Χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία θα μείνουν επτά νησιά της Δωδεκανήσου (Λειψοί, Κάλυμνος, Σύμη, Τήλος, Νίσυρος, Αστυπάλαια και Καστελλόριζο) εάν τελικά το οχηματαγωγό «Διαγόρας» διακόψει τα δρομολόγιά του από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, επειδή απορρίφθηκε η αίτηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας Attica Group για συμμετοχή στον διαγωνισμό για την εξυπηρέτηση άγονων γραμμών. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε χθες η  εταιρεία, η οποία υποστηρίζει ότι η απόρριψη της συμμετοχής έγινε «για καινοφανείς και άκρως πρωτότυπους τυπικούς λόγους», συγκεκριμένα γιατί «δήθεν λείπει μία λέξη από μία πρόταση ή γιατί δεν έχει προσκομιστεί μία σφραγίδα που όχι μόνο δεν απαιτείται από την προκήρυξη, αλλά έχει και διά νόμου καταργηθεί».

Το θέμα αυτό ανέκυψε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), το οποίο απέρριψε και ανάλογη αίτηση της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου για τη γραμμή Μυτιλήνης. Σχετικά έγινε γνωστό ότι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή του ΣΑΣ θα συνέλθει για να εξετάσει τις τυχόν ενστάσεις, ενώ σε περίπτωση κατά την οποία δεν υπάρχουν αιτήσεις ενδιαφερόμενων εταιρειών για τις άγονες γραμμές, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει το δικαίωμα για απευθείας αναθέσεις.

Χθες το Συμβούλιο προχώρησε και σε παρατάσεις διάρκειας τεσσάρων μηνών για διάφορες άγονες γραμμές.

Με την ευκαιρία τονίζεται ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλά πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών της άγονης γραμμής αλλά και κύριων γραμμών, όπως π.χ. της Δωδεκανήσου. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Attica Group που εξυπηρετεί αποκλειστικά τη γραμμή Πειραιάς – Ρόδος απέσυρε τις τελευταίες ημέρες ένα οχηματαγωγό της και τώρα εκτελούνται μόνο τρία δρομολόγια την εβδομάδα.

Η διακοπή των δρομολογίων του «Διαγόρας» στην άγονη γραμμή της Δωδεκανήσου αναμένεται να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα μικρά νησιά και όπως λέει ο δήμαρχος του Καστελλόριζου Παύλος Πανηγύρης, «ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποκόπτει ακτοπλοϊκά το ακριτικό νησί μας με την υπόλοιπη Ελλάδα και μάλιστα τους χειμερινούς μήνες που η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Ανάλογη είναι και η δήλωση του δημάρχου της Σύμης Λευτέρη Παπακαλοδούκα, ο οποίος επισημαίνει ότι «το νησί μας θα χάσει και το μοναδικό πλοίο που το συνδέει με τον Πειραιά μία φορά την εβδομάδα», ενώ η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά εκφράζει την έντονη ανησυχία της γιατί «αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Τήλος θα ξαναζήσει τις παλιές εποχές των ακτοπλοϊκών αποκλεισμών».