Εκατοντάδες άδεια μπουκάλια –που κατά την Αστυνομία επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών μολότοφ –κροτίδες, σφεντόνες, μεταλλικά σφαιρίδια, μαχαίρια και μικροποσότητα ναρκωτικών εντοπίστηκαν στο κατειλημμένο κτίριο της Βίλας Αμαλία, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν. Η κατάληψη του νεοκλασικού κτιρίου ήταν από τις παλαιότερες στην Αθήνα από ομάδες αντιεξουσιαστών και αποτελούσε σημείο αναφοράς για τον συγκεκριμένο χώρο.

Για την επιχείρηση άναψε πράσινο φως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον Νίκο Δένδια για τις αστυνομικές έρευνες και τις υποψίες που υπήρχαν για την κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο. «Η Ελληνική Αστυνομία αποκατέστησε τη νομιμότητα στη Βίλα Αμαλία μετά από μακρά σειρά ετών, κατ’ εκτέλεση των προβλεπομένων από το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και τη ρητή εντολή του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά. Το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορεί να είναι χώρος ανομίας. Και τα χιλιάδες μπουκάλια για την παρασκευή βομβών μολότοφ και τα άλλα υλικά που βρέθηκαν στη Βίλα Αμαλία αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός υπήρξε για πάρα πολλά χρόνια ένα εργαστήρι ανομίας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προανήγγειλε και νέες επεμβάσεις της Αστυνομίας σε χώρους που τελούν υπό κατάληψη. «Η Ελληνική Αστυνομία έχει την εντολή του Πρωθυπουργού να αποκαταστήσει το αυτονόητο. Να αποκαταστήσει τη νομιμότητα οπουδήποτε και εάν αυτή παραβιάζεται».

Η αστυνομική επιχείρηση έπιασε στον ύπνο τους καταληψίες του κτιρίου που για πολλά χρόνια στέγαζε το Β’ Γυμνάσιο Αρρένων, ενώ το 1990 καταλήφθηκε από ομάδα αντιεξουσιαστών. Τρεις φορές στο παρελθόν η Αστυνομία έχει εισβάλει στη Βίλα Αμαλία, αναζητώντας τις περισσότερες φορές υλικά για βόμβες μολότοφ και ναρκωτικά. Ισάριθμες φορές το κτίριο ανακαταλήφθηκε από τους αντιεξουσιαστές και το νεοκλασικό στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών ήταν το στέκι για συζητήσεις, προβολές ταινιών και συναυλίες, όπως ισχυρίζονταν οι καταληψίες του.

Ο ΔΗΜΟΣ. Πριν από λίγο καιρό, η Βίλα Αμαλία πέρασε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων όπου ανήκε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος –σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη –είχε ζητήσει τη βοήθεια της ΕΛ.ΑΣ. για να του αποδοθεί.

Δεκάδες αστυνομικοί των ΜΑΤ λίγο πριν από τις 7.30 χθες το πρωί περικύκλωσαν τη Βίλα Αμαλία, ενώ αστυνομικοί με την παρουσία εισαγγελέων εισέβαλαν στο κτίριο και προέβησαν σε 8 προσαγωγές, έξι Ελλήνων και δύο αλλοδαπών. Σε διάφορα σημεία του κτιρίου οι αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 1.500 άδειες φιάλες, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες μεγάλου μεγέθους, ένα πτυσσόμενο κλομπ, μαχαίρια, σφεντόνες, μεταλλικά σφαιρίδια, ένα σφυρί και μικροποσότητες κάνναβης.

Μόλις έγινε γνωστή η αστυνομική επιχείρηση 100 – 150 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βίλα Αμαλία και φώναζαν συνθήματα εναντίον των αστυνομικών και υπέρ των καταληψιών.