Με την επιστροφή δύο αμετανόητων της δικτατορίας, του αρχιβασανιστή του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεόδωρου Θεοφιλογιαννάκου και του ιεροκήρυκα-ταγματάρχη της Χωροφυλακής και νυν Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου –αλλά και με πυροβολισμούς σε ένδειξη απόδοσης τιμής –«χρωματίστηκε» η κηδεία του τελευταίου ισοβίτη χουντικού Νίκου Ντερτιλή, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Α’ Νεκροταφείο.

Προκλητικά συνθήματα, σημαίες με το «πουλί της χούντας» και ακραίες δηλώσεις κυριάρχησαν στην κηδεία, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, που έφτασε στο σημείο να παρομοιάσει τον Ντερτιλή με τον… Σωκράτη και τον Κολοκοτρώνη και να δηλώσει ότι η Ελλάδα τρώει σαν τον Κρόνο τα παιδιά της!

«Ο Σωκράτης τελείωσε τη ζωή του με κώνειο. Ο Κολοκοτρώνης στη φυλακή και ο στρατηγός Ντερτιλής στη φυλακή. Στην εκκλησία έχουμε μάρτυρες, στην πατρίδα ήρωες. Θα σε έλεγα μάρτυρα της πατρίδας» ανέφερε ο μητροπολίτης, επισημαίνοντας επίσης ότι «έχουμε μια παραποιημένη δημοκρατία» και πως «η δημοκρατία πάσχει και οδηγείται σε διάλυση».

Τον επικήδειο εκφώνησε ο πρώην διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ο οποίος παραμένει πιστός στην ιδεολογία της χούντας και διατηρεί σχέσεις με τους πρωτεργάτες και το περιβάλλον τους –το 2009 βρέθηκε να παίζει τάβλι σε ξενοδοχείο στην Ανάβυσσο με τον Στυλιανό Παττακό ενώ τον Αύγουστο του 2010 ήταν παρών και στην κηδεία του Δημήτρη Ιωαννίδη.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 22ΧΡΟΝΟΣ. Παρά τα μέτρα ασφαλείας, τουλάχιστον δεκαπέντε πυροβολισμοί έπεσαν κατά τη διάρκεια της ταφής του Νίκου Ντερτιλή. Λίγο αργότερα συνελήφθη ένας 22χρονος, στις τσέπες του οποίου είχε 21 κάλυκες πιστολιού και έπειτα από έρευνα βρέθηκαν στο σπίτι του φυλλάδια της Χρυσής Αυγής.

Μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία πολλοί από τους συγκεντρωμένους φώναξαν συνθήματα, όπως «αλήτες, προδότες, πολιτικοί», «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και «Δόξα, τιμή στον Νίκο Ντερτιλή». Ο αμετανόητος χουντικός, που αρνήθηκε να ζητήσει την αποφυλάκισή του, είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 20χρονου φοιτητή Μιχάλη Μυρογιάννη κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

– Στην κηδεία παρευρέθησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο αντιπρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Γεωργίου καθώς και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και μέλη του Εθνικού Μετώπου. Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν του Στυλιανού Παττακού, των συζύγων του Γεωργίου Παπαδόπουλου, Δέσποινας, και Νικόλαου Μακαρέζου, Χαρίκλειας και της οικογένειας Ζωιτάκη.

ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Εντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις των κομμάτων για τα όσα συνέβησαν στην κηδεία του Νίκου Ντερτιλή. «Η μετατροπή της κηδείας σε σόου της Ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στη Χρυσή Αυγή, είναι ένα απαράδεκτο γεγονός που όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

«Η Χρυσή Αυγή, συνεπικουρούμενη από έναν μητροπολίτη, μετέτρεψε την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα», σημειώνει σε ανάλογο μήκος κλίματος η ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ υποστήριξε πως με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ προσκύνησαν τον χουντικό δολοφόνο.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ. Σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια οδήγησε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία γίνεται λόγος για μετατροπή της κηδείας σε χουντοσύναξη. «Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της πολιτείας, με την Αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά», επισημαίνεται.

«Μνημείο λαϊκισμού και μικροκομματικής πονηριάς», χαρακτήρισε τις αναφορές αυτές το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, παραπέμποντας στην άμεση προσαγωγή ενός ατόμου και στη διεξαγωγή ερευνών για την εμπλοκή άλλων προσώπων και υπογραμμίζοντας πως όσα διαδραματίστηκαν στην κηδεία συνιστούν «πρόκληση από την πλευρά αμετανόητων νοσταλγών του δικτατορικού καθεστώτος».

Προκλητική υπήρξε η απάντηση της Χρυσής Αυγής στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, στην οποία αναφέρεται μάλιστα πως «χιλιάδες έλληνες πατριώτες τίμησαν με την παρουσία τους τον στρατηγό Ντερτιλή». Σε αυτήν καταγγέλλονται «οι τιμητές των πάντων, από Μπαράκ Ομπάμα μέχρι Ρόζα Λούξεμπουργκ κι από Μάο μέχρι ΔΝΤ», καθώς και οι «υμνητές του Τσαουσέσκου και του Στάλιν».

Αρχιβασανιστής

του ΕΑΤ-ΕΣΑ

«Είμαι Λάκων, υιός διδασκάλου, έχω ανατροφή ελληνοχριστιανική και είχα την τιμή να συμμετάσχω ενεργώς στην επανάσταση της 21ης Απριλίου». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ο Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος, ένας εκ των αρχιβασανιστών της χούντας και διοικητής του ΕΑΤ-ΕΣΑ τη διετία 1970-1972. Στη δίκη των βασανιστών επί τρεις ώρες επιχειρούσε να δικαιολογήσει τις πράξεις του στο όνομα της «ερυθράς απειλής», ενώ ενδεικτικό είναι πως πριν από την έναρξη της απολογίας του ζήτησε να απολυμανθεί το Ευαγγέλιο του Δικαστηρίου επάνω στο οποίο είχαν ακουμπήσει χέρια… κομμουνιστών!

————————————–

Ιεροκήρυκας

της Χωροφυλακής

Σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας –από το 1968, ως πρεσβύτερος, με τους βαθμούς αρχικά του μοιράρχου και στη συνέχεια του ταγματάρχη και μέχρι τη χειροτονία του σε επίσκοπο –ο σημερινός Μητροπολίτης Καλυβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος ήταν ο ιεροκήρυκας της Χωροφυλακής, ενώ διετέλεσε και καθηγητής στις αστυνομικές σχολές. Διατηρεί προσωπικό ιστολόγιο και προκαλεί συχνά μέσα από τις αναρτήσεις του αλλά και τις δηλώσεις του, ενώ δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του προς τη Χρυσή Αυγή. Εχει δηλώσει μάλιστα πως μπορεί να καταστεί «γλυκιά ελπίδα για τον απελπισμένο πια πολίτη και μια ήρεμη δύναμη στο σαπισμένο πια πολιτικό σύστημα». Οπως υποστηρίζει, ο χαρακτηρισμός «εθνικιστής» θα έπρεπε να είναι εύσημο και όχι ρετσινιά.