται ότι «η διέλευση των αστυνομικών επετεύχθη με περιορισμένη χρήση χημικών μέσων» μόνο στην είσοδο του χωριού, ενώ παράλληλα διαψεύδεται ότι χημικά ρίχτηκαν στο προαύλιο του σχολείου, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.