Αντιμέτωπος με νέες κακουργηματικές διώξεις βρίσκεται ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αυτή τη φορά για την υπόθεση με τα λεγόμενα «45άρια», έργα προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, τα οποία η πρώην διοίκηση της Νομαρχίας φέρεται να ανέθετε απευθείας σε εργολάβους στήνοντας πρόχειρους διαγωνισμούς.

Μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο κατά 4,1 εκατ. ευρώ, είναι ο αδελφός του, Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς επίσης τουλάχιστον 30 νομαρχιακοί σύμβουλοι και υπάλληλοι της Νομαρχίας της περιόδου 2006-2011, αλλά και τοπικοί εργολάβοι.

Με βάση το πόρισμα του οικονομικού επιθεωρητή που έκανε την έρευνα, η εισαγγελέας Ιωάννη Κατσή άσκησε τη Δευτέρα ποινική δίωξη In Rem για δύο κακουργήματα, συγκεκριμένα απιστία και ψευδή βεβαίωση κατ΄ εξακολούθηση και από κοινού με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Νόμου 1608 Περί Καταχραστών του Δημοσίου, εις βάρος υπαλλήλων της πρώην Νομαρχίας, που ενέκριναν τα «αμαρτωλά» έργα.

Ποινική δίωξη για ηθική αυτουργία στα παραπάνω κακουργήματα, ασκήθηκε σε βάρος των Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, του πρώην γενικού γραμματέα της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Λευκόπουλου, καθώς και τουλάχιστον δέκα τοπικών εργολάβων.

Το σκάνδαλο αφορά συνολικά 456 έργα της περιόδου 2006-2011. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μεγάλα έργα της πρώην Νομαρχίας «έσπαζαν» σε μικρότερα προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, αντί να προκηρυχτούν ανοιχτές δημοπρασίες, όπου συνήθως παρέχονται μεγάλες εκπτώσεις από τους εργολάβους (25% έως 40%), γίνονταν απευθείας αναθέσεις με τη μέθοδο του «σπασίματος» του έργου κι έτσι οι εκπτώσεις κυμαίνονταν τελικά μεταξύ 2 – 4%, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται το Δημόσιο.