Την Τρίτη, με σχεδόν ομόφωνη απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου Ραγκούση για το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών και την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Με εντολή του κ. Σαμαρά καλούνται ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες «για την άμεση εφαρμογή της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς τις προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, τόσο με την γέννηση του αλλοδαπού στην Ελλάδα όσο και με την πολιτογράφηση, έτσι ώστε να ερευνάται πλέον, μεταξύ άλλων, αν αυτοί έχουν δεσμό με το Ελληνικό Έθνος, όπως το Δικαστήριο συγκεκριμένα απαιτεί».

Παράλληλα, στον κ. Αθανασίου δόθηκε εντολή να προετοιμάσει εντός επτά ημερών και να δώσει στη δημοσιότητα νομοσχέδιο συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

ΠΑΣΟΚ: «Μόνο με συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα αλλάξει ο νόμος»

Σοβαρό ατόπημα χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τη διαρροή του αποτελέσματοςτης διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η εισηγήτρια του κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη, ξεκαθαρίζει ότικαμία νομοθετική πρωτοβουλία δεν μπορεί να αναληφθεί χωρίς τη συμφωνία όλων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει υπεύθυνη τοποθέτηση για τις συνέπειες της απόφασης έως ότου αυτή δημοσιευτεί σύμφωνα με το νόμο και γίνει γνωστό το σκεπτικό της», αναφέρει η ίδια.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ακόμα:

«Ο δεσμός των νόμιμων μεταναστών που ζουν πολλά χρόνια στη χώρα και των παιδιών τους με την Ελλάδα είναι ένα πραγματικό γεγονός το οποίο η πολιτεία δεν πρέπει να παραβλέπει.

» Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών των μεταναστών που μεγάλωσαν ή μεγαλώνουν στην χώρα μας παραμένει προτεραιότητα μας.

» Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι μια ανοιχτή σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπερασπίζεται ουσιαστικά και την εθνική ταυτότητα.»

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Σαμαρά

Η εντολή του κ. Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση του οποίου αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός «επιβεβαιώνει ότι έχει υιοθετήσει την ατζέντα του μίσους και του φόβου που ορίζει η Χρυσή Αυγή».

«Παρά τις ελλείψεις και την προχειρότητα του, ο νόμος Ραγκούση αποτελεί το μόνο σχετικά προοδευτικό νομοθέτημα των τελευταίων χρόνων. Οι νέοι που, είτε έχουν γεννηθεί είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα εκτός από τη χώρα μας. Κατά συνέπεια, ο δεσμός τους με την Ελλάδα είναι προφανής σε βαθμό που ο όρος «μετανάστες δεύτερης γενιάς» να είναι εσφαλμένος, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για Έλληνες μεταναστευτικής καταγωγής.

«Το να αποστερούνται αυτοί οι χιλιάδες συμπατριώτες μας τα θεμελιώδη δικαιώματά τους δεν αποτελεί μόνο πράξη κατάφωρης αδικίας, αλλά υπονομεύει τη συνοχή της κοινωνίας στο σύνολο της. Η ένταση των διακρίσεων και των διαχωρισμών δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά γεννάει βαρβαρότητα και συγκρούσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε τα εξής:

«Ο νόμος για την απόδοση Ιθαγένειας κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας αντισυνταγματικός.

»Υπενθυμίζουμε στους πάντες ότι βάσει του άρθρου 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος και του άρθρου 50 παράγραφος 4 του Προεδρικού Διατάγματος 18/1989 είναι υποχρεωτική η πιστή τήρηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας.

»Ο νόμος πρέπει – αναγκαστικά πλέον – να αντικατασταθεί με άλλο νομοθέτημα, που θα είναι – εξίσου αναγκαστικά- συμβατό με την απόφαση του ΣτΕ.

»Φιλοδοξία μας και κοινή μας δέσμευση είναι να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο, αντίστοιχο με όσα υπάρχουν και λειτουργούν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα λαθρομετανάστευσης, όπως η Ελλάδα. Τίποτε παραπάνω, τίποτε λιγότερο.

»Η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, αλλά δεν είναι ξέφραγο αμπέλι! Πληροφορούμε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει τίποτε το «προοδευτικό» σε μια χώρα που καταντάει ανοχύρωτη σε όποιον θέλει να μπει και να εγκατασταθεί, χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμιμες προϋποθέσεις.

»Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών της δεν μπορούν να εξομοιώνονται με εκείνα όσων μπαίνουν παράνομα στη χώρα. Αυτό δεν αναβαθμίζει τους παράνομους μετανάστες, υποβαθμίζει τους πολίτες.

»Όλα αυτά, όμως, θα αντιμετωπιστούν και θα λυθούν με νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και με φιλοδοξία να καλύψουν ακόμα μεγαλύτερο πολιτικό φάσμα της Βουλής.

»Το σοβαρό πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, για το οποίο οι πολίτες έχουν πολύ μεγάλη ευαισθησία, πρέπει να μας ενώνει όλους. Δεν θα το αφήσουμε να διχάσει την Ελληνική κοινωνία, όπως επιθυμούν ακραίες πολιτικές δυνάμεις».