Στα 83 έχουν ανέβει τα ύποπτα περιστατικά με λύσσα στη χώρα μας από τις αρχές Οκτωβρίου, μετά και το πιο πρόσφατο κρούσμα, μία 48χρονη στα Τρίκαλα. Η νόσος είχε να εμφανιστεί στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60.

Η γυναίκα, η οποία νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, δαγκώθηκε από τη γάτα της στην Αγριελιά Τρικάλων. Η γάτα βρέθηκε ψόφια, υποβλήθηκε σε έλεγχο και ήταν θετική στη λύσσα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η νόσος μεταδίδεται μεταξύ των όλων των θηλαστικών (όχι μόνο σκύλος και γάτα), είναι θανατηφόρος και δεν υπάρχει θεραπεία εάν εκδηλωθεί πλήρως. Αυτό σημαίνει ότι «το ιδανικό είναι η θεραπεία είναι να γίνει το πρώτο εικοσιτετράωρο ή τις πρώτες μέρες μετά την έκθεση (δάγκωμα, γρατσουνιά από μολυσμένο ζώο), ακόμη και με την υποψία ότι το ζώο είναι θετικό», εξηγεί στα ΝΕΑ ο Γιώργος Δουγάς, κτηνίατρος του γραφείου Ζωονόσων στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Τι θα πρέπει να κάνουμε

«Αν εκδηλωθεί η ασθένεια δεν υπάρχει θεραπεία. Είναι ένα νόσημα με 100% θνητότητα, εάν δεν γίνουν άμεσα κάποιες κινήσεις…», εξηγεί ο κ. Δουγάς.

Αυτό που θα πρέπει να κάνει κάποιος αμέσως μετά το δάγκωμα ή τη γρατσουνιά είναι να ρίξει άφθονο νερό στο σημείο που είναι η πληγή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πλύση πρέπει να γίνει σε τρεχούμενο νερό για 15 λεπτά.

Αφού φύγει και το σαπούνι πρέπει να ρίξει αμέσως αντισηπτικό (οινόπνευμα ή ιώδιο). Ακολούθως, θα πρέπει να επισκεφθεί γιατρό ή κέντρο υγείας.

Οι ειδικοί πάντως συμβουλεύουν να αποφεύγει κάποιος να πλησιάσει ζώα που δείχνουν αλλαγή συμπεριφοράς, εγείρουν υποψία λύσσας και να ειδοποιούν την κτηνιατρική υπηρεσία.

Επειδή η λύσσα είναι πολυσύνθετο πρόβλημα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τα έχουν πλήρως εμβολιασμένα τα σκυλιά και τα γατιά τους.

Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξαγγείλει πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων στη Βόρεια Ελλάδα σε εκτεταμένη περιοχή, ώστε να γίνει βιολογικός φραγμός της λύσσας.