Γυναίκες, νέοι και άτομα με χαμηλή εκπαίδευση αποδεικνύονται τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας στην Ελλάδα. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στη χώρα μας την τελευταία τριετία, ενώ μόλις μέσα σε έναν χρόνο το ποσοστό των Ελλήνων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά εκτοξεύτηκε από το 20,8% ( Νοέμβριος του 2011) στο 27% (Νοέμβριο του 2012), σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής .

Οικογένειες με περισσότερους από έναν άνεργο, νέοι που εξαιτίας της ανεργίας επέστρεψαν στο πατρικό τους καθώς δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, εργαζόμενοι με πολλά χρόνια εργασίας στην πλάτη τους, που τώρα μένουν στα αζήτητα λόγω ηλικίας , είναι οι «καθημερινές ιστορίες ανεργίας» που διηγούνται χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

Ετσι, με το 48,2% των ανέργων να αναζητεί οποιαδήποτε δουλειά ανεξάρτητα αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης και το ποσοστό των μακροχρόνια άνεργων, δηλαδή εκείνων που αναζητούν εργασία περισσότερο από 12 μήνες (παλαιοί ή νέοι εργαζόμενοι), να φθάνει στο 62,6% , τα ποσοστά όσων πλέον απορρίπτουν προτάσεις για εργασία μόλις που ξεπερνά το 5%.

Οπως προκύπτει από τις έρευνες εργατικού δυναμικού, η ανεργία συνεχίζει να είναι γένους θηλυκού καθώς 3 στις 10 γυναίκες (31%) είναι άνεργες, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στους άνδρες είναι στο 24%. Παράλληλα, «χτυπά» περισσότερο τους νέους (ηλικίας από 15 έως και 24 ετών) αλλά και τις ηλικίες μεταξύ 45 και 65 ετών. Οσο για το μορφωτικό επίπεδο, οι μη έχοντες ιδιαίτερες γνώσεις αποτελούν την πιο ευάλωτη ομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι από εκείνους που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο άνεργοι είναι οι 4 στους 10, ενώ το ποσοστό των ανέργων με πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν ξεπερνά το 20%.

Εφιαλτική πρόβλεψη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ, από 24% το 2012, εκτιμάται ότι το 2013 η ανεργία θα φτάσει στο 29% και το 2014 στο 31,5%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανεργία το 2013 θα διαμορφωθεί στο 27%.

Γιάννης Εμβαλωματάς 22 ετών. Ανεργος εδώ και τρία χρόνια, ο Γιάννης Εμβαλωματάς δεν βρίσκει σταθερή δουλειά παρά μόνο part time απασχόληση. Κι αυτή μόνο τα βράδια του Σαββάτου, οπότε εργάζεται ως πορτιέρης σε νυχτερινό μαγαζί για 30 ευρώ κάθε φορά. Ετσι δεν δικαιούται επίδομα ανεργίας. «Εψαξα και σε αγγελίες, πήγα και πόρτα πόρτα στα μαγαζιά. Η 19χρονη αδερφή μου ψάχνει για δουλειά και η μητέρα μου δεν εργάζεται. Συντηρούμαστε με δανεικά»

Μαριέλενα Ζιάκου 29 ετών. Με δύο πτυχία στο βιογραφικό της, ένα από το ΤΕΙ Ανθοκομίας κι ένα από τμήμα Διακόσμησης σε ΙΕΚ, η Μαριέλενα Ζιάκου βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στα γραφεία του ΟΑΕΔ Αμπελοκήπων για την κάρτα ανεργίας της. «Είναι μεγάλη απογοήτευση να εξαρτάσαι οικονομικά από τους γονείς σου»

Ιάκωβος Αργυριάδης 52 ετών. Επί 25 χρόνια εργαζόταν ανελλιπώς στις οικοδομές μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο που έμεινε άνεργος. Η σύζυγός του εργάζεται με μερική απασχόληση, ενώ ο γιος τους ακόμα σπουδάζει. «Δεν μπορώ να βγω στη σύνταξη και όποιες πόρτες κι αν χτύπησα τις βρήκα κλειστές. Τώρα που σταμάτησε και το Ταμείο Ανεργίας, ζούμε αποκλειστικά με τον μισθό της γυναίκας μου, που παίρνει 400 ευρώ»