«Ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο άσυλο και στη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων», χαρακτήρισε το Τμήμα Παιδείας τουΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την αστυνομική επιχείρηση που έγινε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Στη διάρκεια αυτής της… επίθεσης, ωστόσο, εντοπίστηκαν στους χώρους του πανεπιστημίου αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια, κράνη, δεκάδες άδεια μπουκάλια μπίρας και αμέτρητα αντικείμενα παρεμπορίου. Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε με νέα προσωπική επίθεση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και πυροδότησε νέο γύρο στην αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει πριν από περίπου δέκα ημέρες: τότε η Αστυνομία είχε μπει σε ένα ακόμη «άβατο», αλλά γνωστό ορμητήριο αντιεξουσιαστών, τη βίλα Αμαλία (στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν) που βρισκόταν υπό κατάληψη τα τελευταία 22 χρόνια.

«Ο κ. Δένδιας συνεχίζει την επιχείρηση εμπέδωσης της τρομοκρατίας σε κάθε συλλογικότητα στο Κέντρο της Αθήνας που δεν ευθυγραμμίζεται με τα πρότυπα της Χρυσής Αυγής. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ΑΣΟΕΕ με πρωταγωνιστές δυνάμεις της Αστυνομίας, διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικούς με πολιτικά, οι οποίοι εισέβαλαν στο κτίριο και κάνανε «φύλλο και φτερό» γραφεία φοιτητικών νεολαίων, απειλώντας με προσαγωγές. Πρόκειται για μια ακόμα ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα, στο άσυλο, στη δημοκρατική λειτουργία των Πανεπιστημίων», ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο μετέβη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Μπόλαρη, που ζήτησε εξηγήσεις από τους αστυνομικούς για την εξελισσόμενη επιχείρηση.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα πάντως, που δοκιμάζεται από κρούσματα βίας το τελευταίο διάστημα, αντέδρασε εντελώς διαφορετικά. Υπενθυμίζεται ότι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο είχε πολλές φορές ζητήσει τη συνδρομή της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου που εδώ και χρόνια ανθούσε γύρω από το Πανεπιστήμιο, ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ), Νίκος Σταυρακάκης, δήλωσε ότι «τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά την από καιρό διατυπωμένη άποψη ότι τα όρια μεταξύ εκφυλισμένων πολιτικών δράσεων και πρακτικών του κοινού ποινικού δικαίου είναι ασαφή, επικαλυπτόμενα και ενίοτε διαπλεκόμενα».

Ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών κάλεσε δε τα πολιτικά κόμματα –φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε εκδώσει ανακοίνωση κατά της επιχείρησης –να αντιληφθούν ότι η δραματική κατάσταση που επικρατεί στους χώρους και τις λειτουργίες ορισμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποσύρουν τη στήριξή τους σε ομάδες που δρουν σε πλαίσια πλήρους αυθαιρεσίας παραβιάζοντας ακόμη και τους στοιχειώδεις κανόνες μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Στον χώρο της ΑΣΟΕΕ οι αστυνομικοί εντόπισαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων παρεμπορίου, καθώς το συγκεκριμένο σημείο αποτελούσε κλασικό στέκι παράνομης αγοράς, ενώ οι πωλητές, στο σύνολό τους αλλοδαποί, με την εμφάνιση της Αστυνομίας έβρισκαν καταφύγιο εντός του Πανεπιστημίου. Στη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 16 αλλοδαποί.

«Η Αστυνομία έκανε το καθήκον της. Απέδωσε στην κοινωνία και τους φοιτητές το δημόσιο οικονομικό πανεπιστήμιο. Είναι γνωστό ότι η ΑΣΟΕΕ τα τελευταία χρόνια από άσυλο ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο παρεμπορίου και ανομίας. Για μένα, είναι δυσεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, που με ανακοινώσεις τους προκαλούν την κοινή λογική», υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

Τα δύο άκρα

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας έκανε έμμεση αναφορά στη Χρυσή Αυγή: «Η χώρα κινδυνεύει από δύο άκρα, το ένα θέλει τη συγκάλυψη και ανοχή της ανομίας και το άλλο επιθυμεί να υποκαταστήσει τη νομιμότητα. Και τα δύο αυτά άκρα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά».