Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει για άλλη μια φορά την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επειδή η χώρα μας δεν έχει εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση για τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμάτων. Υπενθυμιζεται ότι το 2005, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκαταστη των ΧΥΤΑ.

Τώρα, η Επιτροπή επανέρχεται για άλλη φορά για το ίδιο θέμα, και ζητά την επιβολή χρηματικού προστίμου 71.193 ευρω για κάθε ημέρα – από τη δεύτερη απόφαση- μέχρι να συμμορφωθεί η Ελλάδα με τα προβλεπόμενα. Αλλά και ένα εφάπαξ ποσό γύρω στα 23 εκατ. ευρω (7.786 ευρω ανά ημέρα για το διάστημα από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την ημέρα απόφασης του δικαστηρίου το 2005 η Ελλάδα σημείωσε προοροδο με την παύση λειτουργίας και αποκατάστασης πολλών παράνομων χωματερών. Η ΕΕ έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά.

Μέχρι το 2008 έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας και να είχαν αποκατασταθεί όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής. Τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή.

Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξακολουθούν να λειτουργούν 78 παράνομοι ΧΥΤΑ κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας. Άλλοι 318 βρίσκονται βρίσκονται ακόμη σε διαδικασία αποκατάστασης, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο λόγω του επικείμενου κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής στον οποίο καταλήγει το 90% των απόβλητων της Αθήνας και, η χωρητικοτητα του οποίου θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014.