Στο Όσλο βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς

Το Νομπέλ Ειρήνης παρέλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2012 11:01 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10/12/2012 16:39 |
Το Νομπέλ Ειρήνης παρέλαβαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Οι Βαν Ρόμπαϊ, Μπαρόζο και Σουλτς με το Νομπέλ Ειρήνης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στην τελετή απονομής που έγινε στο Όσλο. Το βραβείο παρέλαβαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Η ΕΕ τιμήθηκε για τον ρόλο της στη μεταμόρφωση της Ευρώπης «από ήπειρο του πολέμου σε ήπειρο της ειρήνης». Στην τελετή παρευρέθηκαν οι περισσότεροι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών-μελών, ανάμεσά τους και ο έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής απονομής του Νομπέλ Θόρμπγερν Γιάγκλαντ ανέφερε ότι η ένωση κρατών «βοήθησε μια ήπειρο πολέμου να γίνει μια ήπειρος ειρήνης. Σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχώρισε σημαντικά».

«Δεν είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί. Πρέπει να σταθούμε μαζί, έχουμε συλλογική ευθύνη» είπε, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να αναπτυχθεί ένας νέος εθνικισμός στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη» είπε ο Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο.
Ο Ζοζέ Μπαρόζο δεσμεύθηκε να υπερασπιστεί το ευρώ.  «Σήμερα, ένα από τα πιο ορατά σύμβολα της ενότητάς μας βρίσκεται στα χέρια όλων. Είναι το ευρώ, το νόμισμα της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης» δήλωσε ο Μπαρόζο. «Θα το υπερασπιστούμε», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην κρίση στη Συρία. «Η σημερινή κατάσταση στη Συρία αποτελεί ένα στίγμα για την παγκόσμια συνείδηση και η διεθνής κοινότητα έχει ηθική υποχρέωση να επέμβει» δήλωσε.

Ιστορικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η διατήρηση της ειρήνης, τόνισε με τη σειρά του ο Βαν Ρόμπαϊ κατά την απονομή, σημειώνοντας πως το βραβείο αυτό αποτελεί υπενθύμιση του θεμελιώδους σκοπού της Ενωσης να ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της γηραιάς ηπείρου.

Όπου υπήρχε πόλεμος, σήμερα υπάρχει ειρήνη, αλλά τώρα ένας ακόμη ιστορικός στόχος ενώπιόν μας είναι να να διατηρήσουμε την ειρήνη εκεί που υπάρχει ειρήνη, ανέφερε κατά την ομιλία του ο Βαν Ρόμπαϊ.

«Η Ιστορία εξάλλου», συμπλήρωσε, «δεν είναι ένα μυθιστόρημα, ένα βιβλίο που μπορούμε να κλείσουμε μετά από ένα καλό τέλος (happpy end). Παραμένουμε πλήρως υπεύθυνοι για αυτό που έρχεται...».

Σε μία περίοδο αβεβαιότητας, η ημέρα αυτή υπενθυμίζει σε όλους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο το θεμελιώδη σκοπό της Ενωσης: να ενισχύει την αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών σήμερα και στο μέλλον, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι καλύτερα να πολεμά κανείς στο τραπέζι, παρά στο πεδίο της μάχης» είπε ο Βαν Ρόμπαϊ, επικαλούμενος τον Ζαν Μονέ, έναν από τους ιδρυτές της ΕΕ.

Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση σηματοδοτεί μια επιστροφή «σε παλαιότερα ρήγματα και στερεότυπα», ωστόσο, πρόσθεσε: «Ακόμα και αυτές οι εντάσεις δεν μας γυρίζουν στο σκοτάδι του παρελθόντος».

Σε μια παραλλαγή της φράσης του πρώην αμερικανού Προέδρου Τζον Κένεντι, «Είμαι Βερολινέζος», ο Βαν Ρόμπαϊ είπε ότι ελπίζει πως οι επόμενες γενιές «θα μπορούν να λένε με περηφάνια: Είμαι Ευρωπαίος».

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν όταν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας σηκώθηκαν και έδωσαν τα χέρια.Η τελετή απονομής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης

3
thomai
12/12/2012 00:00
Τι ωραία!! Καλά που πέθανε ο Νόμπελ και δε καταλαβαίνει πια.Χειρότερα κι από τη Γιουροβίζιον!
Α.Β.
10/12/2012 16:55
Γιατί; Επειδή δεν έκαναν πόλεμο με όπλα μέσα στην Ευρώπη, αλλά έκαναν οικονομικό πόλεμο μόνο; Τα θύματα πάλι είναι θύματα, και μάλιστα χωρίς την "¨δόξα" του πολέμου.
fchris
10/12/2012 13:31
αλήθεια? θα παρουν το Νομπελ ειρηνης: με τοσους νεκρους,αστεγους,πεινασμενους,αρωστους ψυχολογικα με παιδια που λιποθυμουν απο πεινα στα σχολεια,και αλλα τοσα. και ο κυριος σαμαρας παει να παραβρεθει ως τι; Δεν ξερω τι χαρακτιρισμους πρεπει να χρησιμοποιησω για τα προσωπα και των 20.ειληκρινα λυπαμε παρα πολυ.προσβαλουν το θεσμο του Νομπελ.