Τη διαδρομή του Νίκου Ρωμανού, του νεότερου από τους τέσσερις συλληφθέντες για τη διπλή ληστεία στον Βελβενδό, στις οργανώσεις του αντάρτικου πόλεων από τα δεκαέξι του χρόνια δείχνουν τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων της Αστυνομίας. Σύμφωνα με αυτά, ο Νίκος Ρωμανός μόλις έξι μήνες μετά τη δολοφονία του φίλου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μετείχε στην «καταδρομική» εμπρηστική επίθεση που είχε γίνει στις 27 Ιουνίου 2009 στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ, στον Αγιο Δημήτριο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, πειστήριο που κατασχέθηκε μετά την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού – εμπρηστικού μηχανισμού ταυτίζεται με το DNA του 20χρονου Ρωμανού.

Οπως ανακοινώθηκε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στο πλαίσιο της διερεύνησης για την υπόθεση της ένοπλης ληστείας στον Βελβενδό από τις εργαστηριακές εξετάσεις ταυτοποιήθηκε γενετικό υλικό τριών εκ των συλληφθέντων με αντίστοιχο που είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια ερευνών για την τρομοκρατία. Η εμπρηστική επίθεση στον Αγιο Δημήτριο στην οποία κατά την Αστυνομία μετείχε ο Ρωμανός, είχε γίνει από ομάδα περίπου 20 ατόμων που επέβαιναν σε δίκυκλα. Σταμάτησαν έξω από το αμαξοστάσιο και αφού απώθησαν τον φύλακα μπήκαν στον εσωτερικό χώρο και πυρπόλησαν λεωφορεία με γκαζάκια και μολότοφ.

Την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση είχε αναλάβει τότε με προκήρυξη στο Indymedia μια οργάνωση με την επωνυμία Πύρινες Σκιές. Στόχος, σύμφωνα με την προκήρυξη ήταν «να προκαλέσουμε πρόβλημα στο κοινωνικό σύνολο, να σαμποτάρουμε τις υποδομές του Δημοσίου».

Είχαν προηγηθεί και άλλες επιθέσεις από τη συγκεκριμένη οργάνωση και συχνά γινόταν αναφορά στα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008 και στη δολοφονία του Γρηγορόπουλου. Η συγκεκριμένη οργάνωση στις αρχές Μαρτίου 2009 είχε προβεί σε εμπρηστική επίθεση σε γραφεία ασφαλιστικής εταιρείας και σε υποκατάστημα τράπεζας στον Νέο Κόσμο. «Τη νύχτα του χτυπήματός μας στις 6 Μάρτη έκλεισαν τρεις μήνες από την απώλεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Δεν είμαστε χριστιανοί να τελούμε μνημόσυνα με ανθοδέσμες και δάκρυα», έγραφαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, γενετικό υλικό του Ρωμανού βρέθηκε σε διαμερίσματα κρησφύγετα στον Κολωνό και στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα.

Από τις εργαστηριακές εξετάσεις και τη σύγκριση του DNA προέκυψαν και άλλα σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη των ερευνών, τις σχέσεις και τις διασυνδέσεις μελών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.Γενετικό υλικό του Γιάννη Μιχαηλίδη, του «τοξοβόλου», ταυτίζεται με υλικό που είχε βρεθεί σε πιστόλι Glock, το οποίο είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής στην Πεύκη όπου είχε τραυματιστεί ο φοιτητής Θεόφιλος Μαυρόπουλος. Με αυτό το εύρημα πιστοποιείται η παρουσία του «τοξοβόλου» στο επεισόδιο. Από την ανάλυση του DNA αποδεικνύεται η συμμετοχή τουλάχιστον ενός από τους συλληφθέντες στον Βελβενδό και στην ένοπλη ληστεία που έγινε στις 28 Νοεμβρίου 2012 σε υποκατάστημα τράπεζας στον Φιλώτα Φλώρινας. Σε καπέλο που είχε βρεθεί σε κλεμμένο αυτοκίνητο το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες, εντοπίστηκε γενετικό υλικό του Δημήτρη Πολίτη.

Ερευνάται ακόμα η σχέση των Πυρήνων με οργάνωση που είχε εξαρθρωθεί και συνελήφθησαν μέλη της για τον εμπρησμό αυτοκινήτων της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη. Αποτύπωμα του Πολίτη βρέθηκε σε διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης στην οδό Πλαστήρα στον Ταύρο. Αποκαλύφθηκαν ακόμα δύο κρησφύγετα τα οποία χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στο Πόρτο Ράφτη και ακόμα ένα διαμέρισμα στην οδό Διστόμου 87 στον Κολωνό, το οποίο είχε νοικιαστεί στις 5 Δεκεμβρίου 2011 με πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας. Να σημειωθεί ότι τόσο στο διαμέρισμα στον Κολωνό όσο και στην Καλλιθέα βρέθηκε γενετικό υλικό του Νίκου Ρωμανού, του Γιάννη Μιχαηλίδη και του Δημήτρη Πολίτη.