Παράδειγμα μετακίνησης φοιτητών εκτός αυτοδιοικητικής περιφέρειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απορρόφηση του Τμήματος Ιχθυοκομίας – Αλιείας του ΤΕΙ Ηπείρου (Ηγουμενίτσα) και του τμήματος Τεχνολογίας Αλιείας – Υδατοκαλλιεργειών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Μουδανιά) από το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Τρία τμήματα με περιορισμένο αριθμό μελών ΔΕΠ και υψηλά ποσοστά εισαγωγής κάτω από τη βάση του δέκα. Με τη συνένωσή τους επιτυγχάνεται η συγκρότηση τμήματος με επαρκή αριθμό μελών ΔΕΠ και πραγματοποίηση συνεργιών του κλάδου με το ερευνητικό κέντρο στην πόλη του Μεσολογγίου. Αναμένεται άνοδος βάσης για την εισαγωγή στο τμήμα.

Παράδειγμα ισχυροποίησης τμημάτων ίδιου αντικειμένου λόγω περιορισμένου αριθμού μελών ΔΕΠ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απορρόφηση του Τμήματος Οπτικής και Οπτομετρίας του ΤΕΙ Πατρών (Αίγιο) από το τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας του ΤΕΙ Αθηνών. Το τμήμα του Αιγίου απορροφάται από αυτό της Αθήνας προκειμένου να λειτουργήσει μοναδικό Τμήμα Οπτικής και Οπτομετρίας, το οποίο θα παρέχει καλύτερη ποιότητα σπουδών και πλέον θα καθιστά τους αποφοίτους του ανταγωνιστικούς.

Παράδειγμα αστοχίας λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Στο αρχικό σχέδιο το Τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Σερρών που κατ’ επιλογήν συγχωνεύεται στα Τμήματα Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης (Κιλκίς) που μετονομάζεται σε Ετοίμου Ενδύματος και Κλωστοϋφαντουργίας (Κιλκίς) και το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Καρδίτσα). Το παραπάνω αποτελεί αστοχία ως προς τις επιλογές απορρόφησης λόγω επαγγελματικών δικαιωμάτων. Για τον λόγο αυτό, το εν λόγω τμήμα απορροφάται από το αντίστοιχο του ΤΕΙ της Αθήνας Εσωτερικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων συγκροτώντας ένα ενιαίο ισχυρό τμήμα, μοναδικό στην Ελλάδα.