Η τελική πρόταση του υπουργού Παιδείας και οι αντιδράσεις που συνεχίστηκαν και χθες

Η «Αθηνά» παρουσιάζεται σήμερα στη Βουλή

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2013 08:00 |
Η «Αθηνά» παρουσιάζεται σήμερα στη Βουλή
Την αναλυτική τελική πρόταση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου για τις συγχωνεύσεις του σχεδίου «Αθηνά», μαζί με τον προτεινόμενο αριθμό εισακτέων (γενικής σειράς) της επόμενης χρονιάς για όλα τα νέα τμήματα, μπορεί να δει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας: http://www.minedu.gov.gr/publications/docs2013/130305_telikh_protash_athhna.pdf

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος την τελική του πρόταση για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, που έγινε γνωστή ως σχέδιο «Αθηνά».
Το τελικό σχέδιο μειώνει σε 384 τα τμήματα - 250 στα πανεπιστήμια και 134 στα ΤΕΙ - που θα περιληφθούν στο φετινό Μηχανογραφικό, από 534 σήμερα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εισακτέων του 2013-14 να μειώνεται κατά περίπου 4%, όπως υπολογίζει το υπουργείο Παιδείας. Τις αλλαγές που έγιναν επί του αρχικού σχεδίου παρουσίασαν χθες αναλυτικά «ΤΑ ΝΕΑ». Συνολικά, το επόμενο έτος προβλέπεται να εισαχθούν στα ανασυγκροτημένα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ 49.675 νέοι φοιτητές, αντί των 51.485 που είχαν εισαχθεί πέρυσι από τη γενική σειρά του 90%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων. Επίσης η τελική πρόταση προβλέπει μεταβατική περίοδο λειτουργίας για 28 τμήματα, ιδίως των ΤΕΙ, τα 10 εκ των οποίων τελικά δεν μετακινούνται σε άλλη πόλη όπως προβλεπόταν αρχικά, μέχρι να αποφοιτήσουν οι σημερινοί φοιτητές τους, ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις. Τα τμήματα αυτά θα συνεχίσουν να λειτουργούν στην ίδια πόλη μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου οι εισακτέοι των Πανελλαδικών του 2012 να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, και εν συνεχεία θα συγχωνευτούν με άλλο τμήμα, το οποίο θα προσδιορίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί προς εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά». Οι αντιδράσεις κατά της επιχειρούμενης ανασυγκρότησης στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ πάντως συνεχίστηκαν και χθες σε αρκετές πόλεις. Στην Αθήνα, φοιτητές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής έκαναν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, διαμαρτυρόμενοι για τις συγχωνεύσεις των ξενόγλωσσων τμημάτων της. Απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου για συγχώνευση των πέντε τμημάτων σε ένα, είτε εντός της Φιλοσοφικής Σχολής είτε εντός μιας ξεχωριστής Σχολής Ξένων Γλωσσών, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για την πρόταση κατάργησης του Προγράμματος Ψυχολογίας. Οπως είπαν μάλιστα, έχουν συγκεντρώσει 13.000 υπογραφές στο Ιντερνετ εναντίον των συγχωνεύσεων των ξενόγλωσσων φιλολογιών.    Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές και προσωπικό του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση του Λευκού Πύργου, διαμαρτυρόμενοι για την «επιχειρούμενη διάλυση της ιστορικής και ακαδημαϊκής ταυτότητας του ιδρύματος». Ωστόσο, στο τελικό σχέδιο προβλέπεται ότι το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ δεν θα συγχωνευτεί με το ΤΕΙ Σερρών για τη δημιουργία του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας όπως είχε προταθεί αρχικά, αλλά θα παραμείνει αυτόνομο με στόχο τη  μείωση των μετακινήσεων φοιτητών. Εξάλλου, κατάληψη σήμερα αποφάσισαν στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, ενώ διαμαρτυρίες διατυπώθηκαν και από παράγοντες πολλών πόλεων από τις οποίες προβλέπεται να αποχωρήσουν τμήματα στο τελικό σχέδιο των συγχωνεύσεων. Στο μεταξύ, πρόταση για συγχώνευση των αντίστοιχων τμημάτων των ΤΕΙ στα τμήματα των Πολυτεχνείων και τη δραστική μείωση των εισακτέων ώστε ο αριθμός των μηχανικών σε σχέση με τον πληθυσμό να είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 0,48%, κατέθεσε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
2
ΓΜΜ
06/03/2013 16:09
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ κατάντησε ανέκδοτο. Φοβερός εκσυγχρονισμός και εξοικονόμηση με 50 αντί για 60 πόλεις-έδρες .... Μείωση εισακτέων στα ΤΕΙ αλλά αύξηση στα ΑΕΙ .... Τελικό αποτέλεσμα, π.χ.: 300 χωροτάκτες κάθε χρόνο στην Ελλάδα από 130 σήμερα! Ας ψάξουν οι Αρβανιτόπουλος και Παπαθεοδώρου να τους βρουν δουλειά! Τελικό αποτέλεσμα, επίσης π.χ.: 1 ΔΕΠ για 50 φοιτητές χωροταξίας - 1 ΔΕΠ για 10 φοιτητές πολιτικούς μηχανικούς, στο ίδιο Πανεπιστήμιο!!! Χειρότεροι πολιτικάντηδες από το δικό μας συνάφι δεν υπάρχουν
ΝΑΝΣΥ
06/03/2013 11:20
ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΙΒΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΛΕΕΙ ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!!Ε!!ΡΕ!!"ΙΛΑΡΙ" ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ!!!