Προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών, τα οποία είχε υπεξαιρέσει μέσω του συστήματος Τaxis, προσπαθούσε να εμπορευτεί 47χρονος Ουκρανός ο οποίος συνελήφθη.

Η νέα υπόθεση κλοπής προσωπικών στοιχείων εκατομμυρίων πολιτών, μερικές εβδομάδες μετά την αποκάλυψη κυκλώματος που κατείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 9 εκατ. πολιτών, σήμανε συναγερμό στις Αρχές, που ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν τις διαρροές.

Στην υπόθεση του 47χρονου Ουκρανού οι Αρχές αναζητούν έναν υπάλληλο Εφορίας, ο οποίος εκτιμάται πως είναι αυτός που παρείχε πρόσβαση μέσω του Τaxis για την κλοπή 2 εκατ. διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο Ουκρανός που διατηρεί κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας, είχε βγάλει στο «παζάρι» αυτά τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, από την πρώτη έρευνα προκύπτει πως ο 47χρονος είχε ομαδοποιήσει και ταξινομήσει ανάλογα με το εμπορικό ενδιαφέρον τα 2 εκατ. e-mail και τα πωλούσε τμηματικά ή όλα μαζί σε εταιρείες. Η καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασε μέσω ιδιώτη, ο οποίος δέχθηκε μηνύματα που τον καλούσαν να αγοράσει υπηρεσία μαζικής αποστολής διαφημιστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, έναντι αμοιβής.

Ακολούθησε ψηφιακή έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ταυτοποιήθηκε ο 47χρονος ως ο αποστολέας των επίμαχων μηνυμάτων.

Σε έρευνα που διενήργησαν αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο κατάστημα του δράστη στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι χωρητικότητας 250, 300, 1.000, 1.500 και 15.000 GB.