Με πέντε καυτά θέματα στην ατζέντα του –που καθιστούν, ουσιαστικά, αναγκαίες τις αλλαγές στη «δοσολογία» του Μνημονίου –υποδέχεται ο Αντώνης Σαμαράς αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους της τρόικας.

Βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν κινήσεις, με την έγκριση και των δανειστών, για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα επισημάνει την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την υπερφορολόγηση και την παρατεταμένη ύφεση για πολλές πληθυσμιακές ομάδες. Και με στόχο να γίνουν άμεσα βήματα που θα αποτρέψουν κοινωνικές εκρήξεις, θα έχει μπροστά του ανοικτούς τους φακέλους με τα σχέδια που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση τόσο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές όσο και για τη στήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι πρόσφορο το έδαφος για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, καθώς και η τρόικα αντιλαμβάνεται, όπως αναφέρουν, ότι είναι απαραίτητο να γίνουν κινήσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Το ζητούμενο ωστόσο, όπως τονίζουν, είναι ποιους όρους και ποιες προϋποθέσεις θα προβλέπει η διπλή παρέμβαση, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις για την κυβερνητική πρόταση (ως προς τον αριθμό και το ελάχιστο ύψος των δόσεων κ.ά.).

Τα άλλα τρία ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται το κυβερνητικό επιτελείο είναι η ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης (που βασίζεται σε κοινοτικά κονδύλια), η μείωση στον ΦΠΑ για την εστίαση (από το 23% στο 13%) ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, καθώς και η έγκριση για μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο, με ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο. Το βασικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού είναι ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση και να αποφέρει, τελικώς, περισσότερα έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, κατέγραψε χθες το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από την υπερφορολόγηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης ενημέρωσαν στα κομματικά γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού τους γαλάζιους βουλευτές για τη φορολογία ακινήτων και το κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των δημοσίων εσόδων –και ήρθαν αντιμέτωποι με την προειδοποίηση των βουλευτών ότι η παρούσα Βουλή δεν αντέχει να εγκρίνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ή την επιβολή πρόσθετων φόρων.