«ΘΑ ΕΙΜΑΙ καθησυχαστικός, μόλις συνόδευσα την Ανγκελα Μέρκελ στο αεροδρόμιο». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του στα χθεσινά εγκαίνια του παραρτήματος του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ στην Αθήνα ο γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Βόλφγκανγκ Ντολτ, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό της γερμανίδας Καγκελαρίου καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψής της στη χώρα. Διευκρίνισε ωστόσο ότι για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα θα πρέπει να μετέχουν στον διάλογο όλες οι πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που, όπως παρατήρησε, δεν συνέβη στη χθεσινή συζήτηση.

«Δεν μας καθησυχάσατε που μας είπατε ότι την πήγατε στο αεροδρόμιο. Θα μας καθησυχάζατε αν μας λέγατε το αντίθετο», απάντησε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε πως η γερμανίδα Καγκελάριος θα έπρεπε να μείνει στην Αθήνα ώστε να δει από κοντά τα προβλήματα που προκαλεί στη χώρα η λιτότητα που επιβάλλει.

Ομιλητές στα χθεσινά εγκαίνια, εκτός του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και ο πρόεδρος του Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ, καθώς και η βουλευτής του κόμματός του Ανέτε Γκρομπ, η οποία στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι έχει επισκεφθεί πολλά κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά «το χειρότερο που έχω δει ήταν αυτό στον Εβρο και το δεύτερο χειρότερο εκείνο που επισκέφθηκα σήμερα στην Αμυγδαλέζα».