ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ. Το σκεπτικό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ανέπτυξε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, είναι απλό: αν το κράτος δεν δείξει τη βούληση και αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής από τους «μεγάλους», τότε δεν νομιμοποιείται να κυνηγήσει τους «μικρούς». Εκτός από αυτό, ειδικά για τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους – οι οποίοι «αναγκάζονται να κάνουν φροντιστήριο για να καλύψουν το εισόδημά τους» – το επιχείρημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πως θα πρέπει πρώτα να λάβουν αξιοπρεπείς μισθούς, και μετά «να είμαστε αμείλικτοι».

Οπως είπε ο κ. Τσίπρας για όσους πληρώνονται μαύρα από φροντιστήρια, «είναι υποκριτικό τώρα να αιφνιδιαζόμαστε. Οταν δώσουμε στον καθηγητή τη δυνατότητα να μπορέσει να ζήσει με αξιοπρέπεια, όταν ξαναφτιάξουμε το δημόσιο σχολειό κύτταρο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, όταν τα κάνουμε όλα αυτά, τότε βεβαίως θα πρέπει να είμαστε και πάρα πολύ αυστηροί και όποιος είναι επίορκος να τιμωρείται με αποπομπή, βεβαίως να χάνει τη δουλειά του».

Συνέδεσε μάλιστα το θέμα με την ταβερνιάρισσα από την Υδρα, την οποία κάλυψε απολύτως όπως και ο βουλευτής Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας όταν έγινε η έφοδος των εφοριακών στο νησί. «Το λέω αυτό γιατί είναι παρόμοιο με τη συζήτηση που υπήρχε για την Υδρα. Εμείς είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι θα καταπολεμήσουμε την ανομία και τη φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή όμως δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά σόου. Αν δεν δώσεις την αίσθηση στην κοινωνία ότι πιάνεις το μεγάλο κεφάλι, γιατί το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι λέει μια παροιμία, δεν μπορείς να ασχολείσαι με την ουρά και να νομίζεις ότι είσαι αποτελεσματικός», τόνισε ο κ. Τσίπρας

«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ». Ιδια ήταν η προσέγγιση και για τον μικροπωλητή της Μπότσαρη. «Πριν φθάσουμε στον μικροπωλητή πρέπει να δούμε τι κρύβεται από πίσω, ποια είναι αυτά τα κυκλώματα που βρίσκονται πίσω από τον μικροπωλητή στην Μπότσαρη, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει. Και να ξέρετε ότι στα κυκλώματα αυτά δεν είναι μόνο μετανάστες, γιατί συνήθως αυτοί οι μικροπωλητές είναι μετανάστες, που τους κάνει επίθεση η Χρυσή Αυγή. Είναι και Ελληνες, επιφανείς μάλιστα οικονομικοί παράγοντες του τόπου. Εμείς λοιπόν, ναι, θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα, αλλά πρωτίστως θα συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα που κερδοσκοπούν».

Πότε θα ξανακλέψει η ταβερνιάρισσα

Αναφερόμενος στην περίπτωση της ταβερνιάρισσας της Υδρας που δεν έκοβε αποδείξεις ο Αλέξης Τσίπρας είπε: Οταν η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι μια πράξη ανομίας για τον μικρό και τον μεσαίο, αλλά μια πράξη που αφήνεται ελεύθερη για τα μεγάλα κεφάλια, τότε δεν μπορεί να δημιουργηθεί θετική φορολογική συνείδηση. Η ταβερνιάρισσα θα ξανακλέψει το κράτος αν δεν κάτσουν στο σκαμνί μεγάλα ονόματα της οικονομικής ζωής, αν δεν κάτσουν στο σκαμνί αυτοί οι οποίοι βγάλανε τα λεφτά τους αφορολόγητα στο εξωτερικό».