Αντιμέτωπος με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες βάσει του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων είναι υποψήφιος βουλευτής και μέλος της Χρυσής Αυγής έπειτα από εισαγγελική παρέμβαση για σχόλιά του σε βίντεο βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού.

«Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους φούρνους», λέει για τους μετανάστες στο βίντεο του σταθμού Channel 4 ο υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή Αλέξανδρος Πλωμαρίτης. «Είναι πρωτόγονοι. Είναι μιάσματα. Υπάνθρωποι. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου η ύπαρξή τους», προσθέτει. Ενώ βρίσκεται με την παρέα του σε καφενείο του Αγίου Παντελεήμονα, τονίζει ότι οι μετανάστες πρέπει να γίνουν «σαπούνια, αλλά όχι για ανθρώπους παρά μόνο για αμάξια ή πεζοδρόμια, επειδή αυτοί είναι χημικοί και μπορεί να βγάλουμε καμιά καντήλα».
Δημιουργός τού βίντεο είναι ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης. Τον περασμένο Μάιο ακολούθησε μέλη της Χρυσής Αυγής σε προεκλογικές εξορμήσεις τους στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας για την Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Λονδίνου. Υλικό από τη δουλειά του προβλήθηκε προχθές στο Channel 4. Το τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής υπέβαλε το ντοκιμαντέρ στις εισαγγελικές Αρχές και η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτα Φάκου διέταξε να εξεταστεί εάν διαπράττονται αδικήματα. Στο επόμενο διάστημα η Ασφάλεια θα ζητήσει τα αμοντάριστα πλάνα και οι πρωταγωνιστές του βίντεο θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις.

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της αποφεύγει να τοποθετηθεί στην ουσία των λεγομένων από τον υποψήφιό της και τα αποδίδει σε… πλάκα που σπάνε οι θαμώνες ενός καφενείου (και ο υποψήφιός της). Μάλιστα, επιχειρεί να περάσει στην επίθεση με τον ισχυρισμό ότι «καταγράφονται από κρυφή κάμερα χωρίς να έχουν ενημερωθεί». Παράλληλα απειλεί με μηνύσεις παραπέμποντας στο άρθρο του ποινικού κώδικα για τις αθέμιτες μαγνητοσκοπήσεις. Ο κ. Γεωργούσης δήλωσε στο Channel 4 ότι οι πρωταγωνιστές γνώριζαν πως βιντεοσκοπούνται. «Ηταν περήφανοι που εξέθεταν στην Ευρώπη τις ιδέες τους», είπε. Στο βίντεο, άλλωστε, ένας από τους θαμώνες του καφενείου προτρέπει μια διερχόμενη οικογένεια μεταναστών να κοιτάξει προς τον φακό και λέει: «Για πάρε μας εδώ. Φωτογραφία οικογενειακή…». Τα σχόλια των χρυσαυγιτών καταδίκασε το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι «η Χρυσή Αυγή δεν μπαίνει ούτε στον κόπο να κρύψει τις ναζιστικές της καταβολές και εγκληματικές πρακτικές».

Ο Αλέξανδρος Πλωμαρίτης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. Υπήρξε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα το 2010 με τον συνδυασμό του Νίκου Μιχαλολιάκου. Η οργάνωση τότε τον εκθείαζε σε ανακοίνωσή της για τις «μεγάλες μάχες για τη διάσωση της Αθήνας» που είχε δώσει ως μέλος επιτροπής κατοίκων στον Αγιο Παντελεήμονα. Στις ίδιες γειτονιές εικονίζεται στο βίντεο βρίζοντας μετανάστες και λέγοντας προεκλογικά: «Με τα στειλιάρια και με τις κλωτσιές θα πάρουμε 13%». Ηταν υποψήφιος με τη Χρυσή Αυγή στην Α’ Αθήνας και δήλωνε άνεργος.

Σημειώνεται ότι ο αντιρατσιστικός νόμος επικυρώθηκε στην Ελλάδα το 1979 (Ν. 927/79). Προβλέπει τιμωρία με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο ετών ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.