Για τα ανυπέρβλητα εμπόδια και τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν οι ξένοι που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ιδιωτικά νησιά κάνει λόγο μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πώλησης ιδιωτικών νησιών στον κόσμο (www. vladi-private-islands.de), ο Φαρχάντ Βλαντί. H εταιρεία του προσφέρει προς πώληση τέσσερα ελληνικά νησιά. Ομως λέει «ποτέ ένα ελληνικό νησί δεν έχει πουληθεί σε ξένο». Και εξηγεί το γιατί: «Ενας ξένος χρειάζεται 32 άδειες για να αγοράσει ένα νησί. Αρχίζει από το υπουργείο Αμυνας και τελειώνει με άδεια από τον δήμαρχο της περιοχής όπου βρίσκεται το νησί».

Οπως συμπληρώνει ο κ. Βλαντί, έχει προσπαθήσει πολλές φορές να πουλήσει νησιά σε σημαίνοντες ανθρώπους. «Στην 5η ή 6η άδεια που τους ζητείται, όμως, μειώνεται το ενδιαφέρον τους. Θα προτιμούσαν να αποκτήσουν ένα νησί σε άλλες περιοχές παρόμοιας ομορφιάς και σε χαμηλότερες τιμές». Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, αναφέρει, «μας πλησίασε ένας πλούσιος επιχειρηματίας από τη γαλλική ναυπηγική βιομηχανία που προσπάθησε να αγοράσει ένα ελληνικό νησί, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια διότι είχε μόνο εννέα από τις άδειες που απαιτούνταν».

Λέει ακόμη ότι η εταιρεία του έχει πουλήσει ιδιωτικά ελληνικά νησιά αλλά μόνο σε Ελληνες. Ή σε πολίτες που ζουν στο εξωτερικό και έχουν διπλή υπηκοότητα (και την ελληνική δηλαδή). Οσο για τα ελληνικά νησιά που πωλούνται μέσω της εταιρείας του, σημειώνει ότι πάντα βρίσκονται στις πρώτες επιλογές των πελατών του. «Αλλά υπάρχουν 32 άδειες για να ληφθούν και οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι εγκαταλείπουν την προσπάθεια για την αγορά μετά τις πρώτες άδειες».