Μπροστά τους έτρεχαν ακόμα οι τελευταίοι συμμετέχοντες στις μικρότερες διαδρομές των 5 και 10 χιλιομέτρων. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν οι νεαρές μαμάδες, που τερμάτιζαν σπρώχνοντας τα καρότσια των μωρών τους και εισέπρατταν δυνατό χειροκρότημα από τους θεατές.

Λίγα λεπτά πριν ο πρώτος δρομέας μπει στο στάδιο, ο εκφωνητής ζήτησε από το κοινό να γεμίσει τις κερκίδες. Το συρτάκι διαδέχθηκε τη λάτιν μουσική, ενώ τα χειροκροτήματα ακολουθούσαν τον ρυθμό. Ο 30ός Μαραθώνιος της Αθήνας ήταν μια πολυεθνική γιορτή. Ελαβαν μέρος πάνω από 30.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έτρεξαν στην κλασική διαδρομή από τον Μαραθώνα, αλλά και στους αγώνες των 5 και των 10 χιλιομέτρων. Τη γιορτή σημάδεψε ο θάνατος ενός 59χρονου, ο οποίος μετείχε στη διαδρομή των 10 χλμ. Ο άτυχος δρομέας άφησε την τελευταία του πνοή, από καρδιακό επεισόδιο μετά τον τερματισμό. Εσπευσμένα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αλλά οι προσπάθειες των γιατρών δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στο αγωνιστικό μέρος, η μεγάλη των Κενυατών σχολή έλαμψε και στον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Οι εκπρόσωποι της Κένυας κατέλαβαν τις πέντε από τις συνολικά έξι θέσεις στο βάθρο των νικητών. Στους άνδρες μάλιστα και οι έξι πρώτοι αθλητές ήταν από την Κένυα!

Στις γυναίκες χρυσή μαραθωνοδρόμος η Τσεμτάι Κονσαλατέρ Γιαντά (2 ώρες 40′ 00») έγινε η πρώτη Κενυάτισσα που κερδίζει στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Δεύτερη η Ουκρανή Σβετλάνα Στάνκο (2 ώρες 40′ 07″).

Νικητής στους άνδρες ο Κενυάτης Ραϊμόν Μπετ που επανέλαβε τον θρίαμβό του (είχε νικήσει και το 2010). Ο Μιχάλης Παρμάκης (Τρίτων Χαλκίδας) όπως και το 2010 στέφθηκε πανελληνιονίκης (9η θέση στο σύνολο) με 2 ώρες 21′ 56», αρκετά μπροστά από τον Χιώτη Χριστόφορο Μερούση (2 ώρες 22′ 10») του ΦΟ Βροντάδων.

Στις γυναίκες η Μάγδα Γαζέα, που πέρυσι τέτοια εποχή είχε γεννήσει και δεν έτρεξε, το έκανε φέτος για την κόρη της και της αφιέρωσε τη νίκη, λίγο πριν πάει στην εξέδρα για να τη θηλάσει!