Νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για το θέμα του κατώτατου μισθού πυροδότησε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για κρυφά σχέδια μείωσής του, με αφορμή μια δήλωση του Ολι Ρεν που απλώς επαναλαμβάνει όσα ήδη έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο σχετικά.

«Ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω», διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, διαψεύδοντας τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή που είχε καταγγείλει, με αφορμή απάντηση του Ολι Ρεν σε ερώτησή του, ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά για μείωση του κατώτατου μισθού το 2014».

Στην απάντησή του ο κ. Ρεν, επαναλαμβάνοντας τη συμφωνία στο Μνημόνιο, ανέφερε ότι η «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας».

Είχαν προηγηθεί όμως και οι «ατυχείς» δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου, προχθές, περί συγκριτικά υψηλού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, που προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων.

Ο κ. Χουντής μίλησε για υποκρισία των κυβερνητικών εταίρων που προσπαθούν να κρύψουν ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό.

«Ουδέν ψευδέστερον», αντέτεινε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι ο Επίτροπος αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού. Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, αυτό που διαφαίνεται από την απάντηση του Επιτρόπου και έχει πράγματι συμφωνηθεί με τους εταίρους μας είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό, όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Τι «παίζεται» για τις τριετίες. Για το θέμα του κατώτατου μισθού το κείμενο του Μνημονίου αναφέρει τα εξής:

n Εως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού, με βάση πρόταση της κυβέρνησης, έπειτα και από διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Το επίπεδο του μισθού και τα επιδόματα ωρίμασης (σ.σ.: τριετίες) θα διατηρηθούν παγωμένα στα επίπεδα του 2012. Δεν θα υπάρξουν άλλα επιδόματα.

Αυτό σημαίνει ότι χάνεται το επίδομα γάμου για όσους αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι αμοιβές τους κατά 10%.

Στην πράξη, η κυβέρνηση και όχι οι κοινωνικοί εταίροι θα έχει πλέον τον αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

n Το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αξιολογήσει κατά πόσον ο μηχανισμός είναι επαρκής για να αντιμετωπίσει την ανεργία και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.

Η τελευταία αυτή διατύπωση αφήνει –προφανώς –ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις που ίσως οδηγήσουν σε νέες μειώσεις. Στο στόχαστρο βρίσκονται βασικά οι τριετίες, οι οποίες έχουν καταργηθεί για τους νέους, αλλά όχι για τους παλαιούς εργαζομένους.

Μάλιστα, το κείμενο της τελευταίας έκθεσης του ΔΝΤ αναφέρει σαφώς ότι θα τεθεί θέμα τριετιών, λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ακόμη θεσπίσει έναν μοναδικό ελάχιστο μισθό, όπως είχαν δεσμευθεί, καθώς δεν έχουν καταργήσει τις ωριμάσεις. Αυτή η απόφαση θα επανεξετασθεί στις αρχές του 2014, υπό το φως των εξελίξεων στην αγορά εργασίας, αναφέρει το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι ο κατώτερος μισθός μειώθηκε πέρυσι κατά 22% και διαμορφώθηκε στα 586 ευρώ για τους νεοεισερχομένους, ενώ για νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφθασε το 32% και ο μισθός διαμορφώθηκε στα 511 ευρώ.