Εμμένοντας στην άποψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η αστυνομική επιχείρηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην πρώην ΑΣΟΕΕ ήταν επιχείρηση… κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου και παρεμπόδισης της εύρυθμης λειτουργίας του πανεπιστημίου, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας χθες το πρωί στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89, υποστήριξε ότι όσα βρέθηκαν εντός του ιδρύματος «είναι πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι του καθενός μας και όλα αυτά που είπαν για μπουκάλια και δήθεν μηχανισμούς είναι κουραφέξαλα».

Γύρω από το κτίριο της πρώην ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μια από τις μεγαλύτερες πιάτσες παρεμπορίου. Η αστυνομική επιχείρηση οργανώθηκε για την αντιμετώπισή του και η έρευνα επεκτάθηκε και εντός των χώρων του πανεπιστημίου. Εκεί η Αστυνομία εντόπισε, πέρα από αναρίθμητα προϊόντα – μαϊμούδες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια, άδεια μπουκάλια που, όπως εκτιμά, προορίζονταν για βόμβες μολότοφ, καθώς και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομική επιχείρηση, όπως και στην υπό κατάληψη βίλα Αμαλία, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η αστυνομική επιχείρηση είχε στόχο τα γραφεία των φοιτητικών νεολαιών και τη δημοκρατική λειτουργία του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Χθες, πάντως, όταν ο κ. Σκουρλέτης ρωτήθηκε για το πρόβλημα του παρεμπορίου γύρω από την πρώην ΑΣΟΕΕ απάντησε ότι «υπάρχει ζήτημα αυτοπροστασίας του πανεπιστημιακού χώρου από το ίδιο το πανεπιστημιακό κίνημα. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχει πανεπιστημιακό κίνημα, αυτό πληρώνουμε τώρα».

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ. Τη δική της αξιολόγηση για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας μετά την έφοδο της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΟΠΑ) έκανε η Πρυτανεία του ιδρύματος. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «το Πανεπιστήμιο, λόγω της φύσης του και της λειτουργίας την οποία επιτελεί, δεν είναι χώρος στον οποίο μπορεί να «μπαινοβγαίνει» η Αστυνομία», συμπληρώνει όμως ότι «ταυτόχρονα και για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αποτελεί τον κατ’ εξοχήν χώρο όπου με υποδειγματικό τρόπο πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι της πολιτείας».

Σύμφωνα με τον πρύτανη κ. Κων. Γάτσιο, η έντονη δραστηριότητα παρεμπορίου στον περιβάλλοντα χώρο του κεντρικού κτιρίου και ο τρόπος με τον οποίο έχει επιχειρηθεί να αντιμετωπισθεί, έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. «Θεωρούμε ότι η ενδεδειγμένη πολιτική αντιμετώπισης του φαινομένου είναι αυτή της πρόληψης παρά της καταστολής. Είναι δύσκολο στον καθένα να κατανοήσει πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει η δυνατότητα από τις αρμόδιες αρχές προληπτικής παρεμπόδισης της δραστηριότητας του παρεμπορίου στους περιβάλλοντες χώρους του Πανεπιστημίου και, ειδικότερα, σε αυτόν επί της οδού Πατησίων, τη στιγμή που το κεντρικό κτίριο του ΟΠΑ είναι μόλις ένα οικοδομικό τετράγωνο», τονίζει η Πρυτανεία.