Τις λεπτομέρειες για την επικείμενη έναρξη της αξιολόγησης, που πρέπει να γνωρίζουν οι «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί, δηλαδή αυτοί που μπαίνουν στις τάξεις για να διδάξουν τα παιδιά μας, παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Οπως είναι ήδη γνωστό, ο εκπαιδευτικός που θα αξιολογείται ως ελλιπής θα εγγράφεται σε πίνακα μη προακτέων, συνεπώς θα έχει βαθμολογικές και μισθολογικές επιπτώσεις, αλλά δεν θα απολύεται. Θα μπορεί να επαναξιολογηθεί αφού παρακολουθήσει επιμορφωτικά μαθήματα.

Αυτό που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι ότι το σχέδιο προβλέπει και αξιολόγηση των προϊσταμένων από τους υφιστάμενους τους. Συγκεκριμένα, κάθε αξιολογούμενος εκπαιδευτικός έχει το δικαίωμα να αξιολογεί τον προϊστάμενο αξιολογητή του. Η αξιολόγηση αυτή είναι έγγραφη, επώνυμη και προαιρετική και υποβάλλεται στον άμεσο προϊστάμενο του αξιολογητή που υπόκειται στην αξιολόγηση των υφισταμένων του. Ο αποδέκτης της αξιολόγησης των υφισταμένων εκτιμά και χρησιμοποιεί κατά την κρίση του τις αξιολογήσεις.

Η αξιολόγηση διακρίνεται, ανάλογα με τη φύση του έργου που αξιολογείται, σε διοικητική και εκπαιδευτική. Ως διοικητική ορίζεται η αξιολόγηση των ενεργειών και των αποτελεσμάτων που συνθέτουν το τυπικό υπηρεσιακό έργο και ως εκπαιδευτική ορίζεται η αξιολόγηση των ενεργειών και αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την άσκηση του διδακτικού καθώς και του εν γένει επιστημονικού και παιδαγωγικού έργου.

Οι επιπτώσεις για τους ελλιπείς. Η τελική βαθμολογία και ο συνολικός ποιοτικός χαρακτηρισμός κάθε αξιολογούμενου εκπαιδευτικού, προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολογίας κάθε κριτηρίου δια του αριθμού των κριτηρίων. Eκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται ελλιπείς σε περισσότερα του ενός κριτηρίου ανά κατηγορία χαρακτηρίζονται συνολικά ελλιπείς και εγγράφονται στον πίνακα των μη προακτέων που προβλέπεται στην παρ 4 του άρθρου 8 του νόμου 4024/11. Συνέπεια είναι ότι στερούνται του δικαιώματος προαγωγής για τα επόμενα δύο χρόνια