Στις 23 Ιανουαρίου 2012, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την απόφασή του να διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε διάστημα τριών ετών, με σκοπό την ανακούφιση και τη στήριξη ατόμων και κοινοτήτων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Μόλις έναν χρόνο μετά, το Ιδρυμα έχει εγκρίνει δωρεές συνολικού ύψους 54 εκατομμυρίων ευρώ προς 157 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλη τη χώρα.
Αυτό ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο. Είναι ενδεικτικό πως από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ μέσω 2.400 δωρεών σε ΜΚΟ σε 109 κράτη σε όλο τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών, πάνω από το 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Το «παρών» στη χθεσινή εκδήλωση έδωσαν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, υπουργοί, βουλευτές, οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και εκπρόσωποι των ΜΚΟ, οι οποίες δέχθηκαν τις δωρεές του ιδρύματος.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, δεν δικαιολογείται σήμερα να παραμένει κανείς απλά παρατηρητής. «Η Ελλάδα, οι άνθρωποί της και τα ουσιαστικά τους προβλήματα έχουν όντως ανάγκη για μια κοινωνία πρόνοιας, για μια δίκαιη, δυναμική και βιώσιμη κοινωνία, η οποία να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις του «σήμερα»», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, με την ολοκλήρωση του κύκλου των δωρεών θα έχουν βοηθηθεί 400.000 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας θα υποστηρίξουν περισσότερους από 200.000 ανθρώπους σε ένδεια, προσφέροντάς τους 4,5 εκατομμύρια γεύματα. Μέσω των πιλοτικών πρωτοβουλιών Κοινωνικής Κατοικίας και Κέντρων Ημέρας θα βοηθηθούν συνολικά 20.000 άστεγοι και οικογένειες/παιδιά σε κίνδυνο, ενώ τα προγράμματα με στόχο τη στήριξη ομάδων ΑμεΑ θα βοηθήσουν περισσότερα από 7.500 άτομα, εκ των οποίων 6.000 παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εκπρόσωποι πέντε δωρεοδόχων παρουσίασαν το έργο τους, ενώ στο βήμα ανέβηκε και ο καναδός πρεσβευτής Ρόμπερτ Πεκ, ο οποίος δήλωσε υπερήφανος που με αφορμή τα 70 χρόνια των ελληνοκαναδικών σχέσεων, το ίδρυμα χρηματοδοτεί προγράμματα υποτροφιών για έλληνες φοιτητές σε καναδικά πανεπιστήμια.

Το Κέντρο Πολιτισμού

Σε λιγότερο από δύο χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Οπως τόνισε χθες ο γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ Ιωάννης Τροχόπουλος το έργο έχει πλέον μπει στη φάση της κατασκευής και το μέγεθος της όλης επένδυσης ξεπερνά τα 560 εκατομμύρια ευρώ. Το Κέντρο θα απαρτίζεται από τρεις πυλώνες: την Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Λυρική Σκηνή και το Πάρκο.