Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιήσουν χιλιάδες ελέγχους στα προμαγειρεμένα φαγητά που περιέχουν βοδινό κρέας για να εξακριβωθεί αν περιέχουν κρέας αλόγου, την ώρα που το διατροφικό σκάνδαλο επεκτείνεται σε περισσότερες χώρες, κι ενώ η γαλλική εταιρία «Spanghero» την οποία κατηγορεί το Παρίσι, δηλώνει αθώα.

Από 10 έως 150 ελέγχους θα διενεργήσει κάθε χώρα, κυρίως στο επίπεδο των διανομέων προϊόντων διατροφής, τα οποία προορίζονται για τους καταναλωτές.

Στη Βρετανία έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από τις βιομηχανίες του τομέα διατροφής.

Αλογίσιο κρέας βρέθηκε σε 29 προϊόντα που θεωρητικά περιείχαν βοδινό, από 2.501 δείγματα, ανακοίνωσε χθες η βρετανική Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας.

«Η συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων με βόειο κρέας δεν περιείχε κρέας αλόγου. Τα δείγματα που είχαμε είναι εντελώς απαράδεκτα ωστόσο αποτελούν την εξαίρεση»,δήλωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Μπράουν.

Και σε νέες χώρες αναφέρθηκε, όμως, την Παρασκευή η παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προμαγειρεμένα φαγητά, η συσκευασία των οποίων έφερε την ετικέτα «γνήσιο βοδινό», μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου στη Βρετανία και την Ιρλανδία πριν από ένα μήνα.

Στην Αυστρία οι αρχές εντόπισαν ίχνη αλογίσιου κρέατος σε τορτελίνια που υποτίθεται περιείχαν βοδινό.

Στη Νορβηγία η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «NorgesGruppen»ανακοίνωσε ότι κρέας αλόγου ανιχνεύθηκε σε λαζάνια που πωλούνταν στα καταστήματά της τα οποία και αποσύρθηκαν από τα ράφια.

Στη Δανία το αρμόδιο υπουργείο για τη Διατροφή διεξάγει έρευνα σε ένα σφαγείο που μπορεί να συμπεριέλαβε αλογίσιο κρέας στο κρέας που παρουσιαζόταν ως βοδινό και πωλείτο σε εταιρίες παρασκευής πίτσας.

Στην Ολλανδία έρευνα διεξήχθη χθες στο νότο της χώρας σε εργοστάσιο πουαναμείγνυεκρέας αλόγου και βοδινού πριν το μεταπωλήσει ως «γνήσιο βοδινό».

«Η εταιρία μετέτρεπε κουφάρια αλόγων από την Ολλανδία και την Ιρλανδία σε κομμάτια κρέατος και τα ανακάτευε με κομμάτια βοδινού κρέατος» ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Άλλες χώρες που έχουν πληγεί έως τώρα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία και η Σουηδία.

Μέχρι σήμερα, πάντως, οι αρχές δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία αντιμετώπισης του οικονομικού εγκλήματος, το σκάνδαλο αφορά 750 τόνους κρέατος εκ των οποίων οι 550 χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τουλάχιστον 4,5 εκατομμυρίων πακέτων νοθευμένου φαγητού σε 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα πάντα με τη γαλλική υπηρεσία, η εταιρία Spanghero, προμηθευτή κρέατος των κατεψυγμένων Findus «παραλάμβανε» επί έξι μήνες σε δέματα των 25 κιλών, 750 τόνους αλογίσιου κρέατος με σφραγίδα τελωνείου, που αντιστοιχούσε στο αλογίσιο κρέας, όπως αποδείχτηκε σε τιμολόγια που κατασχέθηκαν μεταξύ ενός διανομέα στην

Κύπρο και της γαλλικής εταιρίας.

Η Spanghero, με έδρα στη νοτιοδυτική Γαλλία, απασχολεί 300 εργαζόμενους οι οποίοι είναι «μετέωροι» από την περασμένη Πέμπτη, μετά την απόφαση των γαλλικών αρχών να της αφαιρέσουν την υγειονομική άδεια.

«Δεν ξέρωποιοςφταίει για την απάτη αυτή, αλλά δεν είμαστε εμείς. Έμεινα κατάπληκτος από τις κατηγορίες των γαλλικών αρχών. Η κυβέρνηση έτρεξε λίγο. Πιστεύω ότι θα αποδείξω την αθωότητά μας, πάντως τη δική του αθωότητα και των συνεργατών μου» δήλωσε ο πρόεδρος της Spanghero Μπαρτελεμί Αγκέρ χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Πολλοί υπουργοί της γαλλικής κυβέρνησης κατηγόρησαν με δριμύτητα τη Spanghero, η οποία κατηγορείται από τις αρχές για οικονομική απάτη, δηλώνοντας ότι η εταιρία γνώριζε ότι μεταπωλούσε αλογίσιο κρέας ως βοδινό και ότι

εξαπατούσε τους πελάτες της.