«Καταδρομική» εμπρηστική επιχείρηση με στοιχεία αντάρτικου πόλεων οργάνωσαν και εκτέλεσαν χθες περίπου 50 κουκουλοφόροι στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής. Παρά την οργάνωση της επιχείρησης, όμως, οι δράστες άφησαν πίσω τους πολλά στοιχεία, τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους: στο κατεστραμμένο εργοτάξιο βρέθηκαν μια κουκούλα τύπου full face, κηλίδες αίματος, αποτσίγαρα, ένας πυρσός, μολότοφ που δεν ανεφλέγησαν και μία χειρουργική μάσκα. Ολα αυτά τα ευρήματα φέρουν ίχνη DNA. Χθες το βράδυ είχαν προσαχθεί στο Αστυνομικό Τμήμα Πολυγύρου τέσσερα άτομα και άλλα τέσσερα αναζητούνται. Νωρίτερα όμως είχαν αφεθεί ελεύθεροι και οι 27 που είχαν προσαχθεί λίγες ώρες μετά την επίθεση.
Οι δράστες χρησιμοποιώντας μολότοφ, καραμπίνες, λοστάρια και αλυσοπρίονα δεν δίστασαν να χτυπήσουν και να περιλούσουν με βενζίνη τους φύλακες των εγκαταστάσεων προκειμένου να τους αποτρέψουν να επιχειρήσουν να σβήσουν τη φωτιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τα μηχανήματα του εργοταξίου. Φεύγοντας μάλιστα έκοψαν τρία δένδρα με αλυσοπρίονα, κλείνοντας έτσι τη διασταύρωση Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγιάς, ώστε να καθυστερήσει η προσέγγιση της Πυροσβεστικής. Τέσσερις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν και ένας εκ αυτών παρέμεινε νοσηλευόμενος. Οι δράστες προσέγγισαν το εργοτάξιο από το δάσος έχοντας αφήσει τα αυτοκίνητά τους τουλάχιστον 3 χιλιόμετρα πιο μακριά, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί.

Με τη χθεσινή εμπρηστική επίθεση οι αντιδράσεις για την εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή κλιμακώνονται επικίνδυνα, αφού οι δράστες απείλησαν ευθέως τις ζωές των εργαζομένων, οι οποίοι μιλούν πια για «κλίμα τρομοκρατίας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής». Οι εργαζόμενοι απειλούν πλέον ότι θα πάρουν τον νόμο στα χέρια τους για να προστατευθούν. Οι κουκουλοφόροι προκάλεσαν χάος μέσα σε μόλις 15 λεπτά. Σύμφωνα με τις περιγραφές των εργαζομένων, οι εισβολείς ξυλοκόπησαν άγρια τους φύλακες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πύλη. Μάλιστα, δύο από αυτούς τους έδεσαν και τους περιέλουσαν με βενζίνη απειλώντας ότι θα τους βάλουν φωτιά, ενώ έναν τον είχαν μαζί τους κατά τη διάρκεια της «επιχείρησης», μέχρις ότου διασφαλίσουν ότι θα φύγουν χωρίς να τους εμποδίσει κανένας.

Οι πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις που έφθασαν λίγο αργότερα στον χώρο αντίκρισαν καμένη γη: από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στα κοντέινερ όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας, καθώς επίσης σε εκσκαφείς, δύο τζιπ, ένα γκρέιντερ, δύο γεννήτριες και τρία φορτηγά που ανήκαν σε ιδιώτες. Μάλιστα, στα κοντέινερ βρέθηκαν τρύπες από σφαίρες.

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι στις Σκουριές, αφού η κόντρα για τη λειτουργία των μεταλλείων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι ομάδες πολιτών που αντιδρούν στις εξορύξεις συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, τα επεισόδια είναι πλέον συχνά και συνήθως φθάνουν στα άκρα, ενώ και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους τονίζοντας ότι η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα μπροστά στις τρομοκρατικές επιθέσεις. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι κινητοποιήσεις και επεισόδια γίνονται με την πολιτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το ποτήρι ξεχείλισε. Δεν γίνεται η Πολιτεία να μην περιφρουρεί την επένδυση. Εχουμε κράτος ή δεν έχουμε; Στα μεταλλεία απασχολούνται 1.200 άνθρωποι, ενώ αυτόν τον μήνα επρόκειτο να προσληφθούν άλλοι 200. Θα φτάσουμε σε σημείο να σκοτωθούμε μεταξύ μας», τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μαύρη Πέτρα Αγγελος Δεληγιόβας ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται συγκέντρωση των εργαζομένων στα μεταλλεία. «Το αν η επένδυση είναι συμβατή ή όχι να το δούμε. Οχι όμως και να απειλούν ζωές ανθρώπων», τόνισε ο εργαζόμενος στα μεταλλεία και πρόεδρος της κοινότητας Στρατωνίου Νίκος Ζαγοράκης.