Υπογραφές κατά της συγχώνευσης των ξενόγλωσσων τμημάτων συγκεντρώνονται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο κείμενο διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί 6.629 υπογραφές, αναφέρεται πως:

Το σχέδιο «Αθηνά» της ελληνικής κυβέρνησης για την ανώτατη παιδεία προτείνει τη συγχώνευση των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας σε ένα ενιαίο «Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας [sic]» στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης με κριτήρια, όχι επιστημονικά, αλλά αριθμητικής λογικής.

Τα Τμήματα Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας έχουν μακρόχρονη διδακτική και ερευνητική παράδοση, επιστημονική αυτοτέλεια και ολοκληρωμένα Προγράμματα

Σπουδών, τα οποία θεραπεύουν διακριτά μεταξύ τους επιστημονικά, διδακτικά και ερευνητικά αντικείμενα με έμφαση στη φιλολογική μελέτη, στην ενδελεχή ανάλυση της γλώσσας, καθώς και στη σύνδεσή της με τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό των κοινωνιών που τη μιλούν.

Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας υποβαθμίζει τα Τμήματα σε απλές «κατευθύνσεις» ενός τεράστιου υβριδικού Τμήματος με την επιστημονικά αδόκιμη ονομασία «Τμήμα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας». Αυτό θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην ανεπάρκεια επιστημονικής και

επαγγελματικής κατάρτισης των φοιτητών/τριών, στην υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών και τελικά των πτυχίων των αποφοίτων. Zητάμε από τον Υπουργό Παιδείας τη διατήρηση της αυτονομίας των Τμημάτων Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ισπανικής και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας.

Εξάλλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα μέλη του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. έκαναν λόγο για σοβαρότατους κινδύνους που εγκυμονεί το σχέδιο «Αθηνά» για το επίπεδο σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων, αναγνωρισμένα και από το κράτος και διεθνώς. Σημείωσαν ότι σε έναν κόσμο που απαιτεί την εξειδικευμένη γνώση είναι δυσοίωνες οι επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων ενός Τμήματος με το προβληματικό γνωστικό αντικείμενο «Ξένες Γλώσσες και Φιλολογία» ή με το παγκοσμίως πρωτοφανές γνωστικό αντικείμενο «Σλαβικές, Τουρκικές και Ασιατικές σπουδές».