Αγωγή κατά του ελληνικού Δημοσίου κατέθεσαν οι μοναχοί της νέας αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους ζητώντας αποζημίωση ύψους 3,3 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, προέκυψαν από την πολυετή κατάληψη του μοναστηριού από ζηλωτές μοναχούς της παλαιάς αδελφότητας.

Στο κείμενο της αγωγής, που κατατέθηκε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, επιρρίπτονται ευθύνες στην Πολιτεία και στις διωκτικές Αρχές καθώς εκτιμάται ότι δεν έχουν προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν από το μοναστήρι οι καταληψίες!

Η κατάθεση της αγωγής εις βάρος του Δημοσίου προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονη δυσφορία στην πολιτική διοίκηση του Αγίου Ορους, ενώ σειρά επικριτικών σχολίων διατυπώθηκαν και από μοναχούς της Αθωνικής Πολιτείας.

«Είναι τουλάχιστον προκλητικό να ζητείται από μοναχούς τέτοιο ποσό ως αποζημίωση και μάλιστα για διαφυγόντα κέρδη, δεδομένης της κακής οικονομικής συγκυρίας για τα δημόσια έσοδα. Τα μοναστήρια δεν είναι δυνατόν να εμφανίζουν κέρδη», σχολίασαν πηγές από το Αγιον Ορος.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το ύψος της αιτούμενης αποζημίωσης ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ, καθώς υπολογίζονται τα διαφυγόντα κέρδη της Μονής Εσφιγμένου από το 2005 έως σήμερα. Οι ζηλωτές διατηρούν τον έλεγχο του μοναστηριού και αρνούνται εδώ και δεκαετίες να μνημονεύσουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίο θεωρούν «Δούρειο Ιππο του Πάπα». Το 2002 η Ιερά Επιστασία κήρυξε παράνομη και σχισματική την παλαιά αδελφότητα, απόφαση η οποία επικυρώθηκε από το ΣτΕ το 2005. Παράλληλα, διατάχθηκε η αποβολή τους από το μοναστήρι, κάτι που ωστόσο δεν επιχειρήθηκε ποτέ έως σήμερα.