Νέα κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ πυροδότησε η αστυνομική επιχείρηση στη βίλα Αμαλία τα ξημερώματα της Πέμπτης, 20 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της εφόδου της Αστυνομίας στο κατειλημμένο από το 1990 πρώην Β’ Γυμνάσιο Αρρένων βρέθηκαν περισσότερα από 1.500 άδεια μπουκάλια, μικρή ποσότητα πετρελαίου, μαχαίρια, στειλιάρια και αυτοσχέδιες κροτίδες.

Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία του ΣΥΝ υποστηρίζει ότι η βίλα Αμαλία είναι ένας από τους «κοινωνικούς χώρους που βάζουν φραγμό με την ύπαρξή τους στον εκφασισμό και τον κοινωνικό κανιβαλισμό». Στη ίδια ανακοίνωση επιχειρείται σύνδεση της αστυνομικής επέμβασης με τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση για σύμπλευση απόψεων με τη Χρυσή Αυγή.

«Δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη ότι ένας χώρος που βρίσκεται για χρόνια στο στόχαστρο των νεοναζί, εκκενώνεται μια μέρα μετά την καταψήφιση από την τρικομματική συγκυβέρνηση μαζί με τη Χρυσή Αυγή, της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για διαλεύκανση του σκανδάλου με τη λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ γίνεται λόγος για «χάρες» ανάμεσα σε κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή που επιστρέφονται. Καταλήγει μάλιστα με τη φράση: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει».

ΝΔ: «ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ». Σκληρή ήταν η απάντηση της ΝΔ που έκανε λόγο για κουκουλοφόρους της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού το κάλεσμά τους να καεί η Αθήνα και οι περιουσίες των Ελλήνων έπεσε στο κενό, τώρα «κλαψουρίζουν» επειδή η ΕΛ.ΑΣ. εφάρμοσε τον νόμο και εξουδετέρωσε το στρατηγείο τους, τη βίλα Αμαλία».

«Είναι να απορεί κανείς για το πώς ένας χώρος κατασκευής χιλιάδων εμπρηστικών μηχανισμών μολότοφ περιγράφεται σαν… «κοινωνικός χώρος»», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θαυμαστή, ακόμη και σήμερα, αυταρχικών και ολοκληρωτικών καθεστώτων και πως φαντασιώνεται την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη.

Στο εορταστικό πνεύμα των ημερών ήταν η ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στη ΝΔ όσο και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Να ευχηθούμε ο Αγιος Βασίλης να φέρει λίγη περισσότερη σοβαρότητα και έμπνευση στα γραφεία Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θεωρούν ότι με εμφυλιοπολεμικού κλίματος ανακοινώσεις θα κατορθώσουν να ξεχάσει η κοινωνία, έστω και λίγο, τις συνέπειες της μνημονιακής βαρβαρότητας, καθώς και να κρύψουν την κοινωνική τους απομόνωση».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ: «Στις 20/12/12 και ώρα 7.00 π.μ., εισέβαλαν στην Κατάληψη άντρες της κρατικής ασφάλειας με το πρόσχημα της διενέργειας έρευνας «περί ναρκωτικών και «εκρηκτικών υλών» κατόπιν μιας δήθεν ανώνυμης καταγγελίας και συνέλαβαν 8 άτομα που βρίσκονταν εντός της Κατάληψης, εκ των οποίων οι τρεις ήταν φιλοξενούμενοι. Από την Κατάληψη κατασχέθηκαν αντικείμενα τα οποία η κρατική ασφάλεια χρησιμοποίησε ως πειστήρια για την κατασκευή κατηγοριών πλημμεληματικού και κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες τις οποίες δεν αποδεχόμαστε. Πόσο μάλλον όταν η κακουργηματική μας πράξη στηρίζεται σε κενές φιάλες μπύρας και σε ελάχιστη ποσότητα πετρελαίου που βρέθηκε δίπλα σε σόμπα», υποστηρίζουν σε επιστολή τους τα 8 άτομα που συνελήφθησαν στη βίλα Αμαλία και κατηγορούνται μεταξύ των άλλων και για παρασκευή εκρηκτικών υλών.

Επίθεση κατά Καμίνη

Επίθεση με γιαούρτι δέχθηκε τo βράδυ της Παρασκευής ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ καθόταν σε καφετέρια στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 20 άτομα τού επιτέθηκε φραστικά για τις 8 συλλήψεις που έγιναν στην κατάληψη της βίλας Αμαλία, πέταξαν εναντίον του ένα γιαούρτι και άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια διέφυγαν.