Κακουργηματικές κατηγορίες αντιμετωπίζουν δέκα πρόσωπα που διατέλεσαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κύκλος της Πάτμου από το 2000 έως το 2010.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου ύστερα από τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης άσκησε ποινική δίωξη για απάτη εις βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

 Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν οικονομικές ατασθαλίες σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων που έφταναν στο ταμείο της ΜΚΟ είτε από κρατικές επιχορηγήσεις είτε από χορηγίες ιδιωτών.

 Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρονται να έχουν μείνει εκτός του… κύκλου της οργάνωσης και να έχουν κάνει φτερά περίπου 5 εκατ. ευρώ. Μέρος των χαμένων χρημάτων εντοπίστηκε σε τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο, ο οποίος δεν ήταν καταγεγραμμένος στα βιβλία της ΜΚΟ.

 Η εισαγγελική λειτουργός μάλιστα εντόπισε και άλλα ύποπτα έξοδα, από ενοίκια σπιτιών μέχρι ψώνια από το σουπερμάρκετ, τα οποία χρεώνονταν στο εξοδολόγιο του Κύκλου της Πάτμου. Σε άλλη περίπτωση, εντοπίστηκαν έξοδα προετοιμασίας για οργάνωση ταξιδιών, τα οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.                         

 Η διενέργεια περαιτέρω έρευνας της υπόθεσης ανατέθηκε στην 5η ειδική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας θα κληθούν σε απολογία οι δέκα κατηγορούμενοι, ενώ δεκάδες άλλες ΜΚΟ βρίσκονται στο εισαγγελικό μικροσκόπιο.

Οι δραστηριότητες του Κύκλου της Πάτμου περιελάμβαναν τη διοργάνωση συνεδρίων σε όλο τον κόσμο. Η ΜΚΟ ιδρύθηκε το 2000 με αντικείμενο τη σύνδεση της θρησκευτικής συνείδησης με το περιβάλλον, όπως έγραφε το καταστατικό της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το διάστημα της δραστηριοποίησής της είχε λάβει επιχορηγήσεις 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έλαβαν μέρος σε συνέδρια που διοργάνωσε ήταν ο γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, ανώτατοι κληρικοί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κύκλος της Πάτμου είχε διοργανώσει αποστολή στον Βόρειο Πόλο, κόστους 600.000 ευρώ, προκειμένου οι φιλοξενούμενοί της να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι το λειώσιμο των πάγων. Μια ανάλογη κρουαζιέρα στον Αμαζόνιο είχε κοστολογηθεί στα 256.000 ευρώ. Η συμμετοχή ανώτατων κληρικών και η συνδιοργάνωση ορισμένων εκ των συνεδρίων της ΜΚΟ με οργανώσεις που φέρονταν ότι σχετίζονταν με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχαν προκαλέσει φήμες για έμμεση σύνδεση της ΜΚΟ με το Φανάρι, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Πατριαρχείο.