Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για τη δημοκρατία, όπως απειλή είναι και η ρατσιστική βία που ασκείται από βουλευτές της αλλά και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, λέει στα «ΝΕΑ» ο Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο Λετονός επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνει ότι έχει στοιχεία «που δείχνουν τη σύνδεση της Χρυσής Αυγής με μέλη της ΕΛ.ΑΣ.». Οταν ερωτάται αν πρέπει αυτό το ακροδεξιό κόμμα να απαγορευθεί απαντά ότι είναι ζήτημα των ελληνικών νόμων και προσθέτει με νόημα πως αν η Ελλάδα αποφάσιζε να το κάνει, αυτό «θα ήταν σύμφωνο με τις διεθνείς συνθήκες»…

Οι καταγγελίες που δέχεται στο γραφείο του για κακοποιήσεις μεταναστών και απειλές κατά δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής είναι πολλές. Ο 49χρονος Μούιζνιεκς ανέλαβε καθήκοντα πριν από εννέα μήνες και ήδη έχει την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση καθώς, όπως παραδέχεται, «η οικονομική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές και η Χρυσή Αυγή» δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό που έχει εκτοξεύσει τη ρατσιστική βία σε επίπεδα πρωτόγνωρα για ευρωπαϊκή χώρα. Οπως διαμήνυσε μάλιστα χθες, ολοκληρώνοντας την πενθήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας, «θα τα λέμε συχνά τα επόμενα έξι χρόνια» (σ.σ.: η θητεία του λήγει το 2018).

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία. Και δεν μιλάω μόνο για τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή», λέει ο επίτροπος. «Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει θύμα ρατσιστικής βίας να μου διηγείται πως οι ίδιοι άνθρωποι που με αστυνομικές στολές το παρενοχλούσαν το πρωί, επέστρεφαν το βράδυ φορώντας μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής για να του επιτεθούν», προσθέτει.

ΜΕ ΤΟΝ ΔΕΝΔΙΑ. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον Νίκο Δένδια. Πιστεύει ότι η μόνη λύση για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα είναι να λογοδοτούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και εκτιμά ως σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα την ατιμωρησία και το γεγονός ότι πολύ λίγοι από τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων τελικά οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, από το πιο υψηλόβαθμο μέχρι το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος, πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος εμπλέκεται σε ρατσιστικές επιθέσεις θα πληρώνει για το έγκλημά του. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνονται αποδεκτά», υπογραμμίζει.

Ο Ν. Μούιζνιεκς δεν μασάει τα λόγια του. Χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή κόμμα «σαφώς ναζιστικό», το οποίο «περιφρονεί τη δημοκρατία» και «αποδεδειγμένα συμμετέχει σε ρατσιστικές επιθέσεις».

 «Οι πράξεις της μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια της. Γι’ αυτό και η περίπτωση είναι πιο σοβαρή από ανάλογες ευρωπαϊκές. Εδώ ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν σε ρατσιστικές επιθέσεις», λέει. Θεωρεί ότι η μεγάλη πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Παρότι ο Μούιζνιεκς διαπίστωσε αρνητικές εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά τις επισκέψεις του σε χώρες της κρίσης όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, αναφέρει ότι «εκεί δεν υπάρχουν τα ρατσιστικά κρούσματα που σημειώνονται στην Ελλάδα».

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Ο επίτροπος αποφεύγει να πάρει κατηγορηματικά θέση για το ζήτημα της νομιμότητας της Χρυσής Αυγής. «Είναι θέμα του ελληνικού Συντάγματος και των νόμων», σημειώνει. Προσθέτει ωστόσο με νόημα ότι «υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που μπορεί να εφαρμοστούν»…

Το ζήτημα συζήτησε εκτενώς κατά τις συναντήσεις του με τον Αντώνη Ρουπακιώτη καθώς και με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. «Κανονικά η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να απαγορεύσει το κόμμα με βάση τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει. Σε κάθε περίπτωση, «η δημοκρατία πρέπει να βρει έναν τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ενώ «η Ελλάδα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύει καθημερινά τη διεθνή φήμη της».

Ωστόσο, μέχρι να καταλήξει κάπου η σχετική συζήτηση, το πρώτο βήμα είναι «να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη τα μέλη της Χρυσής Αυγής που έχουν διαπράξει ρατσιστικά εγκλήματα. Το ίδιο ισχύει και για μέλη της Αστυνομίας που συμμετέχουν σε ρατσιστικές επιθέσεις, αλλά μένουν ατιμώρητα».

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. «Χρειάζεται όλοι να καταδικάζουν απερίφραστα τέτοια φαινόμενα. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει το μονοπώλιο στον ρατσισμό. Ωστόσο, είναι λάθος τα συστημικά κόμματα να παίζουν το παιχνίδι της. Χρειάζεται ολοκληρωμένη προσέγγιση. Για παράδειγμα, μαθαίνω ότι η Χρυσή Αυγή έχει διεισδύσει στα σχολεία. Χρειάζεται μία σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των μεταναστών, τη βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου και όχι μόνο. Καταλαβαίνω ότι βιώνετε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει και οι Ελληνες να καταλάβουν ότι το όνομα της χώρας διασύρεται», επισημαίνει.