Να σταματήσει η παρατεταμένη καθυστέρηση του διορισμού περιπου 750 εκλεγμένων μελών ΔΕΠ (καθηγητών) στα ελληνικά πανεπιστήμια που υπερβαίνει ήδη τα τρία χρονια, ζητεί η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ).

Οι πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι η 3ετής «ομηρία» των 750 συναδέλφων τους, οδηγεί τον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης λόγω υποστελέχωσης, στην κατάρρευση.

«Η προκήρυξη νέων θέσεων μελών ΔΕΠ έχει παγώσει εδώ και τρία χρόνια, οι συμβάσεις διδασκόντων βάσει του ΠΔ 407/80 είναι ελάχιστες, οι θέσεις μεταδιδακτορικών υποτρόφων σπανίζουν. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και την μισθολογική απαξίωση των μελών ΔΕΠ οδηγούν σε ένα πανεπιστήμιο που αγωνιά να φέρει σε πέρας το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο.

» Θεμελιώδη επιστημονικά αντικείμενα δεν διδάσκονται, ερευνητικά κονδύλια και διεθνή προγράμματα παραμένουν αναξιοποίητα, η ποιότητα των ανώτατων σπουδών υποβαθμίζεται. Το φαινόμενο της φυγής νέων επιστημόνων προς ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του εξωτερικού έχει ήδη λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ολέθριες συνέπειες για το ελληνικό πανεπιστήμιο, την επιστημονική έρευνα και την ανάπτυξη της χώρας» αναφέρει η ΠΟΣΔΕΠ.

Παράλληλα και οι 750 πανεπιστημιακοι, με ανοικτή επιστολή τους, ζητούν να δοθεί τέλος στην καθυστέρηση των διορισμών τους.