Εισβολή στη διατροφική αλυσίδα έχει κάνει το αλογίσιο κρέας, το οποίο εντοπίστηκε χτες και στα κατεψυγμένα κεφτεδάκια των εστιατορίων της αλυσίδας ΙΚΕΑ στην Τσεχία. Κεφτεδάκια από την ίδια παρτίδα είχαν διανεμηθεί σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έχει βάλει στo μικροσκόπιο τον κιμά που σερβίρεται στα καταστήματα του συγκεκριμένου oμίλου όπως και δεκάδες άλλα εισαγόμενα τρόφιμα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γιάννης Τσιάλτας δήλωσε στα «ΝΕΑ» ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται στα δείγματα των προϊόντων που έχουν συγκεντρωθεί και εξηγεί ότι παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε προσωπικό και χρηματοδότηση, ο ΕΦΕΤ διεξάγει ελέγχους σε δύο επίπεδα: τηρεί τις οδηγίες της ΕΕ για ελέγχους σε τουλάχιστον 100 δείγματα ύποπτου κρέατος, και ανεξάρτητα από την επίσημη γραμμή οργανώνει επιπλέον εφόδους σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν οι πύλες εισόδου του επικίνδυνου κρέατος και ο τρόπος διακίνησης του στη χώρα μας.

Ενώ η ΙΚΕΑ ανακοίνωσε ότι σταματά προληπτικά την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος μέχρι να διεξαχθούν οι έλεγχοι, φουντώνει η ανησυχία των καταναλωτών για την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων. Η αποκάλυψη στα μέσα του μήνα ότι το αλογίσιο κρέας που εξετάστηκε από τις βρετανικές Αρχές είναι επικίνδυνο αύξησε τα επίπεδα υγειονομικού συναγερμού. Ο κίνδυνος κρύβεται στα ισχυρά αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη που είχαν χορηγηθεί στα άλογα, με αποτέλεσμα το κρέας τους να είναι μολυσμένο.

Οι συνεχείς αποκαλύψεις για τρόφιμα που εμφανίζονται παρασκευασμένα με μοσχαρίσιο κρέας ενώ είναι με αλογίσιο κάνει τους ειδικούς να μιλούν για ευρωπαϊκή κρίση. Και αυτό γιατί το σκάνδαλο καταδεικνύει τις αδυναμίες και τα κενά στον έλεγχο της αλυσίδας εμπορίας κρεάτων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μην έχει σύνορα.

Το κίνητρο των διακινητών είναι καθαρά το κέρδος, αφού το αλογίσιο κρέας είναι πολύ πιο φθηνό από το μοσχαρίσιο. Είναι ενδεικτικό ότι οι χονδρέμποροι αγοράζουν από ρουμανικό σφαγείο το αλογίσιο κρέας προς 0,57 ευρώ το κιλό και το μοσχαρίσιο προς 3,40.

Οπως δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του ομίλου ΙΚΕΑ Ιλβα Μάγκνουσον, τα «ένοχα» κεφτεδάκια βρίσκονταν εκτός από τα ράφια των καταστημάτων της Τσεχίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Σλοβακία, Ουγγαρία, Γαλλία, Βρετανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ελλάδα. Και παρ’ όλο που διαβεβαίωσε ότι οι υπόλοιπες παρτίδες είναι καθαρές από αλογίσιο κρέας, από τα μενού της Σουηδίας εξαφανίστηκαν τα κεφτεδάκια μέχρι να κατευναστεί η ανησυχία των καταναλωτών.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η είδηση που αφορά φινλανδική εταιρεία τροφίμων στα ψυγεία της οποίας εντοπίστηκαν περίπου 1,7 τόνοι τροφίμων με αλογίσιο κρέας. Οπως ανακοίνωσε, σκοπεύει να διανείμει αμφιβόλου ποιότητας κεμπάπ σε φτωχές οικογένειες αρκεί να πάρει το πράσινο φως από τις τοπικές Αρχές.