Νέες περιπτώσεις απάτης εις βάρος του ΕΟΤ, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε για την οφειλή-μαϊμού σε ξενοδοχείο της Σύρου με άμεσα εμπλεκόμενο τον Κώστα Βασιλάκο, στενό συνεργάτη του αποπεμφθέντος γενικού  γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, εξετάζει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Αξιωματικοί της Υπηρεσίας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η περίπτωση της Σύρου να μην ήταν η μοναδική.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο πρώην μετακλητός ειδικός σύμβουλος του πρώην γενικού γραμματέα του ΕΟΤ είχε στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ, τα οποία είχε πάρει από τους ταμίες. Τα μπλοκ των επιταγών είχαν περιέλθει στην κατοχή τού 39χρονου ειδικού συμβούλου όταν τα ζήτησε ο ίδιος  προφασιζόμενος εσωτερικό έλεγχο.

Ο Βασιλάκος έκοψε την επιταγή για το ποσό των 147.600 ευρώ στις 17 Δεκεμβρίου από το συγκεκριμένο μπλοκ επιταγών. Επειδή υπήρχε περίπτωση να αποκαλυφθεί αμέσως η απάτη, χρησιμοποίησε την τελευταία σελίδα από το υπηρεσιακό μπλοκ των επιταγών γνωρίζοντας, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, ότι με αυτόν τον τρόπο θα αργοπορούσε η διαδικασία διασταύρωσης της οφειλής, γνησιότητας της υπογραφής και τυχόν αξίωσης της εταιρείας για λογαριασμό της οποίας είχε κοπεί. 

ΠΛΑΣΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Ο πρώην ειδικός σύμβουλος έκοψε την επιταγή και ως ημερομηνία είσπραξης έγραψε την 21η Δεκεμβρίου 2012, ενώ στην υπηρεσία κατατέθηκε ένα πλαστό, όπως αποδείχθηκε, τιμολόγιο.  Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο χρόνος που επέλεξε για την είσπραξη του ποσού μόνο τυχαίος δεν ήταν. Εκείνη την ώρα η τράπεζα ετοιμαζόταν να κλείσει και στη συνέχεια μεσολαβούσε Σαββατοκύριακο και οι μίνι διακοπές των Χριστουγέννων.

Επιπλέον, η επιταγή έφερε την υπογραφή του Νίκου Καραχάλιου, ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ πριν από δύο 24ωρα. Ο ίδιος ο Καραχάλιος διατείνεται ότι η υπογραφή του πλαστογραφήθηκε (βλέπε διπλανή στήλη).

Μια 29χρονη γυναίκα πήγε σε υποκατάστημα της Τραπέζης της Ελλάδος το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο προτού κλείσει το κατάστημα. Το ξενοδοχείο της Σύρου, στο οποίο φερόταν να υπήρχε η οφειλή από τον ΕΟΤ, είχε οπισθογραφημένη την επιταγή για την είσπραξή της από την 29χρονη. Η υπάλληλος της Τραπέζης της Ελλάδος που παρέλαβε την επιταγή επικοινώνησε κατά τη συνήθη διαδικασία με τον ΕΟΤ.

Ωστόσο το λογιστήριο του ΕΟΤ την ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα με την επιταγή και ζήτησε από την υπάλληλο να κρατήσει το αξιόγραφο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο νυν γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς κατευθύνθηκε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων για απάτη.

Οταν η τράπεζα ειδοποίησε τον ΕΟΤ για την ύπαρξη της επιταγής, έγινε συνάντηση στο γραφείο του κ. Λειβαδά με τον ειδικό σύμβουλό του και τον υπεύθυνο οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ. Στη συνέχεια ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων. Αστυνομικοί σφράγισαν το κτίριο όπου στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες του ΕΟΤ και πήραν καταθέσεις από υπαλλήλους που σχετίζονταν με την πορεία της επιταγής.

Το πρωί του Σαββάτου κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων ταξίδεψε στη Σύρο και εντόπισε το ξενοδοχείο στο οποίο φερόταν να υπάρχει η οφειλή. Οι υπεύθυνοι  του ξενοδοχείου αποκάλυψαν στους αστυνομικούς ότι δεν υπήρχε καμία οφειλή του ΕΟΤ προς αυτούς. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί εντόπισαν την 29χρονη η οποία προσπάθησε να εξαργυρώσει την επιταγή.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ. Εκείνη ισχυρίστηκε ότι την επιταγή τής την έδωσε ένας φίλος της που διατηρεί επιχείρηση στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τελικά οι αστυνομικοί έφτασαν σε έναν 44χρονο  επιχειρηματία, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο του Διαδικτύου. Ο επιχειρηματίας ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου τον είχε προσεγγίσει ο 39χρονος ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ, ο οποίος του εκμυστηρεύτηκε πως έχει στην κατοχή του μπλοκ επιταγών του Οργανισμού και αναζητούσε «αεριτζίδικες» εταιρείες προκειμένου να κόψουν επιταγές σε αυτές και να πάρουν τα χρήματα για λογαριασμό τους. Το δώρο που θα έδιναν στους επιχειρηματίες οι οποίοι  θα δέχονταν να συμμετάσχουν ήταν περίπου 5.000 ευρώ.